Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 8. 2017,
12.06

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Sava turizem

Foto: Thinkstock, Siol.net in Sava turizem

Natisni članek

Prekmurje Terme 3000 terme Na dopustu Sava turizem advertorial

Petek, 18. 8. 2017, 12.06

2 meseca, 2 tedna

Česa ne smete zamuditi, če dopustujete v Sloveniji?

Vsebino omogoča Sava turizem

Foto: Thinkstock, Siol.net in Sava turizem

Slovenija ponuja številne zanimive kraje, polne naravnih in kulturnih znamenitosti. Eden od prepogosto prezrtih kotičkov Slovenije je Prekmurje, ki zanesljivo ponuja marsikaj zanimivega. Preverite, kej vse lahko doživite v tem skrajno severovzhodnem biseru naše države.

počitnice | Foto:

Zakaj bi moral biti vaš dopust vsako leto enak? Preživite ga nekoliko drugače. Namesto da se odpravite na morje, kamor tradicionalno zahajate že vrsto let, se letos odločite za zavetje slikovite prekmurske pokrajine.

Izkoristite dopust za počitek, sproščeno druženje s svojimi najbližjimi, dobra kulinarična razvajanja s ščepcem izobraževalnega pridiha. Poleg počitka si privoščite tudi malce raziskovanja in poskusite začutiti utrip krajev, kjer dopustujete. Če ste se letošnje počitnice odločili preživeti v Sloveniji, imate za to obilo zanimivih možnosti. Predlagamo vam, da se podate na pot čez Muro in nazaj ter okusite tradicijo tamkajšnjih krajev. V Prekmurju boste lahko izkusili pestro paleto različnih doživetij. Mi smo jih za vas izbrali le nekaj, ki jih v Prekmurju nikakor ne smete spregledati, zagotovo pa se bo na vašem seznamu našlo še kakšno.

Čez Muro in nazaj

Otok ljubezni, Mlin na Muri | Foto: Podajte se na izlet ob Muri in v vasi Ižakovci obiščite naravni otok na Muri, ki mu pravijo Otok ljubezni. Tam se boste lahko dodobra sprostili v osrčju čudovite neokrnjene narave. Ogledate si lahko plavajoči mlin ali pajate kruh na tamkajšnjem odprtem ognjišču.

Po literarni poti Miška Kranjca

Medtem ko se boste mudili na prekmurskih koncih, si privoščite krajši izlet z izobraževalno noto in se odpravite na ogled rojstne hiše enega od naših velikih literatov, Miška Kranjca. V njegovi domačiji, ki stoji v vasi Velika Polana, ta je danes najbolj znana po štorkljah, so na ogled pisateljeva delovna soba s knjigami, v drugih prostorih pa se boste pobliže spoznali z njegovo življenjsko potjo, od literarnega ustvarjanja do političnega in uredniškega delovanja, seznanili pa se boste tudi z njegovimi številnimi hobiji. V svoji domačiji je Miško Kranjec v obdobju med obema vojnama urejal in izdajal tudi časopis Ljudska pravica.

Spomenik ljudske arhitekture - Magdina hiša Prekmurje | Foto:

V teh krajih zagotovo ne smete spustiti ogleda ene od še ohranjenih tipičnih tradicionalnih panonskih hiš, t. i. Magdino hišo v vasi Filovci. Gre za še edino ohranjeno cimprano hišo, za katero je značilna slamnata streha. Hiša je posebna zaradi tlorisa v obliki črke L, ki je tipičen za večino pomurskih domov v starih časih. Zgrajena je bila leta 1903, o čemer priča tudi letnica, vrezana v tradicionalna lesena tla. Hišo krasijo vertikalno postavljene lesene brune, povezane z lesenimi klini in ročno ometanimi ilovnatim ometom z dodatki plev, streha pa je s slamo krita dvokapnica. Danes so cimprane hiše le še etnografska turistična znamenitost.

Pridih preteklosti, združen z udobjem sedanjosti v Prekmurski vasi Natura v Termah 3000 – Moravske Toplice

sava turizem 3000 bungalovi | Foto:

Prav cimprače so navdihnile očarljive sodobne hiške, ki v Prekmurski vasi Natura v Termah 3000 – Moravske Toplice že sprejemajo prve stanovalce. Tudi nove hiške so krite s slamo in obogatene z lesom, ki jim daje naravno zračnost ter toplino, medtem ko velika steklina okna vanje prinašajo veliko svetlobe. Hiške so v neposredni bližini kopališkega kompleksa Terme 3000 – Moravske Toplice. Ker so obdane z zelenjem, bodo vaša popolna sprostitev v naravi – sredi prekmurskih travnikov z zelišči in rastlinami, ki blagodejno vplivajo na zdravje in dobro počutje, ter v kraljestvu štorkelj in čebel, ki si svoje bivališče poiščejo tam, kjer je okolje najbolj kakovostno in čisto.

Prekmurska vas Natura | Foto:

Ste vedeli, da je tudi Plečnik pustil svoj pečat v Prekmurju?

Plečnikova cerkev v Prekmurju | Foto:

V neposredni bližini Moravskih Toplic, na stičišču med Ravensko, Dolinsko in gričevnatim Goričkim, leži vasica Bogojina, katere posebnost je za tiste kraje precej neznačilna cerkev, ki je delo našega velikega arhitekta Jožeta Plečnika in spada med eno njegovih največjih umetnin. Domačini cerkev imenujejo Bela golobica zaradi značilnega belega stolpa oz. zvonika in spada med eno največjih del slovenske sodobne arhitekture. Iz Term 3000 – Moravske Toplice se lahko do nje zapeljete tudi s kolesom, po dobro urejeni kolesarski poti.

Po poteh najstarejše obrti

Lončarstvo | Foto: Le streljaj od Bogojine boste naleteli na lončarsko vasico Filovci, kjer si je vredno ogledati zanimiv muzej lončarstva na prostem. Spoznajte in tudi sami preizkusite, kako so v starih časih na lončarskem vretenu oblikovali glino in jo posušeno žgali v pečeh, zaradi česar posoda dobi tisto značilno črno barvo, ki posodi zagotavlja dobro vodoodpornost.

K termalnim vrelcem po gorivo za zdravje

Prekmurska vas Natura - Terme 3000 | Foto:

Pred dobrimi 50 leti so na zelenih prekmurskih ravnicah v iskanju črnega zlata namesto nafte odkrili črno geotermalno vodo in kmalu spoznali njene blagodejne in zdravilne učinke. Črna termo-mineralna voda oz. črno zlato, kot jo imenujejo v Moravskih Toplicah, je z 72 stopinjami Celzija, ki jih dosega pri izviru, ena najtoplejših termalnih vod na svetu. Pomaga pri degenerativnem revmatizmu, lajša kronične vnetne revmatske bolezni, ugodno vpliva na nesklepni revmatizem, pospešuje okrevanje po poškodbah in operacijah, izboljšuje prekrvavitev, zmanjšuje živčno napetost, pomaga pri zdravljenju kožnih bolezni in izboljšuje splošno počutje. Tudi z njeno pomočjo so Terme 3000 - Moravske Toplice postale eno največjih in najbolj prepoznavnih termalnih središč, ki med drugim v svojih vodnih parkih ponujajo nepozabna doživetja.

Ta se v Termah 3000 - Moravske Toplice s koncem poletja še zdaleč ne bodo končala. Prav nasprotno. Z bolj svežimi dnevi vas v svoje naročje vabi popolnoma prenovljeno notranje termalno kopališče. To se razteza v dveh nivojih – spodnji del je namenjen živahnim in aktivnim, z veliko prostora za otroško igro in razposajenost. Če si boste želeli oddahniti od živžava, se lahko umaknete v natur bazen in se potopite v črno termo-mineralno vodo ter občutite njene blagodejne učinke. Pred tem se lahko sprehodite po bosonogi poti, ki bo s štirimi različnimi podlagami, ki delujejo kot akupresurna masaža stopal, blagodejno in sproščujoče vplivala na vaše telo.

Zgornji del notranjega kopališča je s številnimi kotički za sproščanje, ki ponujajo pogled na naravo, namenjen počitku in sprostitvi. Telo boste lahko prečistili v finski savni z lesom iz bora cemprina, parni savni s programi z eteričnimi olji in slanico ali infrardeči savni s steno iz himalajske soli, osvežitev pa poiskali v bazenu s hladno vodo ali pri ledenem vodnjaku.

Prekmurska vas Natura - Terme 3000 | Foto:

Novost pa je tudi Ajdova počivalnica, kjer si boste resnično odpočili na udobnih blazinah, polnjenih z ajdovimi luščinami iz Prekmurja. Te imajo poseben blagodejni učinek, saj pomirjajo, sproščajo, mikromasirajo in uravnavajo toploto telesa.

Prenovljeno notranje termalno kopališče in Hotel Termal po novem povezuje stekleni prehod, imenovan Prekmurski most, v katerem boste lahko že med sprehodom do bazena doživeli Prekmurje.

Prekmurski most | Foto:

Ne spreglejte