Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2013,
15.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

spolnost ločitev

Torek, 6. 8. 2013, 15.05

8 let

Seks z bivšim pomaga ublažiti bolečino ob izgubi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Seks z nekdanjim partnerjem niti ni tako slaba rešitev, pravijo strokovnjaki, ki poudarjajo, da s tem lažje prebolimo konec razmerja.

Konec razmerja je začetek novega življenja, vendar je prehod med enim in drugim pogosto zelo boleč, predvsem pa poln nezaupanja vase in negotovosti glede prihodnosti.

Prav zaradi tega je počasna prekinitev stikov z nekdanjim partnerjem, tudi z občasnim skokom med rjuhami, zelo učinkovito zdravilo pri okrevanju, pravijo strokovnjaki. Njihovo tezo podpira tudi najnovejša raziskava, objavljena v strokovni reviji Journal of Social and Clinical Psychology. V omenjeni raziskavi je sodelovalo 137 svežih ločencev, ki so morali odgovarjati na vprašanje, kako pogosto imajo stike s svojim nekdanjim partnerjem.

Kar večina sodelujočih (82,5 odstotka) ohranja stike z bivšim in skoraj petina (21,9 odstotka) pa je z njimi imelo spolne odnose.

Seks kot protibolečinsko zdravilo Sodelujoči so povedali, da jim ohranjanje intimnosti z nekdanjim partnerjem lajša bolečino ob ločitvi. Nasprotnega mnenja so seveda tisti, ki jih ločitev ni prizadela, zato pri seksu z bivšim ne občutijo takšnega olajšanja.

Psihologi poudarjajo, da po ločitvi večinoma pogrešamo občutek povezanosti ter navezanosti in prav seks z bivšim lahko pomaga pri zadovoljitvi teh potreb.

Strokovnjakinja za spolnost Tracey Cox je po drugi strani prepričana, da nekateri spolni odnos z bivšim občutijo kot nekakšen zaključek odnosa. "Včasih se moramo najprej vrniti nazaj, da lahko nadaljujemo. Prek seksa lahko ugotovimo, da smo neko razmerje preveč idealizirali ali celo občutimo manjšo bolečino, kot smo mislili."

Coxova ob tem opozarja, da se je treba zavedati vseh posledic, ki jih prinaša seks z nekdanjim partnerjem. Pomembno je, da se v takšno obnovo intimnosti spuščamo zavestno in brez upanja o vnovičnem začetku. Težav ne bomo reševali prek seksa.

Ne spreglejte