Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2022,
7.52

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

nosečnost zavarovanje potovanje PR članek

Ponedeljek, 6. 6. 2022, 7.52

1 leto, 10 mesecev

Načrtujete potovanje v nosečnosti?

Oglasno sporočilo

V času nosečnosti mora bodoča mamica paziti in misliti ne le nase, ampak tudi na svojega otročička, zato je pomembno, da potovanje načrtuje modro in skrbno. Nosečnosti ne vzemite kot oviro za potovanje, saj lahko zdrava nosečnica, ki ima vse potrebne informacije, odide na dopust ali potovanje. V sproščenem počitniškem okolju in veselem pričakovanju se namreč tkejo nove družinske vloge in vezi.

Vita_2 | Foto:

Na kaj morate biti pozorni pri načrtovanju potovanja?

Pred potovanjem se obvezno posvetujte s svojim ginekologom/ginekologinjo, saj le oni strokovno spremljajo vašo nosečnost. Če zdravnik potovanja ne odsvetuje, poslušajte svoje telo in se odpravite tja, kjer boste najbolj uživali.

Strokovnjaki v prvem trimesečju potovanja odsvetujejo, saj je povečana verjetnost za spontani splav, pogosta sta tudi slabost in bruhanje. V zadnjem trimesečju boste verjetno bolj utrujeni, večja pa je tudi možnost za prezgodnji porod.

Najbolj optimalno se je na potovanje odpraviti med 14. in 27. tednom, torej v drugem trimesečju. Porod še ni blizu, hkrati pa mineva vaša jutranja slabost. Po mnenju strokovnjakov boste v tem času na dopustu najbolj uživali in ga najbolje izkoristili.

Večina destinacij je primerna za nosečnice, niso pa vse

Pred potovanjem se pozanimajte, ali so za vašo izbrano destinacijo priporočena ali obvezna kakšna cepljenja. Če je mogoče, se izognite področjem, kjer se lahko okužite z boleznimi, ki jih prenašajo komarji. Prav tako bodite pozorni na kraje z višjo nadmorsko višino, saj je zelo pomembno, da se izogibate pomanjkanju kisika.

Na potovanjih bodite posebej pozorni pri izbiri pravilne in varne hrane ter vnosu neoporečne vode. Preverite, ali je voda iz pipe na lokaciji potovanja pitna, če pa ste negotovi, raje pijte ustekleničeno vodo. Uživajte dobro termično obdelano hrano, da se izognete morebitni okužbi s številnimi povzročitelji bolezni, ki lahko povzročajo drisko ali hujše okužbe.

Kam na potovanje?

  • V primeru obiska letovišča svetujemo izogibanje vročini in gneči. Obisk plaže je priporočljiv zjutraj ali pozno popoldan. V primeru letovanja na otoku preverite zdravstveno oskrbo, saj je lahko ta otežena ali slabša, če obiščete manjši otok.
  • Ob potovanju v eksotične kraje bodite pazljivi na morebitna priporočena ali obvezna cepljenja. Pripravljeni bodite tudi na vlago in vročino.
  • Visoke hribe in visokogorje se nosečnicam odsvetuje, saj se lahko hitro pojavi pomanjkanje kisika.
  • Obisk večjih prestolnic je lahko za nosečnico zelo naporen zaradi gneče.
  • Oddih v toplicah je priporočljiv, pomembno je samo, da se izogibajo vročih bazenov in savn.

S čim na pot?

  • Potovanje z avtom naj ne bi bilo problematično. Priporočljivo je, da je nosečnica sopotnik, ne voznik, in da so pri daljših potovanjih pogosti postanki. Seveda je treba poskrbeti tudi za varnost v avtu.
  • Potovanje z letalom ni nevarno za nosečnico, je pa na višini povečano sevanje, kar pri krajših potovanjih ni težavno. Nosečnicam svetujemo, da imajo sedež ob prehodu, da lahko večkrat vstanejo in gredo na sprehod po letalu ali na stranišče.
  • Potovanje z ladjo ali trajektom se odsvetuje, saj imajo nosečnice bolj občutljive želodce, pogosta pa je tudi morska bolezen.
  • Potovanje z vlakom je v času nosečnosti zelo priporočljivo.

Ne pozabite skleniti zdravstvenega zavarovanja za tujino

Vita_3 | Foto:

Pred potovanjem si zagotovite zdravstveno zavarovanje NLB Vita Tujina, ki ga lahko sklenete za celotno družino in krije stroške nujne zdravniške oskrbe in prevoza v primeru bolezni ali poškodbe v tujini. Če se na potovanje odpravljate večkrat na leto, pa sklenite NLB Vita Tujina Multitrip, s katerim boste zavarovani na vseh potovanjih, če posamezno potovanje ne traja več kot 60 dni.

Poleg sklenitve zavarovanja si ne pozabite shraniti telefonske številke ginekologa in lokalnega zdravnika, s seboj pa vzemite tudi materinsko knjižico ali vsaj fotokopije ginekoloških pregledov. V kovčku naj bodo še vsa morebitna zdravila, ki jih jemljete.

Kaj morate kot nosečnica vedeti pri zavarovanju NLB Vita Tujina?

Vita_4 | Foto:

Pri zavarovalnici Vita je sklenitev zavarovanja za tujino hitra in enostavna. Zavarovanje lahko sklenete tudi, ko ste že v tujini, pri čemer pa morajo do začetka veljavnosti zavarovanja miniti vsaj štirje dnevi.

  • Velja za ves svet.
  • Vključeno kritje za covid-19 do 31. 12. 2022.
  • NLB Vita Tujina ob izbiri paketa L krije tudi stroške nujne zdravstvene oskrbe v primeru akutnega poslabšanja kroničnih bolezni.
  • Izbira zavarovanja Multitrip omogoča neomejeno število potovanj za ves svet (razen za države stalnega in začasnega bivališča), pri čemer posamezno potovanje lahko traja do 60 dni.
  • Ugodna izbira za družine! Izberite družinsko zavarovanje in v enem koraku zavarujte vse družinske člane. Pri tem lahko potujete skupaj ali ločeno, vsak družinski član pa je zavarovan do celotne višine zavarovalne vsote izbranega paketa.
  • Zdravljenje v tujini lahko poteka v javnih ali zasebnih zdravstvenih ustanovah.
  • Zagotavljanje medicinske asistence, kritje stroškov nujne zdravstvene oskrbe, nujnih zobozdravstvenih storitev, nujnega zdravstvenega prevoza in stroškov taksi prevoza so vključeni v primeru reševanja življenja matere in otroka. Obveznosti zavarovalnice so izključene v primerih, ki so posledica nosečnosti, značilnih težav v času nosečnosti in poroda.

SKLENI ZAVAROVANJE!

NLB Vita Tujina je zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini. Zavarovalnica, ki trži in sklepa zavarovanje: Vita, življenjska zavarovalnica, d.d., Trg republike 3, 1000 Ljubljana, vpisana v sodni register pri Okrožnem sodišču v Ljubljani, znesek osnovnega kapitala: 7.043.899,19 EUR, matična številka: 1834665. Zavarovanje trži NLB d.d., Ljubljana. Banka pri tem nastopa kot zavarovalni zastopnik. Vita, življenjska zavarovalnica, d.d. v primeru nastanka zavarovalnega primera jamči za izplačilo v višini zavarovalne vsote.

Viri:

www.babybook.si/potovanje-med-nosecnostjo/

www.kamzmulcem.si/7-nasvetov-kako-izberemo-destinacijo-za-potovanje-v-nosecnosti/

www.nasa-lekarna.si/clanki/clanek/potovanje-v-nosecnosti/

www.zdravstveninasvet.triglavzdravje.si/dopusti-in-potovanja-v-nosecnosti/

www.nina-potuje.com/prakticni-nasveti-za-potovanja-v-nosecnosti/

Naročnik oglasnega sporočila je VITA, ŽIVLJENJSKA ZAVAROVALNICA, D. D.

Ne spreglejte