SiolNET. Trendi Potovanja
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

1.150.000 prenočitev? "Nobeno mesto na Hrvaškem se ne more pohvaliti s tako številko!"

2

termometer

 | Foto:
"V Biogradu na Moru se že čez dve leti obetata dve turistični novosti, zabaviščni park v slogu Gardalanda in gofišče, ki bo največje in najboljše na Hrvaškem," napoveduje podžupan Marijan Stopfer.

Domačini pravijo, da so temperature v teh dneh v Biogradu takšne, kot ste jih običajno vajeni za božič. To drži? Kakor kdaj. Pozimi sicer nimamo tako nizkih temperatur, a kadar piha burja, je res mrzlo. Pravijo, da ima človek, kadar piha burja, občutek, da je še dodatnih 20 stopinj Celzija hladneje kot sicer.

Da je naša burja res nekaj posebnega, priča tudi podatek, da so v naše kraje, natančneje v Senj, celo Japonci prišli snemat burjo in njen učinek. Januarja so kar 25 dni čakali na burjo, pa je ni bilo od nikoder. Izgubili so potrpljenje, pripravili prtljago in se podali proti letališču. No, tam pa letalo zaradi burje ni moglo vzleteti. Slab tajming (smeh).

Letošnje poletje je eno najbolj muhastih. Ste zaradi vremena opazili veliko odpovedi počitnic v Biogradu? Da, kar precej. Še posebej zato, ker v zadnjih dveh letih veliko turistov počitnice rezervira v zadnjih dneh, in to prek raznih strani na spletu, kjer lahko rezervacijo brez sankcij odpovejo v zadnjem tednu pred počitnicami. In to je za nas precej velika težava.

Domačini, ki oddajajo apartmaje, pravijo, da je bilo letos teh rezervacij prvič res ogromno. Še posebej julija, ko je bilo vreme res katastrofalno. Kar 18 dni je deževalo. In proti temu se ne moreš boriti.

Turistični delavci so se tolažili z mislijo, da se bo vreme vsaj septembra umirilo. No, za zdaj tega ni čutiti. Tudi pri vas? Da, vsa naša zgodba je temeljila na tem, da bomo imeli septembra in oktobra krasno vreme, a za zdaj tudi septembra slabo kaže.

V mestu živi nekaj več kot pet tisoč prebivalcev. Koliko turistov se vam v povprečju pridruži v sezoni? V sezoni nas obišče od 25 do 30 tisoč turistov. Samo v Biogradu okrog 20 tisoč, preostali k nam dnevno prihajajo iz celotne regije. Vsi gravitirajo k nam, še posebej v večernih urah.

Kdaj je Biograd na Moru užival čase debelih krav? Kogarkoli bose vprašali, vsak vam bo odgovoril v 80. letih prejšnjega stoletja, a če pogledamo drugače, lahko vidimo, da so zadnja leta še uspešnejša. Zadnjih sedem let imamo vsako leto večje število prenočitev. Vsako leto odpremo kak nov hotel ali apartma, prenočitvenih kapacitet je vedno več.

Za nas je najpomembnejši podatek, da smo imeli pred sedmimi leti 600 tisoč prenočitev na sezono, lani pa že milijon in 150 tisoč. To je res ogromna številka! Mislim, da se nobeno mesto na Jadranu ne more pohvaliti s takšno številko.

Letošnjo sezono boste verjetno skušali čim prej pozabiti. Je to najslabša turistična sezona v zadnjem obdobju? Glede na katastrofalno vreme niti ne, čeprav so vsi tako napovedovali. Pred tremi tedni smo že presegli milijon prenočitev, kar je naš cilj, vemo pa, da sezona traja vse do konca oktobra. Vsi pokazatelji kažejo, da nam bo uspelo doseči milijon in 150 tisoč prenočitev.

Slabo vreme je eden najslabših scenarijev, ki se turistu lahko zgodi med poletnim dopustom. Kaj lahko počnejo pri vas? Lahko si ogledajo zgodovinsko zbirko tovora s potopljene ladje iz 16. stoletja ali muzej stekla, seveda pa jim še vedno preostane tudi obisk nakupovalnega središča (smeh). Biograd na Moru leži med Šibenikom in Zadrom, zato turisti čez dan obiskujejo tudi ti dve mesti, potem so tu trije nacionalni parki Paklenica, Kornatski arhipelag in Krka ter naravna parka Telaščica in Vransko jezero. Tudi če je lepo vreme, si turisti dan ali dva rezervirajo za obisk naravnih lepot.

Večina domačinov se preživlja s turizmom. Kaj počnejo, ko je turistične sezone konec? Pripravljajo se na turistično sezono (smeh). Ukvarjajo se s kmetijstvom, ribištvom, zadnja leta se je razmahnilo tudi oljkarstvo. Imamo ogromne plantaže oljk, sadovnjake, imamo pa tudi prvo vzgajališče tun.

Biograd na Moru je že tretje leto zapored gostil mednarodni finale Jadranskih iger, kar poleg obiska tekmovalcev prinaša tudi obisk njihovih navijačev. Kaj igre pomenijo za sam kraj? V Biogradu je tradicija teh iger že precej dolga. V 80. letih smo resno spremljali Igre brez meja, nato smo še sami začeli Biograjske litnje igre.

Ko je agencija Adriaevents resneje začela prirejati Jadranske igre, smo z njimi stopili v stik in v prvi sezoni tukaj gostili hrvaški finale. Zadovoljstvo je bilo obojestransko in zdaj že tretje leto zapored gostimo mednarodni finale. Upam, da bomo to nadaljevali tudi v prihodnje.

Pa boste? Upam. Zagotovil ni, pogodbo sklenemo vsako leto posebej. Izvedba Jadranskih iger za nas pomeni ogromno promocijo mesta, s tem pa dokazujemo, da so vsi gostje dobrodošli in da smo dobri gostitelji.

Največ turistov je verjetno iz Slovenije. Od kod še prihajajo? Največ gostov prihaja iz Slovenije, sledijo gostje iz Avstrije, Nemčije, Češke in Slovaške. Smo pa letos imeli obiskovalce s prav vseh koncev sveta, mislim, da tako pestro še ni bilo, od Korejcev, Japoncev, Avstralcev …

Omenili ste širitev prenočitvenih kapacitet. Kaj še imate v načrtu? V igri je gradnja zabaviščnega parka v stilu Gardalanda, kjer bi se ljudje tudi v slabi sezoni lahko zabavali in zapravljali. K sreči smo pred štirimi leti dobili vlagatelja, tako da konec leta začnemo graditi. Park bo nameščen v južnem delu mesta, ob magistralni cesti, na vhodu v Rdeče pristanišče.

Pripravljamo pa se tudi na gradnjo golfišča z 18 luknjami in manjšega pomožnega z devetimi luknjami, kar bo največje in najboljše golfišče na Hrvaškem. Zraslo bo na nekdanjem smetišču ob Vranskem jezeru. Investicija je vredna 80 milijonov evrov, financiralo pa jo bo eno od zagrebških podjetij.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin