SiolNET. Trendi Potovanja
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Jadranu še vedno kraljujejo Nemci in Slovenci

4

termometer

Hrvaška končuje glavni del turistične sezone z novimi rekordi, top turistična destinacija ostaja Istra. Hrvaško je obiskalo tudi 1,1 milijona Slovencev.

Hrvaški časopis Jutarnji list piše, da je od začetka leta do konca avgusta na Jadranu in Zagrebu počitnikovalo 11,5 milijona turistov, ki so opravili 66 milijonov nočitev. Hrvati so še posebej ponosni, da je letos njihovo državo obiskalo za 8 odstotkov več turistov, piše hrvaški časnik.

Istra, Splitsko-dalmatinska županija in Kvarner vodijo tako po številu turistov kot tudi nočitev. Vsaka izmed njih je v preteklih osmih mesecih imela več kot dva milijona turistov. Pred vsemi pa prednjači Istra, ki se lahko pohvali z 2,9 milijona turistov in 19,8 milijona nočitev.

Kot že zadnja leta, največ turistov prihaja iz Nemčije, Slovenije, Avstrije, Italije in Češke. Na Hrvaško v večjem številu prihajajo tudi turisti iz dežel, ki niso ravno tradicionalno najmočnejše. Opažajo namreč rast počitnikarjev iz Združenih držav Amerike, Velike Britanije, Romunije, Španije in Madžarske, tudi zato, ker imajo dobre letalske povezave z nekaterimi izmed njih.

Nemci ostanejo najdlje na dopustu Razpredelnica nočitev in prihodov pa pokaže tudi to, da si najdaljši dopust na Hrvaškem privoščijo Nemci s 7,6 dneva, najmanjšega pa Italijani s 4,9, Slovenci pa 6,6 dneva.

Edini minus v njihovih rezultatih so jim prinesli Rusi, saj jih je bilo letos kar za 25 odstotkov manj.

Split postaja top destinacija Split, ki ga je reporterska ekipa Jutarnjega lista najbolje ocenila na lestvici destinacij na obali, se lahko pohvali tudi z 20,55-odstotnim višjim obiskom in novim rekordom, saj je šel prek meje milijon nočitev v sezoni.

Turisti na Hrvaškem najraje prenočujejo v Rovinju, sledijo Poreč, Dubrovnik, Medulin in Umag.

Rekord pa je porušila tudi hrvaška prestolnica. Zagreb je v osmih obiskalo 672 tisoč turistov, kar je 13,06 odstotka več kot preteklo leto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin