Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sobota,
16. 3. 2019,
13.30

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

1

Natisni članek

okolje mesto Švedska

Sobota, 16. 3. 2019, 13.30

5 let, 1 mesec

Nenavadna savna v mestu, ki se seseda samo vase #foto

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

1

zlato jajce | Savna, umeščena v zlato jajce, ima tudi pomembno družbeno vlogo.  | Foto www.red-dot.org

Savna, umeščena v zlato jajce, ima tudi pomembno družbeno vlogo.

Foto: www.red-dot.org

Si predstavljate, da bi se potili v savni, ki jo uokvirja velikansko zlato jajce? Prav takšno izkušnjo omogoča spektakularni Solar Egg s severa Švedske. Ta je nastal z mislijo na mesto, ki se bo zaradi rudniških rovov pogreznilo.

Savno v obliki zlatega jajca si je za nepremičninsko podjetje zamislil švedski ustvarjalni duo Bigert & Bergström. A zlati objekt ni samo prečiščevalna potilnica, zagotavljajo njegovi snovalci, saj ima v lokalnem okolju tudi pomembno družbeno vlogo. Je prostor srečevanja in izmenjave med prebivalci, ki razpravljajo o spremembah v Kiruni, najsevernejšem mestu na Švedskem, kjer so pred dvema letoma postavili ta spektakularni objekt.

Oblika jajca simbolizira preporod in nove priložnosti v urbani preobrazbi tega mesta, ki se zaradi sesedanja v velikanski rudnik železove rude sooča z vprašanjem preseljevanja celotnega mesta.

Socialna skulptura, uresničena v Kiruni, najsevernejšem mestu na Švedskem, znanem po tem, da se seseda v velikanski rudnik železa, ki je pod njim, je zasnovana z idejo srečevanja in izmenjave mnenj, občutenj ter doživljanja preteklosti, sedanjosti in prihodnosti urbanega okolja. To se sooča z eno največjih preobrazb našega časa - s svojo selitvijo.  | Foto: www.red-dot.org Socialna skulptura, uresničena v Kiruni, najsevernejšem mestu na Švedskem, znanem po tem, da se seseda v velikanski rudnik železa, ki je pod njim, je zasnovana z idejo srečevanja in izmenjave mnenj, občutenj ter doživljanja preteklosti, sedanjosti in prihodnosti urbanega okolja. To se sooča z eno največjih preobrazb našega časa - s svojo selitvijo. Foto: www.red-dot.org

Selitev mesta

Kiruna ni le najsevernejše švedsko mesto, ki pozimi nima prav veliko sončne svetlobe in kjer je v tem letnem času povprečna temperatura 15 stopinj Celzija pod ničlo, temveč je tudi mesto, bogato z zalogami železove rude. V njem zato že od leta 1900 deluje rudnik železa, ki je največji na svetu.

A rudnik železa, ki je zelo pomemben za lokalno gospodarstvo in ki zagotavlja veliko delovnih mest, v zadnjih letih predstavlja vse večjo grožnjo mestu. Zaradi kopanja globokih rudarskih jaškov se tla Kirune počasi sesedajo, na stavbah pa so vidne razpoke, ki nakazujejo, da je le vprašanje časa, kdaj se bo mesto zrušilo.

Gradnja nove mestne hiše v novi Kiruni | Foto: www.swedishlapland.com Gradnja nove mestne hiše v novi Kiruni Foto: www.swedishlapland.com

Znamenita rdeča kirunska cerkev, ki bo doživela svojo premestitev. | Foto: www.swedishlapland.com Znamenita rdeča kirunska cerkev, ki bo doživela svojo premestitev. Foto: www.swedishlapland.com

"Najbolj demokratična selitev"

Za razmere, ki "požirajo" mesto, njegovi prebivalci vedo že od leta 2004, ko je rudarska družba sporočila, da mesto nima več dolge prihodnosti. Razpoke so danes v Kiruni vidne tudi že na tleh, lokalne oblasti pa so sklenile mesto preseliti. Gre za eno največjih urbanih preobrazb našega časa, kar njeni snovalci oglašujejo kot "najbolj demokratično selitev v zgodovini".

Načrt je, da mesto premaknejo tri kilometre proti vzhodu. Projekt vodi arhitekturni biro White Architekter iz Stockholma, pri čemer novi glavni mestni trg, delo danskega arhitektka Henninga Larsena, že gradijo. Ob tem so izbrali tudi že 20 zgodovinsko pomembnih stavb, ki jih bodo razstavili in nato spet postavili na novi lokaciji. Med njimi je tudi kirunska rdeča lesena cerkev iz leta 1912, ki je leta 2001 po izboru javnosti postala najbolj priljubljena stavba na Švedskem. Po scenariju premestitve bo ta stala v mestnem parku.

Savna v obliki jajca je zaokrožila po Evropi, trenutno pa gostuje v ZDA. | Foto: www.red-dot.org Savna v obliki jajca je zaokrožila po Evropi, trenutno pa gostuje v ZDA. Foto: www.red-dot.org

Zlata ogledala za podnebne spremembe

Savna v obliki jajca je tako projekt, ki tematizira vprašanja našega časa - od velikanske urbane preobrazbe do podnebnih razmer. Zunanjost je prekrita z zlatimi ogledali, ki odsevajo okolico in jo delijo na fragmente. Sestavljena iz več delov ponazarja zapletenost vprašanj, ki jih naslavlja, med katerimi so tudi strahovi, povezani z izgubo skupnosti in podobnim.

Socialna skulptura, ki so jo zasnovali leta 2017 in je takrat prejela tudi nagrado Red Dot Award za oblikovalski koncept, je že potovala po Evropi. Vse do 28. aprila obiskovalce zdaj sprejema na dvorišču švedskega inštituta v Minneapolisu v ZDA.

Preberite še:

Tree House
Trendi Fantastične gozdne hiške, ki bodo zrasle v Dolomitih #foto
Trendi Čarobna hiša na drevesu, ki jo je mogoče najeti #foto
letališče hotel
Trendi Zapuščen letališki terminal, ki je postal luksuzni hotel #foto
Ne spreglejte