SiolNET. Trendi Odnosi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Spolnost se pri najstnikih začne s kratkimi sporočili

2

termometer

 | Foto:
Pošiljanje sporočil seksualne narave, vključno s pošiljanjem golih fotografij, vsaj v ZDA postaja del odraščanja in se pogosto zgodi še pred prvimi spolnimi odnosi.

Raziskava, ki so jo izvedli s pomočjo tisoč pubertetnikov z jugovzhodnega Teksasa, je pokazala, da je četrtina udeleženk in udeležencev svojim simpatijam pošiljala sporočila s seksualno vsebino, tako imenovani sexting pa je pogosto služil kot uvod v spolne odnose oziroma začetek spolne aktivnosti.

Raziskava je potekala šest let, v tem času pa je psiholog Jeff Temple s kolegom Hyejom Jeongom Choijem skušal ugotoviti, ali sexting vodi v tvegano spolno vedenje, ali pa tvegano spolno vedenje vodi v pošiljanje tovrstnih kratkih sporočil.

Povezave med sextingom in tvegano spolnostjo sicer nista našla, sta pa ugotovila, da sexting nastopi pred prvimi spolnimi odnosi in da pošiljanje sporočil deluje kot uvod v spolno dejavnost in služi tudi pri sporazumevanju partnerjev in odločanju o "napredovanju" v spolni dejavnosti.

Tovrstno sporazumevanje sicer ni nič novega, nov je morda medij, ki pa je zaradi številnih možnosti hekerskih vdorov morda celo manj varen kot pa staromodno pisanje pisem. Sexting je sodeč po raziskavi že sestavni del spolnega dozorevanja mladih, zato raziskovalca dodajata, da je sexting lahko znak, da je čas za pogovor s pubertetnikom ali pubertetnico o varni spolnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin