Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 6. 2018,
18.17

Osveženo pred

3 tedne, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

1

Natisni članek

Sreda, 6. 6. 2018, 18.17

3 tedne, 4 dni

Kolesarski ambasadorji Slovenije

Pet tujcev, ki so podobo Slovenije pripeljali v domove stotisočev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

1

Kolaž Alenka | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Sabrina, Alex, Pierre, Kris in Oriol s svojo pojavo in vsebino navdušujejo na družbenih omrežjih. Kot kolesarski ambasadorji projekta, ki je bil na Slovenski turistični organizaciji (že drugič) zasnovan kot podpora kolesarski dirki Po Sloveniji, so konec maja nekaj dni preživeli v Sloveniji, njeno ime in ponudbo pa s pomočjo internetnih kanalov ponesli v svet. Kakšne asociacije se jim porodijo ob misli na Slovenijo?

Vsak izmed njih ima svojo ciljno skupino, vsem pa je skupno to, da imajo na družbenih omrežjih zavidljivo število sledilcev in da prihajajo iz držav, ki so ključne za slovenski turizem. Na Slovenski turistični organizaciji so jih izbrali med skoraj 400 kolesarskimi navdušenci z vsega sveta, glavni kriterij pri izboru pa sta bila njihov digitalni odtis in doseg na družbenih omrežjih.

Barve Italije je v projektu Kolesarski ambasadorji Slovenije zastopala Sabrina Andrea Sachs, digitalna nomadka, ki se je, kot so zapisali na STO, odrekla varnemu zavetju redne zaposlitve in se podala na raziskovanje sveta.

Zanj se je odločil tudi Američan Alex Chacon, ki se je po končanem študiju medicine leta 2012 odločil, da si vzame leto dni premora, ki pa še vedno traja. Njegovi sledilci mu sledijo predvsem zaradi motorističnih vlogov.

Alex Chacon: Najbolj nora, zabavna in najtežja kolesarska dirka ...

 

The most ridiculous , funky and difficult bicycle race you’ll learn about today ... the Goni Pony Red Bull challenge in Kranjska Gora in Slovenia 🇸🇮. Everyone has this 50 year old style bike, it has one gear , terrible brakes and everyone stylizes it in a fun a creative way. Then for the next 2.5 hours you climb uphill for 12 Km , 3400 ft in altitude with 1000+ other people ! The YouTube video is going to get great ! #ifeelslovenia #tourofslovenia #fightforgreen #cyclingambassadorslovenia #cycling #slovenia #cycle #bicycle #race #gonipony #gonipony2018 #slovenia_ig #bicycles #bicycletouring #bicyclelife #bicycleporn #bicycletrip #bicycleday #bicycletravel #travelbug #solotravel #travelblogger #travelphotography #traveldiary #travellife

A post shared by Alex Chacón (@alexchacon_official) on

"Popolnoma sem zaljubljeno v Slovenijo. Kje si bila vse moje življenje?"

Naslednja v vrsti kolesarskih ambasadorjev Slovenije sta Francoz Pierre Vignaux, ki je v Sloveniji izživljal predvsem svojo strast do plezanja in fotografije, in Belgijec Kris Clerckx, novinar, ki se je v Slovenijo zaljubil zaradi slikovitih podob, ki jih je lani nizal televizijski prenos kolesarske dirke Po Sloveniji na Eurosportu.

Kris Clerckx: Jezero Jasna, eden najlepših alpskih kotičkov

Najmlajši član kolesarske druščine je Španec Oriol Inglada, BMX-navdušenec, ki ima na družbenih omrežjih več kot 600 tisoč sledilcev.

Program so jim na STO pripravili v GIZ Pohodništvo in kolesarjenje, med drugim pa so se udeležili tudi kolesarske dirke Goni Pony, kjer so z legendarnimi ponyji grizli v vršiški klanec. Alex, ki Slovenijo opisuje kot deželo fantazije, je vzpon zabeležil s kamero gopro.

Kaj so pričakovali od Slovenije in kaj so dobili?

Sabrina Andrea Sachs (Italija, 76.000 sledilcev na Instagramu):

"Beseda, s katero najlažje opišem Slovenijo, je zelena. V bistvu ni ničesar, kar mi v povezavi s Slovenijo ne bi bilo všeč. Še stereotip o Slovencih, da naj bi bili nedostopni in neprijazni, sem ovrgla že ob prvem srečanju z ekipo, ki nas je gostila v Sloveniji. V času bivanja pri vas sem spletla številne prijateljske in profesionalne vezi, ki mi bodo v pomoč pri nadaljnjih projektih.

 

my first blog post about #cycling in #Slovenia is up on my website (just click the blue link in my bio around 4pm CET or make sure to subscribe to my newsletter if you don’t want to miss it!). I must admit that I did not know that Slovenia was the PERFECT country for a bike holiday, but after spending a week there I’m convinced it’s probably the best hidden destination for you and your two-wheel friend 🚲 I’m already planning my next trip there, obviously I’ll focus on road-cycling and not mountain biking this time 🙄😂😂😛 And you? Have you been to Slovenia yet? Let me know if you need extra tips and info to plan your holiday there • @feelslovenia #fightforgreen #ifeelslovenia Shot with my @sonyalpha #a7ii #alphalovers #sonyalpha

A post shared by sabrina • travel writer (@the_storyteller) on

Upam, da bodo tujci na vašo državo čim prej začeli gledati kot na ciljno destinacijo, in ne zgolj kot na državo, ki jo številni prečkajo na svoji poti do končnega cilja. V Sloveniji sem preživela šest dni, kar je v tempu, ki smo ga izbrali (z od štirimi do petimi urami spanja na dan) dovolj, če pa se bom k vam vrnila na počitnice, bo seveda potrebnega več časa. Recimo deset dni. Obisk vaše države bi priporočila vsem, ki jih zanima neokrnjena narava, ki radi kolesarijo in planinarijo. No, pa tudi tistim, ki jih bolj privlačijo zgodovina, kultura in odlično vino. Slovenija ponuja vse to!
 

Oriol Inglada (Španija, 25.000 sledilcev na Facebooku, 123.000 na Instagramu in več kot 533.000 naročnikov na kanalu na YouTubu)

"To je bil moj drugi obisk Slovenije, ko sem bil pri vas prvič, se nisem premaknil iz Maribora. Pričakoval sem drugačno kolesarsko izkušnjo, pokušino tipične lokalne hrane in srečanja z novimi ljudmi, in vse to sem dobil. Prav neverjetno je, koliko aktivnosti ponuja tako majhna država. Večina Špancev Slovenije verjetno ne bi znala poiskati na zemljevidu, tisti, ki jo poznajo, pa o njej govorijo kot o prelepi in mirni državi. Teh nekaj dni je bilo za obisk definitivno premalo. Zagotovo se še vrnem, rad bi se spet ustavil na Krasu. Prečudovite del Slovenije, poleg tega sem tam doživel enega najlepših dni pri vas. Mojim prijateljem sem Slovenijo opisal kot zeleno, mirno, čudovito, unikatno in prijazno deželo. Počutil sem se kot doma."

Kris Clerckx o "srečanju z najboljšim slovenskim kolesarjem Primožem Rogličem":

Pierre Vignaux (Francija, 35.700 sledilcev na Instagramu)

"Slovenijo sem obiskal prvič. Razen tega, da gre za zelo gorato državo, nisem kaj dosti vedel, kam se podajam. Ničesar nisem pričakoval, zato je bilo vse skupaj zame še toliko večje odkritje. Prav neverjetno je, kako hitro se narava spreminja. Po samo nekaj urah vožnje z alpskih gozdov si že na morju. Prav neverjetno! Pa koliko zelenega! Do zdaj sem bil prepričan, da živim v zelenem kotičku sveta, pa zdaj vidim, da to ni nič v primerjavi s Slovenijo. Vsi, ki smo jih spoznali, so bili zelo prijazni in vsi govorijo neverjetno dobro angleško. Precej drugače kot Francozi. V Slovenijo se bom prav gotovo še vrnil. Med obiskom Kranjske Gore sem se noro zaljubil v Julijske Alpe."

 

The beauty of Slovenian countryside #ifeelsLOVEnia

A post shared by Pierre Vignaux (@pvignaux) on

Oglejte si še nekaj videposnetkov, ki so nastali v času njihovega obiska:

Začetek jubilejne 25. kolesarske dirke Po Sloveniji bo 13. junija v Lendavi, končala pa se bo tradicionalno v Novem mestu, kjer bo 17. junija cilj - zadnji dan bo kronometer. Kraljevska etapa bo v soboto, 16. junija. Začela se bo v Ljubljani in po zelo razgibani trasi končala v Kamniku. Zanimivo bo tudi tretji dan, ko se bo trasa končala na Celjskem gradu. Letos bo kar pet etap, vse skupaj pa bodo morali kolesarji prevoziti 664,1 km.
Ne spreglejte