Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 10. 2021,
9.13

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

selfie Dan Podjed mladi izziv

Četrtek, 21. 10. 2021, 9.13

2 leti, 6 mesecev

Zakaj se mladi lotevajo nevarnih izzivov, kot je ležanje na avtocesti? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

"Živimo v družbi spektakla, ves čas smo pred kamerami, ves čas moramo biti vidni, in najbolj vidni so tisti, ki naredijo nekaj ekstremnega," je nespametno početje mladoletnikov na gorenjski avtocesti komentiral antropolog.

Ta teden je Slovenijo šokiral posnetek z gorenjske avtoceste, ki so ga zabeležile Darsove varnostne kamere. Na njem je mogoče videti tri mladoletnike, ki se sprehajajo ob avtocesti, eden od njih pa se je celo ulegel na sredino cestišča, medtem ko ga je drugi fotografiral.

Poglejte:

Novice Smrtno nevarno ravnanje slovenskih najstnikov: vse za všečke #video

"Vsak dan na tem planetu naredimo 100 milijonov selfiejev, ne samo mladi, ampak vsi mi. V tej poplavi podob je treba izstopati, in če ne narediš nečesa posebnega, te nihče ne bo opazil," je početje mladostnikov v oddaji Jutro na Planetu komentiral antropolog dr. Dan Podjed. "Živimo v družbi spektakla, ves čas smo pred kamerami, ves čas moramo biti vidni, in najbolj vidni so tisti, ki naredijo nekaj ekstremnega. Kar smo videli zdaj na avtocesti, je rezultat vsega tega."

"Ljudje se fotografirajo na robovih previsnih sten, pred prihajajočim vlakom, sredi avtoceste, med vožnjo avtomobila … Na svetu vsako leto umre petkrat več ljudi zaradi selfiejev kot zaradi napadov morskih psov, pa se kljub temu bolj bojimo morskih psov," je izpostavil.

selfie | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

"Posebej skrb vzbujajoče se mi zdi obnašanje fantov, ki sta spremljala tistega, ki je ležal na sredini avtoceste – spodbujala sta ga," je še opozoril antropolog. "To je znak individualizacije družbe in obenem posledica tega, kaj mladi gledajo. Pa ne le tistega, kar vidijo na TikToku, Snapchatu in Instagramu, ampak morda tudi posledica Netflixove serije Squid Game, ki je trenutno tako zelo priljubljena in prikazuje izzive, ki jih nato mladi posnemajo. Učiteljice in učitelji zaradi te serije že opozarjajo starše, naj se otroci prenehajo igrati igre, v katerih na koncu – pa čeprav navidezno – nekdo umre."

Starši naj razmislijo, koliko časa pred zasloni preživijo sami

Podjed je izpostavil, da imajo pri preprečevanju takšnih dogodkov pomembno vlogo starši. "Starši smo tisti, ki moramo dozirati vsebine, bolj spremljati, kaj otroci gledajo, na katerih omrežjih so, kaj tam počnejo," je dejal. "Pri tem nima smisla, da jim žugamo, ampak moramo tudi sebe pogledati v ogledalu, koliko časa smo mi pred ekrani, koliko selfiejev sami naredimo, katere serije gledamo in na kakšen način potem to pronica v naš družinski krog."

Oglejte si še:

Trendi Med poziranjem za Instagram je omahnila v smrt
Ne spreglejte