Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
20. 12. 2017,
10.31

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

2

Natisni članek

selfie motnja bolezen fotografiranje psihologija

Sreda, 20. 12. 2017, 10.31

6 let, 4 mesece

Obsedenost s selfiji je lahko bolezen, imenovana selfitis

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

2

selfie, Kardashian | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Strokovnjaki s področja psihologije so z raziskavo ugotovili, da je obsedenost s fotografiranjem samega sebe pravo bolezensko stanje, ki so ga poimenovali selfitis.

Če so fotografski avtoporteti, splošno znani kot selfiji, postali del vašega vsakdana do te mere, da jih delate ves čas, vedno in povsod, je povsem verjetno, da trpite za bolezenskim stanjem, imenovanim selfitis.

Seltifis je psihološka motnja, ki jo je v raziskavi odkrila skupina strokovnjakov z ameriškega psihiatričnega društva. Dr. Mark Griffiths in dr. Janarthanan Balakrishnan sta natančno preučevala navade sto posameznikov iz Indije, s pomočjo katerih sta skušala odkriti stopnjo obsedenosti s fotografiranjem samega sebe.

Indijo so proučili zato, ker ima največ uporabnikov Facebooka in ker največ ljudi, ki umrejo zaradi delanja nevarnih selfijev, prihaja iz te države.

Selfiji so postali priljubljeni tudi med zvezdniki (na fotografiji Katy Perry), ki tako lovijo fotoutrinke s svojimi oboževalci. | Foto: Getty Images Selfiji so postali priljubljeni tudi med zvezdniki (na fotografiji Katy Perry), ki tako lovijo fotoutrinke s svojimi oboževalci. Foto: Getty Images

Griffiths in Balakrishnan sta iz rezultatov izluščila tri stopnje, ki označujejo, kako samovšečen je posameznik in ali obstaja nevarnost, da bo zbolel za selfitisom:

  • Mejna črta: trije selfiji na dan, a noben ni objavljen na družbenih omrežjih.
     
  • Akutno: trije selfiji na dan in prav vsi so objavljeni na omrežjih.
     
  • Kronično: stalno snemanje selfijev čez dan in objava več kot šest selfijev na dan.

Paradoks selfiejev: nimajo jih radi, a vsak ima svoje razloge, zakaj jih snema

Manekenka Doutzen Kroes in igralka Eva Longoria med snemanjem selfija na rdeči preprogi canskega filmskega festivala. | Foto: Thinkstock Manekenka Doutzen Kroes in igralka Eva Longoria med snemanjem selfija na rdeči preprogi canskega filmskega festivala. Foto: Thinkstock

Balakrishnan je za britanski Independent povedal, da tisti, ki se ves čas fotografirajo, obupano hrepenijo po odobravanju okolice, čeprav s stalnim fotografiranjem samega sebe izpadejo samovšečni. "Tisti, ki so pokazali nagnjenje k selfitisu, trpijo zaradi slabe samopodobe in iščejo načine, da bi ustrezali ljudem okoli sebe. Kažejo lahko tudi simptome, podobne drugim motnjam odvisnosti."

Ob tem je dodal, da morajo zdaj, ko so obsedenost s selfiji prepoznali kot motnjo, izvesti nadaljnje raziskave, kako bolje razumeti to stanje, kako in zakaj ljudje razvijejo takšno obnašanje in kako lahko pomagajo tistim, ki jih je to najbolj prizadelo.

Vaši počitniški selfieji so večini ljudi nadležni

Ne spreglejte