SiolNET. Trendi Odnosi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Z odzivanjem na dojenčkovo brbljanje boste pospešili njegov govorni razvoj

4

termometer

 | Foto:
Čeprav starši ne razumejo dojenčkovega brbljanja, je pomembno, da ga poslušajo in se nanj odzivajo, tako lahko pospešijo otrokov govorni razvoj.

Tako namreč dojenčka spodbujajo h komunikaciji, kar posledično vodi do tega, da otroci razvijajo vse bolj kompleksne zvoke in hitreje uporabljajo jezik, kaže najnovejša študija znanstvenikov univerz Iowa in Indiana.

Raziskava namreč kaže, da lahko starši, ki se zavestno posvečajo in odzivajo na dojenčkovo brbljanje, pospešijo njihovo vokalizacijo in učenje jezika.

Znanstveniki so v okviru šestmesečne študije med igro opazovali interakcijo dvanajstih mater s svojimi osemmesečnimi dojenčki, in sicer dvakrat na mesec po 30 minut. Ugotovili so, da so otroci, katerih matere so se odzivale na otrokovo brbljanje, še posebej, če je bilo usmerjeno neposredno na njih, pokazali povečan razvojni napredek pri vokalizaciji soglasnikov in samoglasnikov. To pomeni, da je njihovo brbljanje postajalo vse bolj sofisticirano in je vse bolj zvenelo kot besede. Dojenčki so se z brbljanjem tudi vse bolj usmerjali neposredno na matere.

Otroci mater, ki se niso trudile vzpostaviti komunikacije z otrokovim brbljanjem in so namesto tega poskušale njihovo pozornost preusmeriti na kaj drugega, pa niso pokazali enake stopnje rasti v komunikacijskih in jezikovnih spretnostih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin