Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
17. 10. 2018,
6.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

3

Natisni članek

dojenje klop Heer oblikovanje

Sreda, 17. 10. 2018, 6.00

5 let, 6 mesecev

Zgražanje nad dojenjem je spodbudilo zamisel o pametni klopi

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

3

Klop Heer | Foto www.inviteheer.com

Foto: www.inviteheer.com

Zgražanje in poniževanje mlade ženske zaradi dojenja na javnem mestu je oblikovalca Ivano Preiss in Filipa Vasića spodbudilo k iskanju rešitve. Odgovorila sta s klopjo Heer.

Ta je namenjena dojenju in hranjenju otrok na javnih mestih. Je kraj, kamor se je mogoče umakniti od urbanega trušča, in prostor, kjer se mame lahko nekoliko tudi odpočijejo ali uspavajo otroka.

"Med proučevanjem blogov, forumov in skupin na Facebooku sva odkrila, da obstaja svetovna 'težava' z dojenjem na javnem mestu, saj ima veliko žensk tovrstne neprijetne izkušnje. Ključna težava je, da ne obstaja dovolj infrastrukture, prilagojene potrebam mam z majhnimi otroki," je o ozadju nastanka klopi za dojenje na javnih mestih za portal 24sata povedala zagrebška oblikovalka Ivana Preiss. Novi izdelek nosi podpis studia 52 hours, ki ga je ustanovila s partnerjem Filipom Vasićem iz Beograda.

Oblikovalci klopi Heer za dojenje na javnem mestu poudarjajo, da izdelek ni opredelitev, temveč, da ženskam z majhnimi otroki želi ponuditi eno od praktičnih možnosti. Nekatere feministke so izdelek že kritizirale, da oblikovanje prostorov za dojenje le okrepuje stigmo in spobuja ženske k skrivanju. | Foto: www.inviteheer.com Oblikovalci klopi Heer za dojenje na javnem mestu poudarjajo, da izdelek ni opredelitev, temveč, da ženskam z majhnimi otroki želi ponuditi eno od praktičnih možnosti. Nekatere feministke so izdelek že kritizirale, da oblikovanje prostorov za dojenje le okrepuje stigmo in spobuja ženske k skrivanju. Foto: www.inviteheer.com

Vprašalnik o izkušnjah žensk

Potem ko sta se oblikovalca seznanila s problematiko, sta sestavila tudi vprašalnik in ga posredovala ženskam iz različnih držav in tako dobila tudi primerjalno sliko. Ta je, kot pripoveduje Ivana Preiss, potrdil, da je klop Heer dobra ideja in da ima smisel narediti prototip.

Povezala sta še s prijateljem industrijskim oblikovalcem Nikolo Kneževićem in začel je nastajati koncept izdelka.

Ustvarjalci klopi Heer | Foto: www.inviteheer.com Ustvarjalci klopi Heer Foto: www.inviteheer.com

Klop s špansko steno

Posebnost klopi je "španska stena", v katero se podaljšuje in zvija naslonjač sedala. Ob čemer pa je mogoče vse skupaj tudi obračati in tako si uporabnica lahko izbere položaj, ki ji najbolj ustreza. Heer se tudi ziba in po svoje umirja.

Ustvarjalci klopi so prepričani, da ta ne izolira, temveč da vsaki mami omogoča, da ostane v prostoru, v katerem želi biti, vendar le bolj v miru in v večji intimi. V primeru, da ima družbo ali še druge otroke, se ti lahko usedejo tudi zraven nje. Prostora je dovolj.

Oblikovalka pa je prepričana, da bo klop dobrodošla na katerem koli javnem mestu in v ustanovah. Pa naj bo to na letališčih, v nakupovalnih središčih, avtobusih, na železniških postajah, v javnih institucijah, poslovnih središčih ali parkih. "Ali povedano z eno besedo, povsod, kjer so mame."

