SiolNET. Trendi Potovanja
10

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Makarska: lokalni veljaki ukinjajo ribiške večere, domačini jezni in ogorčeni

10

termometer

Makarska
Tradicionalni ribiški večeri v Makarski prihodnje leto odhajajo v zgodovino, je odločilo vodstvo Turistične skupnosti Makarska. Foto: Pixabay

Ribiški večeri z dalmatinsko glasbo, ribjimi jedmi in zabavo za vse generacije, ki veljajo za zaščitni znak Makarske, očitno odhajajo v zgodovino. Vodstvo tamkajšnje turistične skupnosti je namreč sprejelo odlok, po katerem tradicionalnih ribiških večerov, ki so v turistično središče v Dalmaciji vsako leto privabili veliko število tujih turistov, prihodnje leto ne bo. Medtem ko lokalni trgovci in prodajalci opozarjajo na izpad dohodka, pa lokalni turistični veljaki poudarjajo, da Makarska potrebuje bolj glamurozne festivale.

Ulice Makarske prihodnje poletje ne bodo več dišale po vonju ribjih specialitet. Tradicionalni ribiški večeri, ki so dolga leta veljali za zaščitni znak omenjenega mesta v Dalmaciji, z odlokom direktorice Turistične skupnosti Makarska Hloverke Novak Srzić očitno odhajajo v zgodovino.

plaža, nudizem Novice Hrvaški turizem v težavah: gostov več, hotelske sobe pa prazne

"Makarska je postala preveliko turistično središče za ribiške večere"

Letos poleti so v Makarski po poročanju Slobodne Dalmacije pripravili deset ribiških večerov. Novak-Srzićeva je poudarila, da je največja težava omenjenih dogodkov umazanija: "Makarska je postala preveliko turistično središče za ribiške večere, od katerih je ostala samo maščoba, na koncu pa se je vse pretvorilo v nekakšen poletni sejem, ki ga nočemo več gledati na promenadi."

Ob tem je poudarila, da se bo potrudila, da bodo v Makarski domačinom in gostom tudi v prihodnji turistični sezoni omogočili pristna doživetja ribiških večerov. Kot je napovedala, se bo potrudila, da bodo lahko turisti in krajani z ladjo v prihodnje pripluli do mesta na rivieri, kjer se bodo po novem odvijali ribiški večeri.

V Makarski bodo po besedah direktorice Turistične skupnosti Makarska Hloverke Novak Srzić v prihodnje pripravili bolj fine in glamurozne festivale ter dogodke. V Makarski bodo po besedah direktorice Turistične skupnosti Makarska Hloverke Novak Srzić v prihodnje pripravili bolj fine in glamurozne festivale ter dogodke. Foto: Reuters

Dodala je, da bodo v Makarski prihodnje poletje pripravili bolj fine in glamurozne festivale, na novinarsko vprašanje, kaj bo s krajani, ki so od omenjenih ribiških večerov doslej nekaj zaslužili, pa je odgovorila, da se prebivalci Makarske lahko prijavijo za sodelovanje na drugih ribiških večerih, ki se odvijajo vzdolž hrvaške obale.

Hrvaška, turisti, turizem Trendi "Pozabite Hrvaško, obiščite 'pravi' Balkan, na primer Bled"

Domačini: "Ukinja se vse tisto, kar je bilo zaščitni znak Makarske"

Trgovci in domači proizvajalci rib in ribjih proizvodov, med katerima sta tudi Antonia Srzić in Željana Cimera, so ukinitev ribiških večerov, kot so jih v Makarski poznali doslej, težko sprejeli. "Če je odločitev o ukinitvi ribiških večerov, ki se na promenadi organizirajo najmanj 40 let, zares dokončna, potem je to res velika katastrofa za Makarsko in našo tradicijo, od katere ne bo ostalo nič več," je dejala Antonia Srzić.

Zabave so bile turistična atrakcija, za številne domačine pa so pomenile pomemben vir dohodka. "Zares sem ogorčena. Ta odločitev je žalostna," je povedala Srzićeva. Dodala je, da so ribe prodajali tudi na stojnicah, ki so jih najeli športni klubi, da bi s tem poleti nekoliko popravili svoje finance.

"Sprašujem, se kaj je dalmatinsko mesto brez ribe in morja ter kaj bomo gostom ponudili kot zabavo? Od ribiških večerov je živelo 50 družin, na vsaki od stojnic je delalo po pet ljudi, ki so se trudili po najboljših močeh," je poudarila Cimerova. Drugi krajani ob tem poudarjajo, da tradicionalnih ribiških večerov ne bi smeli ukiniti, ampak da bi morali tovrstne dogodke posodobiti. Trgovcev in prodajalcev tako ne bi potisnili v nemilost, turisti pa ne bi ostali brez zabavnih in sproščenih večerov.

Komentarji

11

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Cene / 25.12.2018. ob 07:45 +10 - 1

  Na Hrvaško tako ali tako ne hodim več. Kakovost turistične storitve in odnos do Slovencev me kljub lepi naravi pač odvrne. Pa še cene drugje po svetu so, tudi če vračunaš letalsko vozovnico, povsem primerljive s precenjenimi hrvaškimi. Lepe praznike vam želim iz Egipta.

  +10 - 1
 • Anaa / 24.12.2018. ob 23:17 +10 - 1

  Od Makarske pred štiridesetimi leti verjetno ni več nič ostalo. Ali bore malo, če je kaj. Če pospravijo še ribiče in ribe se bodo izgubili v množici enake ponudbe. Sanjajo o glamuroznih prireditvah ... za koga ? Kdor si glamur lahko privošči ne bo capljal po makarski rivi. Oni, ki bi z veseljem tam tackali, si glamurja ne morejo privoščiti.

  +10 - 1
 • fizik10 / 25.12.2018. ob 03:00 +6 - 1

  Velikokrat sem bil v lepi Makarski in njeni okolici...to mi pa ni všeč. Je pa to spet en primer, kako lahko občinski veljaki pokvarijo vse, kar je bilo lepo. Bodo prišle volitve, ampak dvomim, da bodo volivci toliko razmislili, da bi občinske pametnjakoviče enostavno zamenjali.

  +6 - 1
delitve: 34
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin