Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 3. 2016,
10.19

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

vsebino omogoča Air France

Natisni članek

Pariz advertorial nagradna igra parfumi Air France

Sreda, 9. 3. 2016, 10.19

2 meseca, 3 tedne

Kako diši prestolnica dišav, Pariz? Spoznajte TOP pariške parfumerije.

vsebino omogoča Air France

Svetovna prestolnica dišav vas vabi, da jo odkrivate s svojimi čutili. Vabljive vonjave najslavnejših parfumerij se vijejo med pariškimi znamenitostmi. Ste za dehteč sprehod po pariških ulicah?

Pariz je že stoletja znan kot prestolnica čutnosti in bogatega kulturnega življenja. Predstavili smo že glavne pariške znamenitosti, ki zaljubljencem pričarajo Pariz v drugačni luči.

Tokrat nas bo pot popeljala po glavnih pariških parfumerijah, kjer prodajajo ekskluzivne pariške parfume. Nekajurni sprehod po levem bregu Sene bo prebudil naše čute in zbistril misli.

Umetnost izdelovanja parfumov je francoski izum, za katerega se je treba zahvaliti Madame de Pompadour in Coco Chanel, ki nas je naučila, naj se izrazimo z oblačili in seveda z vonjem. Parfume so sicer uporabljale že antične civilizacije, moderna parfumska industrija pa se je začela v poznem 19. stoletju.

Glavna pariška parfumska svetišča

Sprehod po pariških parfumerijah lahko začnemo v osrčju boemskega dela Pariza, na levem bregu Sene.

• Prvi postanek naredite v butiku Diptyque na bulvarju Saint-Germain, ki velja za začetnika pariškega koncepta butikov za dišave. Znani so po ročno izdelanih dišečih svečah, ki jih odišavijo z originalnimi eteričnimi olji.

• Brez obiska pariškega butika vseh butikov na trgu Saint-Sulpice, kjer se je začela zgodba parfuma Saint Laurent Rive Gauche, seveda ne moremo. Yves Saint Laurent je leta 1973 za parfum Rive Gauche dejal, da je to trenutek, ujet v času.

• Ko smo že ravno v bližini, se ustavimo še v butiku parfumske dive Annick Goutal, prav tako na Saint-Sulpice. Urejen je kot elegantna lekarna, v njem pa lahko preizkušamo celo vrsto parfumov, številni med njimi so narejeni iz ene sestavine, kot na primer Rose Absolue.

• Sprehod po levem bregu sklenemo v luksuzni veleblagovnici Le Bon Marché na ulici Rue de Sèvres. Največje znamke, ki slovijo tudi po parfumih, so zbrane v pritličju – od Diorja do Chanela.

• Zdaj pa lahko zavijemo na desni breg Sene, pričakuje nas Coco Chanel v svojem butiku na ulici Rue Cambon v prvem okrožju. Njene glavne parfume poznamo vsaj po imenih, vredno je poizkusiti tudi manj znane, kot je Chanel No. 22.

• Od Chanela se odpravimo navzgor po ulici proti trgu Place de la Concorde in levo proti ulici Rivoli. Na desni bomo videli vrtove Tuileries, tam zavijemo proti ulici Castiglione, kjer je kar nekaj parfumerij. Tam bomo vsi, ki obožujemo klasične vonje, uživali v čutnem pariškem razkošju.

• Ko se približamo zlatemu kipu jezdeca, bomo zagledali butik Guerlain na trgu Place Vendome. Lahko ste prepričani, da boste ob ekskluzivni pomoči asistentov našli pravi parfum zase. Denar v tej parfumeriji ne igra vloge, saj ceno parfuma izveste šele, ko vprašate.

• Na ulici Castiglione je treba obiskati tudi butik Jovoy, ki velja za pravo svetišče vonjav, kjer dobimo vse ekskluzivne, klasične in nove parfume.

Na koncu sprehoda po pariških parfumerijah, ko bomo že utrujeni od vseh vonjav, pa si privoščimo še enega od vrhunskih pariških užitkov – v trgovini Les Marquis de Ladurée na Rue de Castiglione 14 vstopimo v svet čokolade in razvajajmo še svoje brbončice s paleto okusov svetovno znanih slaščic.

Ne spreglejte