SiolNET. Trendi Potovanja
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo turisti namesto v Španijo in Italijo drveli v Slovenijo?

3

termometer

Turizem v državah na jugu Evrope, kot sta Španija in Italija, je zaradi podnebnih sprememb morda ogrožen. Huda vročina, suša in gozdni požari bi lahko turiste odgnali bolj na sever, tudi v Slovenijo.

Podnebne spremembe bi lahko sončne južnoevropske države naredile manj privlačne, po pisanju britanskega The Independent ugotavlja poročilo Skupnega raziskovalnega središča (JRC) Evropske komisije.

Prevroče za turiste V raziskavi o prilagajanju turizma na podnebne spremembe v Evropi avtorja poudarjata, da bi lahko vse bolj vroča in suha poletja v državah, kot sta Španija in Bolgarija, vodila v vse hujšo sušo, obsežnejše gozdne požare in uničenje naravnega okolja. Zaradi vrtoglavih poletnih temperatur pa bi lahko bile turistične destinacije teh držav enostavno prevroče, da bi jih marsikateri turist med sezono z veseljem obiskal.

Razcvet za Latvijo, Estonijo, Slovaško in Slovenijo? Medtem ko bi lahko te države utrpele padce turističnega obiska, pa bi lahko po navedbah poročila to bila priložnost za države, ki ležijo malo bolj severno in imajo bolj zmerna poletja. Medtem ko bi bili glede na raziskavo največji turistični poraženki Španija in Bolgarija, bi lahko po drugi strani turistični razcvet doživele države, kot so Latvija, Estonija, Slovaška in konec koncev tudi Slovenija.

A preobrat se ne bo zgodil z danes na jutri A do tega preobrata verjetno še ne bo prišlo tako hitro. Raziskava se namreč nanaša na ocene za leto 2100. Po predvidevanjih raziskave bi lahko sredozemske države vsako leto utrpele izpad turističnih prihodkov v višini 0,45 odstotka bruto domačega proizvoda. Po drugi strani pa bi severnejše države pridobile okoli 0,32 odstotka BDP na leto.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin