Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
13.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rekreacija Hrvaška

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 13.58

8 let

Izlete v naravo vam bodo na Hrvaškem zaračunali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubitelje narave na Hrvaškem je razburila odločitev javnega podjetja Hrvatske šume, da bodo uvedli dovolilnice za izlete, kolesarjenje in podobne dejavnosti v naravi.

Po ceniku javnega podjetja bo morala družina za celodnevni izlet na zemljiščih hrvaškega gozdnega gospodarstva odšteti 40 kun (5,25 evra).

Skupinska dovolilnica za 32,90 evra Skupinska dovolilnica podjetja Hrvatske šume za orientacijski tek, airsoft ali paintball stane 250 kun (32,90 evra), piše v ceniku za uporabo gozdov in gozdnih površin za počitek in rekreacijo, ki so ga sprejeli konec marca.

Jadralni padalci bodo morali plačati 50 kun (6,60 evra) za uporabo vzletnih stez, posamezniki 20 kun (2,60 evra) oziroma dvakrat več za družino na izletu, kolesarji deset kun (1,30 evra), kolesarske družine pa dvakrat več. Za kulturne prireditve bo treba javnemu podjetju odšteti tisoč kun (130 evrov).

Nezadovoljni Hrvati nasprotujejo Nezadovoljni Hrvati nasprotujejo zaračunavanju obiskovanja narave in se sprašujejo, kdaj bodo na Hrvaškem uvedli tudi davek na zrak. V hrvaškem gozdnem gospodarstvu so pojasnili, da se bo mogoče tudi v prihodnje brezplačno sprehajati po njihovih gozdovih ali kolesariti zunaj posebej označenih stez.

Kot je dejal predsednik uprave podjetja Hrvatske šume Ivan Pavelić, bo cenik veljal za območja, na katerih bodo urejeni prostori za izlete in rekreacijo, kot so zabavni in adrenalinski parki. Dodal je, da je cenik del spremembe zakonodaje o gozdnih območjih, ki bodo v prihodnje namenjena tudi turizmu in ne zgolj izkoriščanju lesa.

Hrvatske šume že vrsto let zaračunavajo nabiranje gob, kostanja, belušev in drugih rastlin, kot so zdravilne in aromatične rastline ter začimbe.

Najdražja je sezonska dovolilnica za nabiranje tartufov, za katero bo treba odšteti 1360 kun (179 evrov) ali 160 kun (21 evrov) za dnevno dovolilnico, medtem ko je za nabiranje zdravilnih rastlin mogoče kupiti sezonsko dovolilnico za sto kun (13 evrov) ali dnevno za deset kun (1,30 evra).

Ne spreglejte