SiolNET. Sportal OI Tokio
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Triglavu posebna bakla

0,60

termometer

Olimpijska bakla Triglav
Slovenska bakla, znanilka letošnjih poletnih olimpijskih iger, je začela pot na slovenskem ponosu Triglavu. Foto: Peter Vrčkovnik

Alpinistom v tem tednu vreme v Julijcih sicer ni najbolj prizanašalo, a je šesterica gorskih reševalcev iz društev GRS iz Zgornjesavske doline vseeno brez težav, z derezami in smučmi, osvojila Triglav in tako na dolgo pot po Sloveniji simbolno pospremila slovensko baklo, znanilko prihajajočih olimpijskih iger v Tokiu.

Od jutri, ko bo v Posočju uradni začetek poti bakle, do slavnostnega odprtja olimpijskih iger 23. julija bo plamenica, ki simbolizira tako Triglav kot jekleno voljo naših vrhunskih športnikov, v 81 dneh obiskala vseh 212 slovenskih občin.

Olimpijska bakla Triglav Foto: Peter Vrčkovnik Aljažev stolp, eden od najbolj prepoznavnih simbolov slovenstva, ki je še povsem pod snegom, se je bakli "pokazal" le z zastavico z letnico 1895. Tistega leta ga je Jakob Aljaž s kolegi postavil na vrh 2.864 metrov visokega Triglava, le leto pozneje pa so bile v Atenah prve olimpijske igre moderne dobe. V 125-letni zgodovini olimpizma in Aljaževega stolpa se je slovenska bakla ob pogumnem vzponu gorenjskih gorskih reševalcev tako prvič pojavila na našem očaku. Ekipo na vrhu so sestavljali nekdanji smučarski skakalec in olimpijec Rajko Lotrič, udeleženec zimskih OI v Calgaryju 1988, ter Franci Teraž, Sebastjan Šila, Florjan Erlah, Tomaž Jelenko in snemalec Peter Vrčkovnik, v dolini pa je za logistiko skrbel predsednik GRS Mojstrana Jože Martelak. Če smo natančni, se je slovenska bakla povzpela kar 2.866 metrov visoko, saj je bilo na vrhu še dobra dva metra snega.

Olimpijska bakla Triglav Foto: Peter Vrčkovnik

Gorenjski gorski reševalci so jo po spustu v dolino Vrat predali naši olimpijki Alenki Dovžan, domačinki iz Mojstrane, najbolj olimpijskega kraja v Sloveniji. Dovžanova, bronasta z olimpijskih iger v Lillehammerju leta 1994 v alpski kombinaciji, je baklo v spremstvu policije in alpinistov ponesla od Planinskega muzeja do Trga olimpijcev v Mojstrani, kjer sta jo pozdravila tudi podžupan Kranjske Gore Bogdan Janša in prvi podpredsednik OKS-ZŠZ mag. Janez Sodržnik. Bakla je nato nadaljevala pot proti Primorski, kjer bo jutri, 3. maja, v Bovcu uradni začetek poti po Sloveniji.

Olimpijska bakla Triglav Foto: Peter Vrčkovnik

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin