Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 7. 2016,
14.34

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Srbska turistična organizacija Srbija potovanje počitnice

Četrtek, 21. 7. 2016, 14.34

6 let, 9 mesecev

Nepozabni trenutki na srečanjih z naravo, mesti, ljudmi in okusi Srbije

Oglasno sporočilo

Foto: Srbska turistična organizacija

Turistična organizacija Srbije letos promovira predvsem reke in jezera Srbije. Ta prispevek posvečamo izbranim krajem ob Donavi in vas vabimo, da preživite nepozabne trenutke na srečanjih z naravo, mesti, ljudmi in okusi tega podnebja.

Razkošje Zgornjega Podonavja

V zgornjem toku Donave vas pričakuje naravni rezervat Zgornje Podonavje. Če ste radi v naravi, boste tukaj uživali v plovbi po nepreglednih rečnih rokavih, v orjaških gozdovih, pri opazovanju ptic … V bližini rezervata sta dve urbani središči: Sombor in Apatin. Sombor je intimno in elegantno mesto. Obvezno obiščite galerijo Milana Konjovića, znanega jugoslovanskega predstavnika ekspresionizma. Sombor je na obali Velikega bačkega kanala, zato vam priporočamo plovbo po kanalu in obisk znanih somborskih salašev (domačije), kjer boste ob zvokih tamburic uživali v okusih bačke kuhinje. Ne pozabite, da v čardah (gostišča) pripravljajo vrhunski ribji paprikaš. Priporočamo tudi obisk največjega navtičnega središča – Apatina. Apatinčani slovijo kot izjemni ribiči in pivovarji. Obiščite še stavbo Apatinske pivovarne, toplice Banja Junaković pa vam ponujajo udobno namestitev in različne wellness storitve.

Info: www.visitsombor.org; www.apatin.org.rs; www.banja-junakovic.rs

Novi Sad z okolico: Fruška gora in vinske poti

 | Foto: Srbska turistična organizacija Foto: Srbska turistična organizacija

Eden izmed predlogov za dopustovanje ob Donavi je kombinacija čarobnega urbanega Novega Sada in Narodnega parka Fruška gora, ki je poln pešpoti in kolesarskih stez. V ponudbi Narodnega parka so zanimive eko ture, opazovanje ptic in divjadi. Na pobočju Fruške gore je znan vinograd, tako da vam priporočamo tudi degustacijo vin v eni izmed štiridesetih vinskih kleti. Fruška gora je zakladnica kulturne dediščine. Tu je šestnajst pravoslavnih samostanov, najbolj znani med njimi so Krušedol, Grgeteg in Mala Ravanica. Priporočamo tudi obisk toplic Banja Vrdnik na sončni strani gore. Zdravilna termalna voda v kombinaciji z zrakom in sprostitvenimi tretmaji vas napolni z energijo in okrepi. Na seznamu navdihujočih krajev sta tudi veličastna Petrovaradinska trdnjava in prisrčno mestece Sremski Karlovci.

Info: www.novisad.travel; www.npfruskagora.co.rs; www.karlovci.org.rs; www.vrdnik.travel

Beograd na Donavi in Savi

 | Foto: Srbska turistična organizacija Foto: Srbska turistična organizacija

Beograd – s svojim nočnim življenjem in vzdušjem – že leta privlači veliko Slovencev, ki prihajajo na vesele mestne oddihe. Vabimo vas, da poleg že znanih odlik urbanega Beograda spoznate še ponudbo na obalah Donave in Save. Stari Zemun je "mesto v mestu", z zanimivim mestnim jedrom in čudovitim, urejenim obrežjem Donave (Zemunski kej). Ustavite se v kakšni izmed gostiln ob Donavi in pokusite zemunske ribiške kulinarične dobrote. Ob celotni beograjski obali so urejena sprehajališča in kolesarske steze, tako da lahko dopust preživite ob sprehajanju ali kolesarjenju. Steze vas popeljejo do Ade Ciganlije, gozdnatega športno-rekreativnega središča ob Savskem jezeru, ali do savskega otoka Ada Međica – skrivnega kraja ljubiteljev rek. Na voljo so klasični ogledi mesta z rek in pustolovske ture, kot je veslanje s kajem okoli Velikega vojnega otoka. Zanimiva je tudi vožnja z repliko srednjeveške ladje v družbi srbskih vitezov Svibor.

Info: www.tob.rs; www.adaciganlija.rs; www.beogradskaavantura.com

Očarljiva Džerdapska riviera

 | Foto: Srbska turistična organizacija Foto: Srbska turistična organizacija

Največjo spremembo na poti proti Črnemu morju Donava doživi pod zidovi Golubske trdnjave, kjer se prostorna reka zoži in ponika v koritih Karpatskih gora. Potovanje po Džerdapski soteski – najlepši in najdaljši v Evropi – je posebno doživetje. Tukaj je vse neverjetno doživetje: pri Golubcu je Donava tako široka, da se nasprotna obala komaj vidi, v koritu Kazan pa se njenih obal skorajda lahko dotaknete z rokami. Razgled z razgledne točke Narodnega parka Džerdap jemlje sapo. V kraju Lepenski vir je istoimensko arheološko nahajališče – najskrivnostnejša evropska kultura in središče umetnosti kamene dobe. Trajanova plošča je priča nadčloveškim naporom Rimljanov, da izklešejo pot skozi Džerdap, tu so tudi ostanki Trajanovega mostu, ki je bil tisoč let največji na svetu … Džerdap je veličasten naravni in arheološki park s prisrčnimi mesteci Golubac, Donji Milanovac in Kladovo. Spoznavate ga lahko med križarjenji in po kopenskih poteh.

Info: www.npdjerdap.org; www.togolubac.rs; www.toom.rs; www.lepenski-vir.rs; www.tookladovo.rs; www.krstarenjedunavom.rs

Ne spreglejte