Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 11. 2014,
15.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

razgovor srečanje

Sreda, 12. 11. 2014, 15.13

7 let, 12 mesecev

Kako narediti odličen prvi vtis (v petih korakih)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Koliko časa potrebujemo, da (si) ustvarimo prvi vtis? Pet minut, morda petnajst? Psihologi so prepričani, da veliko manj. Dovolj naj bi bilo le nekaj sekund. Izkoristite jih!

Prvi vtis ustvarimo na podlagi videza, glasu, nastopa, vedenja. Zanj ne potrebujemo dolgih stavkov, velikokrat je dovolj le en pogled, stisk roke, nasmeh. Še posebej pomemben je prvi vtis pri razgovoru za delo ali zanimiv projekt, pri katerem si želimo sodelovati. Seveda je najpomembneje, da smo, kar smo, a dobra priprava na srečanje ne more škoditi, le bolj samozavestni bomo.

Da bo prvi vtis, ki ga bomo naredili, čim boljši, so na spletni strani The Everygirl pripravili pet nasvetov, kako te prve trenutke srečanja kar najbolje izkoristiti in kako se nanje dobro pripraviti. 1. Raziskava Koga želite očarati? Bodočo nadrejeno, morebitnega bodočega fanta ali njegove prijatelje? Pozanimajte se o osebi, s katero boste v stiku. Če gre za razgovor za delo, preučite spletno stran podjetja, oglejte si profile svojih bodočih sodelavcev na LinkedInu, povprašajte skupne znance, ali vam lahko kako pomagajo. Imate kakšne skupne točke, ste obiskovali isto fakulteto ali tečaj? Vse to vam lahko pomaga, da boste pri prvem pogovoru bolj sproščeni. In uspešni.

2. Priprava in vaja Vaja dela mojstra, pravijo. Vas skrbi, kako se boste odrezali na razgovoru za delo? Vadite. Prosite bližnje, da vam postavljajo različna vprašanja. Naučite se kratko in jedrnato predstaviti sebe, svoje delo in načrte za prihodnost. Če je treba, vadite pred ogledalom, lahko pa se tudi posnamete in nato popravljate napake. Bolj ko boste pripravljeni, bolj boste samozavestni in manj stvari vas lahko preseneti.

3. Oblecite se priložnosti primerno Več možnosti za dober prvi vtis boste imeli, če boste urejeni. To pa ne pomeni, da morate obleči kostim in visoke pete. Lasje naj bodo čisti in urejeni, ličenje diskretno, pazite na urejene roke in čista oblačila. Ne nazadnje pa poskrbite, da boste oblekli tisto, v čemer se počutite udobno in sproščeno. To se bo kazalo tudi pri vašem nastopu.

4. Bodite nasmejani A ne režite se kot Joker. Ob prvem pozdravu osebo nasproti poglejte v oči, se ji nasmehnite in ji krepko stisnite roko. Bodite vedri, četudi vas morda kaj teži, tega nikakor ne pokažite. Veder nastop bo pustil lep vtis, vi pa se boste izkazali kot sproščeni in dobrovoljni. Kdo si ne želi takega sodelavca?

5. Ostanite v stiku Po končanem razgovoru ali pogovoru sogovorniku ponudite svojo vizitko. Pišite mu/ji in se zahvalite za klepet, izpostavite kakšno posebej zanimivo ugotovitev, priložite povezavo do česa, kar ste omenili v pogovoru … Tako boste zares pustili dober vtis, ki ne bo samo prvi in hipni, ampak bo trajal dlje.

Ne spreglejte