SiolNET. Trendi Potovanja
4,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Družinski hotel v Logarski dolini, ki velja za najboljšega butičnega na svetu #foto

4,16

termometer

Hotel Plesnik
Foto: Tomo Jeseničnik

Hotel Plesnik v naselju Solčava v Logarski dolini nosi ime po družini, ki se že več generacij ukvarja s turizmom. Vse od obdobja pred drugo svetovno vojno, ko sta se pri njih na savinjskem želodcu ustavila tudi angleški in jugoslovanski kralj.

"Že moj pradedek France je bil hotelir, njegov hotel pa je stal približno 500 metrov stran od današnjega. V času pred drugo svetovno vojno je tu naredil tudi svojo elektrarno in zajetje vode, s čimer je poskrbel za elektriko in vodovod. Turizem je takrat precej cvetel," družinsko zgodbo o turizmu pripoveduje Nina Plesnik, današnja vodja hotela Plesnik.

Arhivski posnetki nekdanjega hotela Plesnik
Hotel Plesnik
Hotel Plesnik
Hotel Plesnik
Leta 1952 je hotel Plesnik obiskal tudi Tito. Leta 1952 je hotel Plesnik obiskal tudi Tito. Foto: Arhiv Hotel Plesnik

Turistični center s kinodvorano

Prvi hotel, ki je obratoval do leta 1939, je imel 60 sob in restavracijo, njegov tedanji lastnik je imel še druge visokoleteče načrte, s katerimi bi v Logarski dolini naredil turistični center. V njem bi bili kinodvorana, avtobusni park in rekreacijski center. A mu je ideje prekrižala druga svetovna vojna, v kateri je z vsem naseljem Solčava zgorel tudi njegov turistični objekt.

"Ker je Logarska dolina kot krajinski park zaščiteno območje, dedek ni dobil dovoljenja za nadomestitev nekdanjega hotela," govori o preteklosti Nina Plesnik. Po vojni so večino njihove zemlje tudi nacionalizirali, pa je v svojih spominih na spletni strani hotela zapisala Martina Plesnik, teta sogovornice.

V tistem obdobju so tako lahko zgradili le družinsko hišo in gostinsko poslopje s petimi sobami.

Turistična sezona v Logarski dolini je poleti, ko sem prihajajo predvsem pohodniki in kolesarji. Turistična sezona v Logarski dolini je poleti, ko sem prihajajo predvsem pohodniki in kolesarji. Foto: Tomo Jeseničnik

Tito na obiski v Savinjski dolini

V nekdanji Jugoslaviji je bil turizem precej drugačen, tudi piše Martina Plesnik. "Sezona je trajala le tri mesece, predvsem je bilo pomembno izletništvo. Leta 1952 nas je obiskal predsednik Josip Broz Tito. Z mojim starim očetom Francem Plesnikom sta odšla tudi na lov."

Nekdanji hotel Plesnik sta leta 1932 obiskala tudi jugoslovanski kralj Aleksander in angleški kralj Jurij V.. Hotelir France Plesnik jima je postregel s savinjskim želodcem, ki je bil angleškemu kralju tako všeč, da so ga pozneje v posebnih lesenih škatlah začeli dostavljati na njegov dvor. Nekdanji hotel Plesnik sta leta 1932 obiskala tudi jugoslovanski kralj Aleksander in angleški kralj Jurij V.. Hotelir France Plesnik jima je postregel s savinjskim želodcem, ki je bil angleškemu kralju tako všeč, da so ga pozneje v posebnih lesenih škatlah začeli dostavljati na njegov dvor. Foto: Arhiv Hotel Plesnik

Hotel Plesnik za nove čase

Po osamosvojitvi se je za družino Plesnik, ki turizem ohranja do danes, pokazala druga priložnost. Zemljo so jim vrnili, Martina pa je na njej dala zgraditi hotel z 32 sobami, restavracijo in centrom dobrega počutja. Odprli so ga leta 1995, po 22 letih pa ga lani prenovili ter leta 2016 v njem zgradili sprostitveni center s savnami in masažnimi sobami, medtem ko nekatere prostorske osvežitve v hotelu Plesnik končujejo ravno v teh dneh.

Turistična sezona v Logarski dolini, pravi Nina Plesnik, je poleti, ko se pri njih ustavijo pohodniki in kolesarji z vsega sveta. Med gosti je veliko Američanov in Avstralcev. Močni pa so tudi v kongresnem turizmu, dodaja sogovornica. V hotelu so imeli tudi že precej gostov iz sveta politike, tako domače kot tuje. Redno je k njim hodil tudi Janez Drnovšek.

Del nedavne prenove Hotela Plesnik, ki je lani od Luxury Travel Guida prejel mednarodno nagrado za najboljši butični hotel na svetu in pod katero se podpisujejo v arhitekturnem studiu Enota, je tudi zasnova centra dobrega počutja. Zunanji biološki bazen je brez klora, čistijo pa ga rastline. Del nedavne prenove Hotela Plesnik, ki je lani od Luxury Travel Guida prejel mednarodno nagrado za najboljši butični hotel na svetu in pod katero se podpisujejo v arhitekturnem studiu Enota, je tudi zasnova centra dobrega počutja. Zunanji biološki bazen je brez klora, čistijo pa ga rastline. Foto: Tomo Jeseničnik

Kralja na savinjskem želodcu

Ob državniških obiskih v logarskem hotelu se je mogoče spomniti še na enega te vrste, ki pa je povezan s savinjskim želodcem.

Jugoslovanski kralj Aleksander, ki je imel v Bohinjski Bistrici svojo lovsko rezidenco, je avgusta leta 1932 prišel z angleškim kraljem Jurijem V. v Logarsko dolino. S spremstvom sta se ustavila v hotelu Plesnik pri hotelirju Francetu Plesniku, kjer sta si privoščila savinjski želodec.

Zgodba pravi, da je bil mesnina angleškemu kralju tako zelo všeč, da so izdelali posebni leseni škatli, v katerih so savinjski želodec nato pošiljali na angleški dvor. V obtoku sta bili dve embalaži; polna je potovala v London, prazna pa nazaj v Logarsko dolino po novo pošiljko.

Pakete s savinjskim želodcem, kot je to zapisal publicist in raziskovalec običajev in življenja v Zgodnji Savinjski dolini Aleksander Videčnik, so z angleškega konzulata v Zagrebu na letališče vozili v osebnem avtomobilu.

Wellness Plesnik v Logarski dolini

Hotel Plesnik Foto: Arhiv Enota

Hotel Plesnik Foto: Arhiv Enota

Hotel Plesnik Foto: Arhiv Enota

Hotel Plesnik Foto: Tomo Jeseničnik

Hotel Plesnik Foto: Tomo Jeseničnik

Kraljeve sobe v današnjem času

O obisku kraljev v Logarski dolini še danes pričajo kraljeve sobe v hotelu Plesnik, od koder je med grizljanjem savinjskega želodca in ob srkanju penine mogoče pogledovati na okoliške gore.

Je pa hotel Plesnik, katerega prenovo so načrtovali v arhitekturnem studiu Enota, lani od Luxury Travel Guida prejel nagrado za najboljši butični hotel na svetu, leto prej pa so ga nagradili v kategoriji luksuznega ekohotela.

Sobe v Hotelu Plesnik Sobe v Hotelu Plesnik Foto: Tomo Jeseničnik

Turistični center v Logarski dolini

Nina Plesnik, ki se je rodila na turistični kmetiji, pripoveduje, kako v neposredni okolici hotela stojijo še preostali turistični objekti njihove širše družine. Vse njene tete in strici ter njihovi otroci se ukvarjajo s tem področjem.

Njen oče Darko je imel turistično kmetijo Plesnik, ki jo zdaj vodi Ninin brat Gregor. Teta Dragica in njen sin Primož imata penzion Na razpotju, Ninin bratranec Franci pa prav tako vodi sosednji penzion Ojstrica. Na tak način družina Plesnik v Solčavi ustvarja že nekakšno turistično vas.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 432
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin