SiolNET. Trendi Odnosi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tiste, ki odpustijo varanje, imamo za šibke in nesposobne

4

termometer

Čeprav je odpuščanje v odnosu pogosto zrelo in tudi zdravo, raziskave kažejo, da je odpuščanje partnerju ali partnerici za varanje lahko usodno za družbeni status.

Raziskava, ki so jo na univerzi Sonoma State izvedli pod vodstvom psihologinje Heather J. Smith, kaže na to, da nimamo radi srečnih koncev. Ljudi, ki odpustijo svojemu partnerju ali partnerici za nezvestobo, družba dojema kot šibke in nesposobne, kar se lahko maščuje predvsem tistim na vodstvenih položajih.

Raziskavo navdihnila Hillary Clinton Heather J. Smith in ekipo je navdihnil primer Hillary Clinton, saj so jim številne ženske povedale, da ne bi volile za Hillary Clinton, ker je možu Billu odpustila nezvestobo s takratno pripravnico v Beli hiši, Monico Lewinsky. Ker jih je zanimalo, ali gre za splošen pojav, so v raziskavo vključili 112 žensk z volilno pravico.

Te so morale prebrati novinarsko zgodbo o kandidatki za guvernerko, ki jo je mož prevaral s tajnico. Udeleženkam so zgodbe priredili tako, da so imele tri različne konce: v enem je kandidatka možu odpustila, v drugem se je ločila, v tretjem pa je prerezala njegove avtomobilske sedeže.

Raje ločitev kot rešitev zveze Tiste udeleženke raziskave, ki so prebrale zgodbo s koncem, v katerem kandidatka možu odpusti nezvestobo, so kandidatko označile za manj sposobno, šibkejšo in manj vredno zaupanja, kot tiste, ki so prebrale zgodbo s koncem, da se je kandidatka ločila. Enako negativno so kandidatko ocenile tiste, ki so prebrale, da se je možu maščevala.

Raziskavo so nato izvedli še na 94 moških in 131 ženskah, v zgodbah pa sta nastopala ali kandidat ali kandidatka. Podobno kot prej so udeleženci in udeleženke slabše ocenili osebo, ki je varanje odpustila, čeprav so jo označili za bolj zrelo. Na mešanem vzorcu so udeleženci in udeleženke bolje ocenili odpuščanje kot maščevanje.

"Žrtev, ki svojemu partnerju ali partnerici odpusti nezvestobo, ne potrjuje družbeno sprejetega odziva na nezvestobo," je zapisala raziskovalka, ki je dodala, da žrtve, ki odpustijo osebi, ki jih je prevarala, s tem pokažejo na svojo neenakopravnost v odnosu, torej na lastno šibkost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin