SiolNET. Trendi Potovanja
4,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jadranska specialiteta se utaplja v fekalijah

4,44

termometer

ostrige, Mali Ston, Jadran
Foto: Getty Images

Marca je vrhunec sezone jadranskih ostrig, takrat so te školjke najbolj mesnate in okusne. A v najbolj znanih gojiščih ostrig na Jadranu imajo veliko težavo - onesnaženo morje.

Najbolj znane in cenjene ostrige iz Jadranskega morja so tiste iz Malostonskega zaliva, ozkega morskega zaliva med polotokom Pelješac in "celinsko" Hrvaško. Tam so sledove vzgoja ostrig našli še iz obdobja starorimske vladavine, pozneje je ta obrt zacvetela v obdobju Dubrovniške republike, tradicija pa se je obdržala vse do danes.

Gojišča ostrig v Malostonskem zalivu Gojišča ostrig v Malostonskem zalivu Foto: Getty Images

Zaradi onesnaženja odpovedali tradicionalno degustacijo

Vrhunec sezone te cenjene morske specialitete je marca, ko so ostrige najdebelejše in najokusnejše, zato v tem obdobju gojitelji ostrig priredijo svoj praznik, dan malostonskih ostrig. Ta praznik v mestecu Mali Ston tradicionalno obsega tudi degustacijo svežih ostrig, letos pa se s školjkami ne bodo mastili, ker bi to lahko povzročilo neljube posledice.

Marca so malostonske ostrige - na Hrvaškem jim pravijo kamenice - najbolj cenjene. Marca so malostonske ostrige - na Hrvaškem jim pravijo kamenice - najbolj cenjene. Foto: Getty Images

V vzorcih morske vode iz treh od skupno petih tamkajšnjih gojišč ostrig so namreč odkrili prisotnost norovirusa, povzročitelja želodčnih in črevesnih obolenj. Ti virusi izvirajo iz fekalij, s katerimi je onesnaženo tamkajšnje morje, vzrok za to pa je neurejena oziroma nezadostna kanalizacijska infrastruktura, piše časopis Slobodna Dalmacija.

Kotor Trendi "Ubili so Benetke in Dubrovnik. Upajmo, da ne bodo tudi Kotorja."

Preveč turistov - fekalije v morju

Kot jim je pojasnil svetovalec z dubrovniškega Inštituta za morje in obalo Vlado Onofri, kanalizacijski sistem v Malem Stonu preprosto ne prenese števila turistov, ki se tja zgrnejo v sezoni. "Nekoč ni bilo težav, saj je bilo tam le nekaj družinskih hiš, zdaj pa je zraslo polno apartmajev. To je vzrok, sami sebe smo 'usrali'," je težavo slikovito opisal strokovnjak in dodal, da je težava izključno na Hrvaškem, medtem ko so v bližnjem letovišču Neum, ki je del Bosne in Hercegovine, kanalizacijo uredili že leta 1984.

Kanalizacija v Malem Stonu, mestecu z manj kot 150 prebivalci, ne zdrži pritiska turizma. Kanalizacija v Malem Stonu, mestecu z manj kot 150 prebivalci, ne zdrži pritiska turizma. Foto: Getty Images

Ob tem je Onofri za Jutarnji list poudaril, da ne gre za novo težavo: "Zdaj se okoli tega dviguje prah, a popolnoma isto se je zgodilo že pred tremi leti. In česa smo se naučili, kaj smo spremenili? Nič. Šlo je mimo in vse je ostalo enako. Tako bo tudi zdajšnji primer šel mimo in ga bomo pozabili, težava pa ne bo rešena."

Preberite še:

morje, plastika, smeti Trendi S plastiko so prekriti tudi oddaljeni jadranski otoki delfin Novice V delfinih v severnem Jadranu velike količine strupenih snovi

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 22
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin