Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 9. 2014,
18.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

partnerstvo zveza prijatelji razmerje

Ponedeljek, 22. 9. 2014, 18.53

7 let, 12 mesecev

Ko prijateljstvo preraste v ljubezen, ni poti nazaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Iskanje partnerja je, posebej če se gibljemo le v krogih znanih obrazov, lahko pravi izziv, zato se hitro zgodi, da ljubezen najdemo kar pri najboljšem prijatelju.

O takšnih zvezah smo povprašali dr. Veroniko Podgoršek, specialistko za družinsko in zakonsko terapijo, ki pravi, da so odnosi različnih vrst, zato imamo za njih tudi več poimenovanj – prijateljski odnosi so prijateljski, partnerski so partnerski, službeni pa so službeni … In kaj se zgodi, ko se te meje pomešajo?

Prijateljski odnos je po prestopu meje porušen, razen če se spremeni v partnerskega

"Vsak izmed teh odnosov ima svoje zakonitosti, svoje meje, ki se med seboj ne bi smele mešati," pojasni dr. Podgorškova. Težava namreč nastane, ko se ti odnosi pomešajo, saj stvari po skoku med rjuhe ne morejo biti več enake kot prej, ko sta bila "samo prijatelja".

"Meje so porušene, s tem pa tudi odnos, kot je bil prej definiran, postane nekaj drugega in drugačnega. Tako je pogosto tudi uničen, razen če ne prestopi v drugi odnos, na primer iz prijateljskega v partnerskega, ki traja. Če se tudi ta konča, nikoli več ne more biti tako prijateljski, kot je bil pred tem," pojasni Podgorškova.

Zveze, ki so nastale iz prijateljstva, kali poznavanje bivših Dejstvo je, da partnerji, ki so bili nekoč naši najboljši prijatelji, o nas vedo marsikaj, dobro znani pa so jim verjetno tudi naši nekdanji partnerji. Kot pove Podgorškova, je ravno to pogosto največja težava zveze. "To pozneje velikokrat slabo vpliva na njun odnos, saj se filmi v glavi začnejo vrteti na drugačen način," še doda.

Delo in ljubezen z roko v roki s komunikacijo Čeprav partnerskega in službenega življenja ne moremo kar tako mešati, pa marsikomu to uspeva. Kako? Kot pravi specialistka za družinsko in zakonsko terapijo, je ključna dobra komunikacija, kar pomeni sproti odprto govoriti o stvareh, se poslušati in se slišati, pomembno pa je tudi vzajemno spodbujanje in to, da sta partnerja ponosna drug na drugega in na svoje delo.

Spletne zmenkarije pri nas še vedno prikrite Kot rečeno, je spoznavanje morebitnih partnerjev lahko nekoliko kompleksnejši proces, to pa ponekod v tujini prek spletnih strani za spoznavanje počnejo brez sramu. Pri nas pa se kljub številnim ponudnikom tovrstnih storitev o tem (še) ne govori preveč na glas.

"Pri nas se tako ali tako malo govori o stvareh, ki še niso preveč dobro družbeno sprejete. Zato ljudje marsikaj počnejo prikrito. Pri nas ne smeš izstopati, ker so drugačnost, drznost, uspešnost, svobodomiselnost za marsikoga ogrožajoče," pravi Podgorškova.

Ne spreglejte