Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 11. 2014,
11.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

visoke pete

Ponedeljek, 24. 11. 2014, 11.38

8 let

Moški raje pomagajo ženskam v visokih petah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Da zunanji videz ženske vpliva na vedenje moških do nežnejšega spola, je jasno, a raziskovalci so v novi študiji ugotovili, da so moški ženskam pripravljeni pomagati prej, če te nosijo visoke pete.

Raziskava, ki je bila objavljena v reviji Achives of Sexual Behavior, je razkrila, da moški ženskam namenijo več pozornosti in jim hitreje priskočijo na pomoč, če te nosijo visoke pete.

Nicholas Gueguen z univerze Bretagne-Sud v Franciji je z novo raziskavo želel poglobiti in razširiti prepričanje prejšnjih raziskav, da ženski videz vpliva na vedenje moških.

Samo eno raziskavo do zdaj pa je zanimalo, kako višina ženskih pet vpliva na moško vedenje. To raziskavo je Gueguen nadaljeval s svojo ekipo. Njegova raziskava je vključevala štiri eksperimente.

V prvem je sodelovalo 90 moških. Gueguen je analiziral njihov odziv, ko je 19-letno deklo v visokih in pozneje v nizkih petah spraševalo ljudi o enakopravnosti spolov.

V drugem eksperimentu je sodelovalo 180 žensk in 180 moških. Štiri ženske v visokih in pozneje v nizkih petah so iskale odgovore na vprašanje o prehrambnih navadah.

V tretjem eksperimentu je Gueguen proučeval pripravljenost 180 moških in 180 žensk, da priskočijo na pomoč ženski, ki ji je na tla padla rokavica. Tudi tokrat je bila ženska najprej v visokih, pozneje pa v nizkih petah.

Moški v baru hitreje pristopili k ženskam, če so nosile visoke pete Zadnji preizkus je bil narejen v baru. Gueguen je opazoval vedenje 36 mladeničev do žensk z visokimi petami, pa tudi do žensk z nizkimi petami.

Rezultati raziskave so pokazali, da so v prvih treh poskusih moški pogosteje pomagali ženskam, ki so nosile visoke pete.

V četrtem poskusu so moški hitreje pristopili k ženskam v baru, če so nosile visoke pete. Višina pet po drugi strani ni vplivala na to, kako so se odzvale ženske.

Na podlagi te raziskave Gueguen meni, da ima višina ženskih pet "zelo močan vpliv na vedenje moških". S pomočjo nove študije je dobil več dokazov, ki potrjujejo, da ženski videz vpliva na to, kako se moški vedejo do nasprotnega spola.

Gueguen meni, da moški ženske v visokih petah povezujejo s pošiljanjem določenih seksualnih sporočil, verjetno zato, ker jim takšno sporočilo dajejo atraktivne ženske v visokih petah, ki jih redno videvajo v medijih.

Moški običajno precenjujejo ženski spolni interes "Raziskave so pokazale, da moški običajno precenjujejo ženski spolni interes, zlasti pri preučevanju njihovega načina oblačenja. Tako visoke pete povezujejo s spolno vsebino in pogosto to njihovo prepričanje vodi v napačne razlage. Napačna razlaga o spolni zainteresiranosti, ki je povezana z ženskim videzom, lahko pojasni, zakaj so moški pogosteje pripravljeni sprejeti njihovo prošnjo za raziskavo oziroma spontano pristopijo k njim v baru," je razložil vodja raziskave.

Druga razlaga je, "da je način ženske hoje v visokih petah bolj privlačen za moške", je povedal Gueguen. Dodal je, da je to zgolj hipotetična predpostavka, ki potrebuje še nadaljnje raziskave.

Ne spreglejte