Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2019,
16.58

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

študija stres ljubezen ljubezen razmerje Ljubezen je v zraku

Sobota, 26. 1. 2019, 16.58

5 let, 2 meseca

Misel na ljubljeno osebo pomaga premagati stres

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
stres izgorelost | Stresne trenutke lažje preživimo, če ob njih pomislimo na ljubljeno osebo.

Stresne trenutke lažje preživimo, če ob njih pomislimo na ljubljeno osebo.

Da so ljudje, ki so srečno zaljubljeni, bolj zadovoljni in mirni v življenju na sploh, ni treba posebej poudarjati. Tudi stresne položaje lažje prenesemo, če je ob nas naša boljša polovica. A najnovejša raziskava kaže, da lahko pri stresu in bolečini pomaga že samo misel na parterja oziroma partnerico.

Skupina psihologov z Univerze v mestu Tuscon v zvezni državi Arizona se je lotila zanimivega eksperimenta, poroča spletni portal Medical News Today. Na 102 prostovoljcih so preverjali, kako misel na to, da je ob nas ljubljena oseba, čeprav je v resnici ni zraven, vpliva na doživljanje stresa.

Prostovoljce, vključene v raziskavo, so razdelili v tri skupine in jim dodelili prav posebno, na prvi pogled malce nenavadno nalogo. Eno nogo so morali namočiti v vodo, ki je imela le okrog 3,5 stopinje Celzija, in jo držati v vodi nekaj časa. Pri tem so spremljali odziv njihovega organizma na neprijeten, stresen položaj. Merili so jim krvni tlak in srčni utrip ter spremljali, kako se jim je med nalogo srčni utrip spreminjal – ali je divjal ali se je umirjal; meritve so opravili pred eksperimentom, med njim in po njem.

"Sodeč po tej raziskavi dejstvo, da smo v srečni zvezi, pomaga našemu zdravju v smislu, da se bolje spopadamo s stresom," je izsledke študije povzela njen glavni avtor Kyle Bourassa. | Foto: Pixabay "Sodeč po tej raziskavi dejstvo, da smo v srečni zvezi, pomaga našemu zdravju v smislu, da se bolje spopadamo s stresom," je izsledke študije povzela njen glavni avtor Kyle Bourassa. Foto: Pixabay Prva skupina je ob sebi v resnici imela partnerja, ki jih je med eksperimentom spremljal. Druga skupina je imela nalogo ves čas misliti na svojega partnerja oziroma partnerico, tretja skupina pa, ravno obratno, v mislih ni smela imeti ljubljene osebe, temveč so morali misliti na dogodke, ki so jih ta dan doživeli. Vsi, ki so bili vključeni v raziskavo, so sicer bili v srečnih ljubezenskih razmerjih.

Raziskovalci so po primerjanju meritev prišli do zanimivih sklepov. Tako tisti, ki so imeli ob sebi partnerja/partnerico, kot tisti, ki so zgolj mislili nanj oziroma nanjo, so imeli med opravljanjem naloge nižji krvni tlak kot člani tretje skupine – torej tisti, ki so mislili na dogodke tekočega dne. Povedano drugače: zadnji so se na nalogo odzvali bolj burno, bolj stresno kot udeleženci prvih dveh skupin.

Stres služba
Trendi Preprosti triki, s katerimi boste zmanjšali stres v službi #video
stres
Novice Kako se izogniti podopustniškemu stresu? #video

"Sodeč po tej raziskavi dejstvo, da smo v srečni zvezi, pripomore k našemu zdravju tako, da se bolje spopadamo s stresom. Naš kardiovaskularni sistem se na stres, ki smo mu izpostavljeni čez dan, ne odzove tako burno," je pojasnil glavni avtor študije Kyle Bourassa ter dodal: "Poleg tega smo dokazali, da je že misel na ljubo osebo pri obvladovanju stresa enako močna kot resnična navzočnost partnerja oziroma partnerice. Življenje je polno stresnih dogodkov. In eden od načinov, kako se spopasti z njimi, je s pomočjo našega razmerja – ne glede na to, ali je naša boljša polovica v resnici ob nas ali pa le mislimo nanjo."

A študija je imela tudi nekaj omejitev. V njej so sodelovali le študentje omenjene fakultete, torej mladi ljudje, zato je Bourassa poudaril, da bi bilo v prihodnje vsekakor pomembno raziskavo razširiti še na druge starostne skupine.

Ne spreglejte