Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sobota,
23. 6. 2018,
17.28

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

Natisni članek

Escape room doživljajski turizem

Sobota, 23. 6. 2018, 17.28

5 let, 10 mesecev

Nova igralna soba sredi Ljubljane za junaške izkušnje

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37
Prodajalna | Foto Arhiv Prodajalna

Foto: Arhiv Prodajalna

Nekdanja trgovina Mure v Ljubljani, ki je bila, dokler je niso konec prejšnjega leta prenovili in oživili z novimi vsebinami, dolgo časa zapuščena, bo poleti postala prava igralna soba.

V podhodu Ajdovščina v središču Ljubljane, kjer pod taktirko Orehovega gaja že približno pol leta deluje prizorišče različnih izkušenj, ki jih ponujajo v obliki 'teambuildingov', poslovnih in odprtih dogodkov, bo od 22. junija do 2. septembra potekal Poletni festival živih iger Ljubljana.

Nekdanja prodajalna bo igralna soba

Prodajalna, kot so poimenovali oživljene prostore nekdanje trgovine Mura, se bo v tem času tako prelevila v veliko igralno sobo, kjer se bo mogoče preizkušati v kratkih igrah pobega (escape room) in miselnih igrah ali pa se bo mogoče odpraviti na urbane pustolovščine. Prirejali pa bodo tudi druge dogodke.

Igrivo po neutečenih poteh in manj znanih ljubljanskih prostorih

Ob miselnih ugankah, Mystery Beer Box, v kateri je v 20 minutah treba poiskati peto tajno sestavino ljubljanskega piva, in namiznih igrah sob pobega, ki trajajo do ene ure, se bo mogoče udeležiti tudi igrificiranih ogledov Ljubljane, namenjenih tako otrokom kot odraslim. 

Prodajalna, kot so poimenovali nekdanjo in dolgo časa zapuščeno trgovino Mure v podhodu Ajdovščina, bo v naslednjih mesecih prizorišče festivala živih iger. | Foto: Arhiv Prodajalna Prodajalna, kot so poimenovali nekdanjo in dolgo časa zapuščeno trgovino Mure v podhodu Ajdovščina, bo v naslednjih mesecih prizorišče festivala živih iger. Foto: Arhiv Prodajalna

Igrivo se bo tako mogoče podati po Plečnikovi Ljubljani in Notranjih dvoriščih Ljubljane, kjer bo mogoče odkrivati manj znane ljubljanske prostore, ob tem pa tako stopati po manj utečenih mestnih trasah. Medtem bo ena od kratkih mestnih pustolovščin po odigrani igri peljala do kraja, kjer se bo škatla samodejno odprla s prigrizki, ali pa si bo po razrešenih ugankah mogoče poiskati najboljši kraj za pivo.

Med urbanimi pustolovščinami so tudi Zmajev krempelj, ki je namenjena otrokom od šestega do desetega leta, Maja je pogrešana je zasnovana za otroke od desetega do petnajstega leta, Maja je ugrabljena pa za odrasle.

Prodajalna | Foto: Arhiv Prodajalna Foto: Arhiv Prodajalna

Za domačine in turiste

Poletni festival živih iger, ki je namenjen različnim generacijam, nagovarja turiste pa tudi domačine. Tiste, ki jih zanima igrivo preživljanje prostega časa, in obiskovalce, ki iščejo aktivna in individualna doživetja.

Trendi Nova ljubljanska atrakcija: se znate rešiti iz zaklenjene sobe?

Zanimanje za igre sobe pobegov pri nas in v svetu narašča

Da zanimanje za igre sobe pobega (escape room) narašča, pričajo različni podatki. Med njimi je trend iskanja na Googlu pod ključno besedo "escape room", pri čemer je Slovenija na tem spletnem iskalniku po interesu za tovrstne aktivnosti na devetem mestu. Vodilna na tej lestvici je Nizozemska.

O zanimanju za tovrstno preživljanje prostega časa govori tudi množitev klasičnih sob pobega, ki smo jim priče v Sloveniji. Konec leta je bilo v Sloveniji takšnih šest, danes naštevajo že več kot 50 različnih escape iger in najmanj 25 ponudnikov na tem področju.

Prodajalna
Trendi Ljubljanski prostor, ki je po propadu Mure opustel, zdaj spet živi

Doživljajski turizem je v porastu

V industriji escape iger in drugih živih iger se že nekaj časa dogaja veliko, pravi organizator festivala, direktor Orehovega gaja Žiga Novak. Nastajajo formati malih in velikih, krajših in daljših iger, nove tehnologije in dogodki, povezani s tem. Doživljajski turizem je v porastu, tudi pravi sogovornik. "Smo v iskanju pustolovščin in kako ljudem ponuditi možnosti, ki jim omogočajo junaško izkušnjo – odkrivajo in rešujejo miselne uganke," pravi organizator festivala živih iger in direktor Žiga Novak. | Foto: Ana Kovač "Smo v iskanju pustolovščin in kako ljudem ponuditi možnosti, ki jim omogočajo junaško izkušnjo – odkrivajo in rešujejo miselne uganke," pravi organizator festivala živih iger in direktor Žiga Novak. Foto: Ana Kovač

"Smo v iskanju pustolovščin in kako ljudem ponuditi možnosti, ki jim omogočajo junaško izkušnjo – odkrivajo in rešujejo miselne uganke. Gre za treniranje sivih celic, pospremljeno z nekaj adrenalina," še pravi akter na področju doživljajskega turizma.

Igre so pomembne vse življenje

Je pa ob tem dobro poudariti, da igranje ni samo domena otroštva, temveč ima ta neproduktivno naravnana, odprta in svobodna dejavnost velik pomen vse življenje, v vseh starostnih obdobjih. Vendar pa igro v imenu osebnih in družbenih ciljev ter storilnostne naravnanosti, ki je v odrasli dobi in zahodni družbi tako cenjena pa tudi nujna, najpogosteje zanemarimo.

A je to dejavnost, ki omogoča umik od zagat in ugank vsakdana, obveznosti, rutine, odgovornosti in skrbi življenja ter je hkrati vir radoživosti, ustvarjalnosti, humorja in svobode.

 

Ne spreglejte