SiolNET. Trendi Potovanja
3,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ob začetku sezone na Hrvaškem podražili prevoze s trajektom in cestnine

3,75

termometer

učka
Foto: Wikimedia Commons

Na avtocestah v hrvaški Istri bodo do jeseni veljale deset odstotkov višje cestnine, prevozi s trajekti na hrvaške otoke pa bodo tja do oktobra dražji za okoli 20 odstotkov.

Koncesionarska družba Bina Istra je tudi letos 1. junija podražila cestnine na avtocestah v hrvaški Istri. Do konca septembra bo treba odšteti deset odstotkov več kot v preostanku leta.

Za uporabnike elektronskega plačevanja cestnin so cene ostale enake

Na avtocestah v hrvaški Istri oziroma na tako imenovanem istrskem ipsilonu je po novem, poletnem ceniku treba odšteti 47 kun (6,20 evra) za osebna vozila na poti od Umaga do Pulja oziroma 59 kun (7,80 evra) od predora Učka do Pulja, kar sta dva najdaljša odcepa. Uporabnikom elektronskega plačevanja cestnin (ENC) cen niso zvišali.

Več prometa zahteva več delavcev

Koncesionar podražitev upravičuje z večjimi potrebami po vzdrževanju avtoceste in s krepitvijo varnostnih ukrepov med poletjem. Kot so pojasnili, imajo čez poletje povprečno 60 tisoč vozil dnevno, medtem ko v preostalih mesecih naštejejo povprečno 25 tisoč vozil dnevno. Večji promet po besedah direktorja Bina Istre Christiana Santaleze zahteva tudi več delavcev za nadzor in varnost prometa ter na cestninskih postajah.

trajekt Foto: Klemen Korenjak

Dražji tudi trajekti na otoke

Cene za svoje storitve je sezonsko povišala tudi hrvaška ladijska družba Jadrolinija:

  • Za prevoz osebnega avtomobila s štiričlansko družino z dvema otrokoma do 12 let je treba od zdaj za trajekt iz Brestove pri Labinu do Porozine na otoku Cresu plačati 159 kun (21 evrov).

  • Za trajekt iz Valbiske na otoku Krku do Meraga na otoku Cresu bo štiričlanska družina v osebnem avtomobilu odštela 169 kun (22,35 evra), iz Valbiske do Loparja na otoku Rabu pa 337 kun (44,55 evra).

  • Iz Zadra do otoka Silbe trajekt stane 273 kun (36 evrov).

  • Najdražji trajekti plujejo iz Splita proti otokom Vis, Korčula in Lastovo. Do glavnega mesta otoka Vis stane trajektni prevoz za štiričlansko družino v osebnem avtomobilu 532 kun (70,30 evra), do Vele Luke na Korčuli in Lastova pa 734 kun (97 evrov).

Višje cene trajektov bodo veljale do 2. oktobra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin