Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 9. 2018,
11.35

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogočajo Slovenske železnice

Foto: Ana Kovač
Video: Gal Ancelj

Natisni članek

Ronchi Trst izlet Slovenske železnice advertorial

Petek, 28. 9. 2018, 11.35

2 meseca, 1 teden

Malo drugačno potepanje: jesenske lepote Furlanije - Julijske krajine #video

Vsebino omogočajo Slovenske železnice

Foto: Ana Kovač
Video: Gal Ancelj

Slovenske železnice

Jesensko potepanje ima letos lahko prav poseben čar. Kaj, ko bi si vzeli konec tedna čas, da raziščete Trst ali Videm nekoliko drugače? Najprej z vlakom, potem pa še peš po živahnih in melodičnih ulicah. To je prava ideja za jesenski izlet.

Če želite občutiti pristnost mesta, majhnega ali velikega, morate spoznati njegove zvoke, vrvež, vonj in melodijo, ki zaokroža njegov vsakdan. To lahko dosežete samo tako, da se "potopite" v njegovo središče, se sprehodite po vseh ulicah in začutite pristno energijo.

Osnovno pravilo našega predloga za jesenski pobeg je torej na dlani: brez avtomobila. Zato se usedite na vlak in se prepustite, da vas popelje na izlet.

Slovenske železnice | Foto: Zakaj bomo to jesen še raje potovali z vlakom?

Ker vam omogoča udobno, varno in edinstveno potovanje. Letošnjo jesen pa so Slovenske železnice poskrbele, da bodo ta doživetja bogatejša za tri nove destinacije, ki jih lahko dosežete z direktnim vlakom: odpeljite se do Trsta, Vidma ali celo naravnost na letališče Trst (Ronchi).

Vozni red je organiziran tako, da v Trstu omogoča dnevne povezave z regionalnimi vlaki do letališča Ronki, Vidma (Udin), Pordenona, Trevisa in celo do Trbiža (Tarvisia) v smeri Beljaka, ter povezave s hitrimi vlaki Frecciarossa za / iz Padove, Milana, Torina, Bologne Firenc, Rima.

Z vlakom v Trst za 8 EUR

Z vlakom na letališče Trst za 11,60 EUR

Z vlakom v Videm za 15,60 EUR

Preverite, kako je potovanje z vlakom v Italijo resnično posebno doživetje:

Fotogalerija
1 / 14

Kaj vam jeseni ponuja Trst?

Še pred nekaj desetletji je bil Trst predvsem najbolj priljubljena destinacija za nakupovanje, danes pa si je nadel malo bolj umirjeno preobleko, kar zagotavlja nekoliko drugačen pogled na mesto, ki ponuja veliko več.

Slovenske železnice | Foto: Vsekakor morate v Trstu v prvi vrsti okusiti predvsem dvoje: aromatičen espreso, ki bo v vaših ustih pustil neprimerljiv pečat, ta pa vas bo spremljal še ves dan, in seveda slasten in kremen sladoled, ki se v Trstu prileže tudi pozno jeseni.

Ali ste vedeli?

Prvo povezavo med Ljubljano in Trstom so odprli že 27. julija 1857. Proga je takrat prek Ljubljane povezovala Dunaj s Trstom.

Slovenske železnice | Foto: Slovenske železnice | Foto:

Sicer pa predlagamo, da se ob prihodu na glavno železniško postajo sprehodite po znamenitem trgu Piazza dell'Unità d'Italia, ki velja za enega najlepših v sosednji Italiji. Pravijo mu tudi dnevna soba Trsta in omogoča čudoviti razgled na morje. Od tam priporočamo tudi romantičen sprehod po znamenitem pomolu Molo Audace, ki je dobil ime po prvi ladji italijanske mornarice, ki je 3. novembra 1918 priplula v Trst.

Ali ste vedeli?

Trst je imel nekoč več kanalov, danes pa je ostal samo Veliki kanal. V bližini je nekoč stal eden najbolj priljubljenih bolšjih sejmov (Ponte rosso), ki je ime dobil po bližnjem mostu.

Med znamenitostmi mesta, ki jih velja omeniti, so nedvomno katedrala San Giusto, ostanki rimskega amfiteatra iz prvega in drugega stoletja našega štetja in znameniti grad Miramare. Svojevrsten pobeg iz Trsta pa si lahko privoščite z vožnjo s tramvajem do Opčin. V 30 minutah, kolikor traja vožnja v eno smer, se odpre mnogo najlepših razgledov na Trst in Tržaški zaliv.

Trst je vsekakor edinstveno zrcalo različnih časovnih obdobjih in vladarjev, ki so tam pustili svoj pečat.

Kako še do Trsta?

Za vožnjo do/iz Trsta (Trieste C.) lahko kombinirate tudi vozni red Arriva busa, ki vsakodnevno vozi do Trsta po tem voznem redu. Lahko pa se zapeljete do/od Opčin (Villa Opicina), do tam oziroma od tam naprej z vlakom.

Proč od mestnega vrveža: sprehodite se po ulicah Vidma

Videm je poleg Trsta drugo najpomembnejše mesto v deželi Furlanija - Julijska krajina. Zgodovinsko mesto skriva v sebi veliko kulturnih in arhitekturnih znamenitosti, ki si jih lahko ogledate v enem dnevu.

Slovenske železnice | Foto:

Najboljše izhodišče za ogled je prav železniška postaja skozi znameniti vhod Porta Aquileia. Ta je del nekdanjega obzidja, ki je obkrožal mesto. Pot vas bo bodila skozi slikovite ulice in znamenite trge starega mestnega jedra. Ko boste stopili na znameniti trg Piazza della Liberta, boste za trenutek mislili, da ste se znašli v Benetkah. Trg velja za simbol mesta, na njem je stolp z uro, katero je navdihnila prav tista s sv. Marka v Benetkah. Na trgu Piazza Matteotti pa boste nedvomno občutili nekaj tiste prave romantične domačnosti, zaradi katere boste želeli le obsedeti in uživati umirjeno vzdušje, ki vlada na njem.

Slovenske železnice | Foto: Slovenske železnice | Foto:

Ali ste vedeli?

V Vidmu danes živi nekaj manj kot sto tisoč ljudi, v 13. stoletju pa so tja prestavili sedež Oglejskega patriarhata. V romanu Zbogom orožje ga omenja tudi Ernest Hemingway.

Slovenske železnice | Foto:

Najslikovitejši pa bo nedvomno popoldanskih vzpon do gradu, zlasti, če vas bo obsijalo toplo jesensko sonce. Na vrhu se vam bo odprl čudovit razgled na Alpe in na spodnji del mesta, ki izžareva prav posebno spokojnost.

Želite odleteti v neznano? Najprej sedite na vlak.

Ne samo na enodnevni izlet v Furlanijo - Julijsko krajino, z vlakom se lahko odpeljete tudi neposredno na letališče Ronchi, ki ima ugodne letalske povezave z najbolj priljubljenimi evropskimi destincijami. Potovanje z vlakom do letališča je tako enostavno in brezskrbno, da vam nikoli več ne bo treba razmišljati o tem, kje varno in poceni pustiti avtomobil. Med vožnjo do letališča boste lahko ležerno počivali, brali knjigo ali se celo pripravili na morebitni poslovni sestanek, ki vas čaka takoj po pristanku na tujem letališču.

Slovenske železnice | Foto: Slovenske železnice | Foto:

Z vlakom je vedno lažje!

Kaj torej še čakajte? Obiščite obljubljene italijanske kraje z vlakom! Odpeljite se še v naslednjih dneh in se naužijte tiste pristne jesenske pravljice.

 

Ne spreglejte