Ekološki materiali

Končni izdelek bo tudi okoljsko naravnan, saj bo izdelan iz ekoloških materialov in ga bo mogoče reciklirati. Med nastajanjem so klop tudi preizkusili s 15 beograjskimi mami, s ciljem, da oblikujejo natančne ergonomske parametre. Odzivi, kot pravita, pa so med morebitnimi uporabnicami navdušujoči.

Nenavadno je, kot še navajajo na svoji spletni strani, da so v 21. stoletju mame še vedno pogosto prisiljene negovati svoje otroke na neustreznih in pogosto nehigieničnih ter neprijetno izoliranih krajih. Prav tako je tudi odnos do dojenja na javnih mestih različen, tako pri mamah kot pri mimoidočih. Razlogi pa so družbeno, kulturno in zdravstveno pogojeni. | Foto: www.inviteheer.com Nenavadno je, kot še navajajo na svoji spletni strani, da so v 21. stoletju mame še vedno pogosto prisiljene negovati svoje otroke na neustreznih in pogosto nehigieničnih ter neprijetno izoliranih krajih. Prav tako je tudi odnos do dojenja na javnih mestih različen, tako pri mamah kot pri mimoidočih. Razlogi pa so družbeno, kulturno in zdravstveno pogojeni. Foto: www.inviteheer.com

V Londonu so že dobili naročila

Pred kratkim so začeli tudi oglaševalsko kampanjo, v Londonu na sejmu pa so dobili že naročila za klopi, šle bodo v različna evropska mesta.

"Klop je bila na glavna atrakcija in najbolj inovativen proizvod na londonskem sejmu. Novica o njej je hitro zaokrožila in mame so do naše stojnice prihajale namerno, da bi tam dojile, kar je resnično potrdilo koncept," pri hrvaškem mediju navajajo besede oblikovalke.

Rešitev s premišljenim in dobrim oblikovanjem

"Že pred našim izdelkom so bili poskusi, da običajne klopi v parkih označijo kot mesta za dojenje. Vendar pa je to prvič, da smo rešitev našli z dobrim in premišljenim oblikovanjem. Govorimo o resničnem izvirnem izumu," tudi pravi Ivana Preiss.

Na spletni strani klopi Heer je tudi zemljevid z označenimi mesti, 270 jih je, kjer so že v obliki glasovanja izrazili željo po izdelku.

Klop Heer | Foto: www.inviteheer.com Foto: www.inviteheer.com

Tudi v sodobnosti je to še vedno tabu

Oblikovalci, ki so s svojim izdelkom nagovorili tabu, pa poudarjajo, da ne pravijo, kako in kaj naj bo z dojenjem na javnih mestih, temveč za to ponujajo le praktično rešitev. "Nekatere feministke so izdelek že kritizirale, da oblikovanje prostorov za dojenje le krepi stigmo in spodbuja ženske k skrivanju," so zapisali avtorji klopi Heer. Ob tem pa dodali, da so tovrstna nasprotovanja pričakovali od začetka.

Nenavadno je, kot še navajajo na svoji spletni strani, da so v 21. stoletju mame še vedno pogosto prisiljene negovati svoje otroke na neustreznih in pogosto nehigieničnih ter neprijetno izoliranih krajih. Prav tako je tudi odnos do dojenja na javnih mestih različen tako pri mamah kot pri mimoidočih. Razlogi pa so družbeno, kulturno in zdravstveno pogojeni.

"Jasno pa je, da težava ni samo ideološka, temveč, še pomembneje, infrastrukturna," menita tudi oblikovalca.

Trendi Manekenka se zavzema za dojenje v javnosti

Možnost izbire

Sporočilo oblikovalcev klopce Heer je, da želijo ženskam ponuditi možnost izbire. Kulturna stigma, povezana z dojenjem, v javnosti ni nekaj, kar se bo čez noč spremenilo. A Heer pomeni pol poti in lahko pripomore k rahljanju stigme, so še prepričani ustvarjalci.

Klop Heer tako ni oziroma ne želi biti opredelitev, ni sklep, je ena od možnosti, ob tem tudi praktičnih, in je sprožilec za razpravo o tabujih in predsodkih.

Ne spreglejte