Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 10. 2018,
18.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

3

Natisni članek

Mitja Šorn Aljažev stolp

Četrtek, 11. 10. 2018, 18.00

5 let, 6 mesecev

Ireni so se uresničile sanje: kljub slepoti je osvojila vrh Triglava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

3

Triglav | Ireni Temlin se je uresničila dolgoletna želja.  V družbi izkušenih gorskih vodnikov se je kljub slepoti povzpela na Triglav.   | Foto Osebni arhiv

Ireni Temlin se je uresničila dolgoletna želja. V družbi izkušenih gorskih vodnikov se je kljub slepoti povzpela na Triglav.

Foto: Osebni arhiv

Gorski vodnik Mitja Šorn se je včeraj že tridesetič v tem letu povzpel na Triglav. Po tem, ko je na vrh najvišje slovenske gore pospremil že fanta z mišično distrofijo, mladeniča brez ene roke in slabovidnega gospoda, je zdaj na 2.864 visok vrh popeljal še slepo Ireno Temlin.

Irena Temlin, ta je, še preden je povsem oslepela, že stala na Triglavu, kljub slepoti pa v družbi hčerke Tjaše in ob njenih dragocenih nasvetih še vedno obiskuje gore, si je že dlje časa želela znova doseči vrh Triglava. Da sama sebi dokaže, da to še vedno zmore ...

Gorski reševalec in gorski vodnik Mitja Šorn je na Triglav peljal že več kot 600 ljudi, med njimi tudi fanta z mišično distrofijo, mladeniča brez roke in slabovidnega gospoda. Zdaj je sanje (vzpon na Triglav) pomagal uresničiti tudi slepi Ireni Temlin. | Foto: Ana Kovač Gorski reševalec in gorski vodnik Mitja Šorn je na Triglav peljal že več kot 600 ljudi, med njimi tudi fanta z mišično distrofijo, mladeniča brez roke in slabovidnega gospoda. Zdaj je sanje (vzpon na Triglav) pomagal uresničiti tudi slepi Ireni Temlin. Foto: Ana Kovač

Hčerka je njeno željo posredovala ustvarjalcem oddaje na komercialni televiziji in ti so ji jo včeraj tudi uresničili. Pri uresničitvi zahtevnega podviga je sodeloval tudi Mitja Šorn, gorski reševalec, gorski vodnik z mednarodno licenco združenja gorskih vodnikov (IFMGA) in predsednik poklicnega Združenja gorskih vodnikov, ki se je zadnjih deset let povsem posvetil vodenju na Triglav.

Preberite si intervju z gorskim vodnikom Mitjo Šornom:

Mitja Šorn
Sportal Na Triglav je peljal že skoraj 600 ljudi, nekatere tudi za roko čez greben #intervju #video

Izkušenj mu ne manjka. Na slovenskega očaka je popeljal že skoraj 600 ljubiteljev gora, med njimi tudi devetletnega Bora z mišično distrofijo, fanta brez ene roke in slabovidnega gospoda.

Irena Temlin se je na Triglav povzpela v družbi hčerke Tjaše, Petra Polesa iz oddaje Dan najlepših sanj in gorskih vodnikov Šorna in Luke Stražarja.  | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Irena Temlin se je na Triglav povzpela v družbi hčerke Tjaše, Petra Polesa iz oddaje Dan najlepših sanj in gorskih vodnikov Šorna in Luke Stražarja. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

"Povabilo sem z veseljem sprejel. Nisem pričakoval posebnih težav. Predvideval sem, da Ireni vrhnji del ne bo povzročal prav nobenih težav, saj je pot opremljena z jeklenico, in res je bilo tako.

Nekoliko problematična je bila edino pot takoj na začetku, kjer je precej strmo in se je s kolenom nekajkrat udarila ob steno. Kolena smo ji pozneje zaščitili z rokavicami in jih povili s povojem, tako da so nastali provizorični kolenčniki. Gospa je bila ves čas varovana tudi z vrvjo," je opisal naš sogovornik.

Gospa Irena je bila na vrhu Triglava seveda presrečna. "Objela je Aljažev stolp, potočila nekaj solz in zapela pesem Dan najlepših sanj. Rekla je, da je vesela, da je dokazala, da kljub slepoti še vedno zmore na Triglav," je prve minute na vrhu opisal Šorn, ki je skupaj z alpinistom in gorskim vodnikom Luko Stražarjem Temlinovo pospremil tudi v dolino Krme.

Na vrhu: idilično vreme in prenovljen Aljažev stolp | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Na vrhu: idilično vreme in prenovljen Aljažev stolp Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

"Peljala sva jo pod roko, vsak na eni strani, in dobesedno tekli smo v dolino," je povedal. Če zapišemo, da so od Kredarice do Krme potrebovali zgolj tri ure in pol (predviden čas je med štiri in pet ur), je jasno, da je gospa Irena v odlični formi. "Pripravljena je bila bolj kot večina mojih gostov," jo je pohvalil Šorn. Tudi za pot od Kredarice do Triglava so s postanki za snemanje prav tako potrebovali tri ure in pol. 

Vodnika sta Temlinovo pri sestopu peljala pod roko. | Foto: Vodnika sta Temlinovo pri sestopu peljala pod roko. Preberite še:

Novice Na komaj prenovljenem Aljaževem stolpu že nalepke
stolp na triglasvu
Sportal Najbolj znani stolp se je vrnil domov #video
Aljažev stolp
Trendi Pravnuk mojstra, ki je izdelal Aljažev stolp, razkriva, kdo je pred 123 leti prvi vstopil v stolpič

 

Ne spreglejte