Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 7. 2016,
15.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Nova Gorica Go Green

Sreda, 20. 7. 2016, 15.30

6 let, 7 mesecev

GO GREEN: Zeleni zalet poletne sezone v Novi Gorici

Oglasno sporočilo

Podpis zelene politike slovenskega turizma.

Zelena novinarska konferenca na Turistični kmetiji Saksida v Zaloščah pri Dornberku. | Foto: Zelena novinarska konferenca na Turistični kmetiji Saksida v Zaloščah pri Dornberku.

Nova Gorica v šopku najbolj zelenih destinacij slovenskega turizma

Poletna turistična sezona se bliža vrhuncu. V Novi Gorici, deželi novih doživetij, je župan Matej Arčon Zeleno politiko slovenskega turizma podpisal 6. julija ob 11. uri sredi zelenih vinogradov v Dornberku. Nova Gorica se je tako pridružila vodilni deseterici slovenskih destinacij, ki uresničujejo in spodbujajo trajnostni turizem ter s tem pozitivno vplivajo na naravno okolje, lokalno skupnost in gospodarstvo. Slovenija, ena petih najbolj zelenih držav sveta, v sodelovanju z akreditiranim partnerjem GoodPlace, Zavodom trajnostnega turizma, v skladu z mednarodnimi merili ocenjuje, kako zelene in trajnostne so posamezne slovenske občine in destinacije. Gre za celostni pilotni nacionalni program za pospeševanje uvajanja trajnostnih poslovnih modelov v turizmu. Nova Gorica je z vključitvijo v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST) v vrhu slovenskih mestnih občin, ki si prizadevajo za zelene ukrepe in razvoj na področju turizma. Pridobitev znaka Slovenia Green Destination bo Mestni občini Nova Gorica služila za mednarodno primerljivo oceno in tudi za nabor ustreznih izboljšav v prihodnosti. Poleg tega bo Nova Gorica na slovenskem, evropskem in globalnem trgu zdaj prepoznavna tudi kot okolju in družbi prijazna destinacija.

Župan Mestne občine Nova Gorica, Matej Arčon ob podpisu listine zelene politike slovenskega turizma. | Foto: Župan Mestne občine Nova Gorica, Matej Arčon ob podpisu listine zelene politike slovenskega turizma.

GO GREEN: zelena doživetja med goriškimi vinogradi in sadovnjaki

"Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je celovito zasnovan sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji, ki upošteva vse tri stebre trajnostnega razvoja: okoljskega, družbenega in ekonomskega. Veseli smo, da na ravni celotne destinacije in Mestne občine Nova Gorica podpisujemo Zeleno politiko slovenskega turizma, meseci truda in zahtevne koordinacije ob zbiranju podatkov, anketiranju vseh deležnikov in preverjanju kriterijev trajnosti so zdaj poplačani. Že dolgo si prizadevamo, da tesno povežemo kmetovalce, gostince in druge turistične ponudnike ter njihove pridelke in kakovostno ponudbo lokalnega izvora postavimo na zeleni turistični zemljevid. Zdaj so ta vlaganja v naš družbeni, naravni in turistični potencial dobila popolnoma novo dimenzijo. Še bolj si bomo prizadevali za promocijo zelenih doživetij, med katerimi so v ospredju okušanje lokalnih dobrot, pohodništvo in kolesarjenje. Turizem se je v zadnjih letih zelo spremenil. Vse več povpraševanja je po personaliziranih, avtentičnih izkušnjah in te so v naših krajih tudi zelene," pripoveduje Dejana Baša, sekretarka Turistične zveze TIC Nova Gorica in koordinatorka ob vstopu v ZSST.

Ni naključje, da se je slavnostni zeleni dogodek odvil v slikoviti vasici med vinogradi Vipavske doline. Tam so si namreč domačini v sodelovanju s Turistično zvezo TIC Nova Gorica in občino Nova Gorica prizadevali za ureditev vinskih, kolesarskih in pohodniških poti, saj si za vsakega gosta, ki pride v njihove kraje, želijo, da bi jih doživel na zeleni način in v najtesnejšem stiku s pristnim lokalnim okoljem.

Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica, ter Dejana Baša, vodja in sekretarka Turistične zveze TIC Nova Gorica ter koordinatorka vstopa v ZSST. | Foto: Matej Arčon, župan Mestne občine Nova Gorica, ter Dejana Baša, vodja in sekretarka Turistične zveze TIC Nova Gorica ter koordinatorka vstopa v ZSST.

BIKES & ROSES: Kolesarske poti za romantične in radovedne po duši

Turistična zveza TIC Nova Gorica je predstavila tudi novi zemljevid idiličnih kolesarskih poti med vinskimi griči, sadovnjaki in oljčnimi nasadi Vipavske doline. Veliko se jih začne prav v Dornberku, kjer je središče vinogradništva in sadjarstva. "Če kolesarji pridejo spomladi, se drevesa šibijo pod težo slastnih breskev in češenj, poletje je čas grozdja, jeseni obrodijo kakiji. Skozi vse leto lahko nazdravijo v lokalnih vinskih hramih ter poklepetajo z vinarji in kmeti, ki pridelujejo avtohtono kapljico in druge dobrote. Če si zaželijo samote, lahko zapojejo s pticami ob Vogrskem jezeru ali se nadihajo energije reke Soče, ene najlepših alpskih rek sveta. Naše najboljše kolesarske poti so kot vrtnice. Prelepe so in čisto malo zbodejo, še posebej med vzponi, kjer potrebujemo več kondicije. Zato bolje pripravljene z veseljem vabimo tudi na odkrivanje našega zelenega wellnessa med Alpami in morjem, visoko nad Novo Gorico na Banjški in Trnovski planoti, kjer je ob jasnem vremenu mogoče videti najvišje slovenske vrhove in jadranske valove hkrati. In v tem je naša prednost. Nova Gorica zaradi svoje lege in odprtosti na vse strani predstavlja najlepše iz Slovenije na enem mestu. Zato si bomo zelo prizadevali, da bomo odlični ambasadorji zelenega turizma," dodaja Dejana Baša.
 

Več informacij:

Dejana Baša, koordinatorka projekta
e: tzticng@siol.net, t: 05 330 46 00
w: www.novagorica-turizem.com
Foto: Nea Culpa

Jana Apih, direktorica zavoda Tovarna trajnostnega turizma, GoodPlace. | Foto: Jana Apih, direktorica zavoda Tovarna trajnostnega turizma, GoodPlace.

Jana Apih in Dejana Baša z listino zelene politike slovenskega turizma. | Foto: Jana Apih in Dejana Baša z listino zelene politike slovenskega turizma.

Joško Saksida, turistična kmetija Saksida, v družbi Jane Apih in Dejane Baša. | Foto: Joško Saksida, turistična kmetija Saksida, v družbi Jane Apih in Dejane Baša.

Turistična kmetija Saksida. | Foto: Turistična kmetija Saksida.

Ekipa tiskovne konference: Turistična zveza TIC Nova Gorica, zavod Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, Agencija za marketing Nea Culpa. | Foto: Ekipa tiskovne konference: Turistična zveza TIC Nova Gorica, zavod Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, Agencija za marketing Nea Culpa.

Ne spreglejte