Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
6.01

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

Natisni članek

Šarm el Šejk Egipt turizem letovišče ISIS teroristični napad

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 6.01

6 let, 7 mesecev

Egiptovsko letovišče Šarm el Šejk je zdaj mesto duhov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10
Šarm el Šejk

Šarm el Šejk, nekoč izjemno oblegano letovišče ob Rdečem morju, ki je bilo priljubljeno tudi pri Slovencih, zdaj sameva.

Še pred kratkim cvetoča egiptovska turistična industrija vse bolj čuti vpliv terorističnih groženj. Evropejci, ki so se množično udeleževali križarjenj po Nilu, predvsem pa se greli v letoviščih ob Rdečem morju, so svoje počitniške načrte zdaj usmerili drugam. Le zaradi britanske prepovedi rednih poletov v to regijo je Egipt po nekaterih ocenah ob vrtoglavih 150 milijonov evrov na mesec.

Zaradi terorističnih napadov in groženj je obisk nekoč izjemno priljubljenega Šarm el Šejka strmo padel. | Foto: Zaradi terorističnih napadov in groženj je obisk nekoč izjemno priljubljenega Šarm el Šejka strmo padel.

Do lanskega leta so za velik priliv denarja skrbeli tudi premožni Rusi, ki so radi potovali predvsem v priljubljeno letovišče Šarm el Šejk. Ko pa so 31. oktobra lani pripadniki Islamske države nad Sinajskim polotokom sestrelili letalo z več kot 224 potniki, večinoma ruskimi turisti, so Rusi Šarm el Šejku nemudoma obrnili hrbet.

Plaže samevajo ... | Foto: Plaže samevajo ...

Rusi še zdaleč niso bili edini gostje, ki so začeli dopustovati drugod, in Šarm el Šejk zdaj kaže povsem drugačno podobo kot še pred letom dni. Obiskal ga je Gettyjev fotograf Chris McGrath in zabeležil neverjetne podobe letovišča, ki je v kratkem času izgubilo ves svoj blišč. Turistična naselja in hoteli samevajo, mnogi so bili zaradi pomanjkanja gostov prisiljeni v zaprtje svojih podjetij.

Mnogo hotelov in podjetij je bilo zaradi pomanjkanja gostov prisiljenih v zaprtje. | Foto: Mnogo hotelov in podjetij je bilo zaradi pomanjkanja gostov prisiljenih v zaprtje.

Ali je zanimanje za potovanje v Šarm el Šejk in druge egiptovske destinacije upadlo tudi v Sloveniji, smo povprašali več slovenskih turističnih agencij, a odgovorov nismo prejeli.


Slovensko ministrstvo za zunanje zadeve je izdalo obvestilo, da odsvetujejo vsa potovanja v določene predele Egipta, med katerimi pa ni Šarm el Šejka z neposredno okolico.

"Ministrstvo slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja v določene predele Egipta, zlasti na širše območje mest Kairo in Aleksandrija, v mesta v delti Nila in mesta ob Sueškem prekopu (Suez, Ismailia, Port Said) ter obmejna območja z Libijo, Sudanom in Izraelom. Odsvetujemo vsa potovanja na severni del polotoka Sinaj. Odsvetujemo vsa nenujna potovanja na južni del polotoka Sinaj, z izjemo mesta Šarm el Šejk z neposredno okolico," so zapisali.


Ne spreglejte