Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 1. 2016,
21.28

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ljubljana Eurobarometer kakovost življenja

Petek, 29. 1. 2016, 21.28

1 leto, 3 mesece

Najbolj zadovoljni meščani Osla in Züricha. Kaj pa Ljubljančani?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Med meščani evropskih mest so po raziskavi Eurobarometra s kakovostjo življenja najbolj zadovoljni v Oslu in Zürichu, najmanj pa v Istanbulu, Palermu in Atenah. Ljubljana se uvršča v sredino.

Evropska komisija je danes predstavila rezultate pete raziskave Eurobarometer o doživljanju kakovosti življenja v evropskih mestih. Anketo, ki se osredotoča na kakovost infrastrukture in storitev, zaposlitvene možnosti, stanovanjske razmere, integracijo tujcev, občutek varnosti, raven onesnaženosti, zelene površine in čistočo, so izvedli v 79 mestih v Evropi. Od slovenskih je bila v anketo zajeta Ljubljana.

Rezultati kažejo visoko povezavo med občutkom varnosti in zadovoljstvom vprašanih o kakovosti njihovega življenja. Težave pri iskanju zaposlitve in cenovno dostopnih bivališč pa predstavljajo enega največjih izzivov, so zapisali v predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji.

Kje so prebivalci zadovoljni in kje ne Najvišje zadovoljstvo med prebivalci so zabeležili v Oslu, Zürichu, Aalborgu, Vilni in Belfastu. Na drugi strani so med najmanj zadovoljnimi meščani Istanbula, Palerma in Aten. V primerjavi z raziskavo iz leta 2012 je raven zadovoljstva v večini mest stabilna.

So Ljubljančani zadovoljni z javnim prevozom? Od konkretnih področij raziskava med drugim zajema zadovoljstvo z javnim prevozom in zdravstveno oskrbo. Kot je razvidno iz raziskave, je v približno polovici vseh mest z javnim prevozom zadovoljnih tri četrtine anketiranih. Najbolj so z javnim prevozom zadovoljni v Zürichu, na Dunaju in v Helsinkih, najmanj v Neaplju, Rimu in Palermu. Nasploh je zadovoljstvo visoko v nemških in švicarskih mestih, nizko pa v italijanskih. V Ljubljani je zadovoljstvo z javnim prevozom 75-odstotno, s čimer se slovenska prestolnica uvršča v sredino mest, zajetih v raziskavo.

Kje švicarska, nizozemska in francoska mesta izstopajo Tudi zadovoljstvo z zdravstveno oskrbo je po evropskih mestih zelo različno. V desetih mestih, med katerimi so švicarska, nizozemska in francoska, je zadovoljstvo z zdravstveno oskrbo več kot 90-odstotno. V 37 mestih, zajetih v raziskavo, je zadovoljstvo vsaj 80-odstotno, v Ljubljani pa nekoliko nižje, in sicer 69-odstotno. V 16 mestih, med katerimi je tudi sedem evropskih prestolnic, pa je več kot polovica anketiranih z zdravstveno oskrbo nezadovoljna.

Ne spreglejte