Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2016,
15.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

Siolov žarek

Torek, 10. 5. 2016, 15.14

6 let, 7 mesecev

Kaj otrokom, ki brez vaše pomoči ne bi nikoli doživeli počitnic, pomeni, da prvič vidijo morje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
Siolov žarek

Z akcijo Siolov žarek bi radi letošnje poletje na letovanje odpeljali čim več otrok. To nam lahko uspe samo z vašo pomočjo. Konkretno: z donacijami, s katerimi bi lahko plačali počitnice otrokom iz družin, ki si te poletne radosti ne morejo privoščiti. Cena desetdnevnih počitnic je 350 evrov.

Pri projektu Siolov žarek, katerega cilj je na morje odpeljati čim več otrok, sodelujemo z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, ki na letovanje vsako leto pelje več kot deset tisoč otrok.

Samo lani jih je brezplačno – to pomeni, da so njihove počitnice v celoti financirali donatorji – letovalo skoraj tri tisoč, torej tretjina vseh počitnikarjev, ki so bili nastanjenih v počitniških kapacitetah ZPMS. Nekaj več kot štiri tisoč jih je na počitnice odšlo ob delni finančni pomoči, preostalim so počitnice plačali starši ali zdravstvena blagajna, če je šlo za zdravstveno letovanje.

Z donacijo 350 evrov – zanimanje za donacijo lahko izrazite v obrazcu na Siol.net – boste enemu otroku omogočili počitnice. Morda se en sliši malo, a šteje prav vsak.

Kaj je o letovanju otrok povedala generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna?

 

Kaj boste omogočili, če boste donirali 350 evrov?
 

Za 350 evrov, kolikor znaša znesek letovanja za enega otroka v počitniških kapacitetah ZPMS na morju, bo otrok dobil:

  • deset dni počitnic v eni od počitniških kapacitet na morju (Pacug, Piran, Savudrija, Nerezine …),
  • prevoz do izbrane lokacije,
  • pet obrokov dnevno,
  • pedagoško in vzgojiteljsko varstvo ter
  • organizacijo delavnic in izobraževanj (tečaj potapljanja, veslanja in podobno).

 

S sodelovanjem v akciji Siolov žarek lahko pomagate otrokom oditi na letovanje.  | Foto: S sodelovanjem v akciji Siolov žarek lahko pomagate otrokom oditi na letovanje.
Zabrisane razlike med premožnimi in revnimi

Kot nam je pojasnila generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna, otroci na letovanju ne vedo, komu so počitnice v celoti plačali donatorji in komu starši.

"Zelo smo pozorni na to, da otroci drug za drugega ne vedo, kdo je na letovanju brezplačno in kdo ne. S tem jih ne obremenjujemo. Otroke v skupinah med seboj pomešamo. V njih so tako otroci iz revnih kot iz premožnih družin. Nikoli ne delamo razlik. Pomembno je, da jih v skupinah združimo in da jih ne ločujemo glede na socialni status. V takih trenutkih najbolje izkaže, kako iskreni so otroci. Dokler ne vedo, iz kakšnega okolja kdo izhaja, jih ne moti nič, ko pa izvejo, jih kar naenkrat moti."

Na letovanju so otroci iz revnih in premožnih družin združeni v isti skupini. Pri tem vzgojitelji poskrbijo, da so te razlike čim manj opazne. | Foto: Na letovanju so otroci iz revnih in premožnih družin združeni v isti skupini. Pri tem vzgojitelji poskrbijo, da so te razlike čim manj opazne.

 

Kopalke in brisače za otroke, ki živijo v težkih socialnih razmerah

Pred odhodom na počitnice na ZPMS poskrbijo, da otrokom, ki živijo v težkih socialnih razmerah, priskrbijo osnovne potrebščine, ki jih bodo na letovanju potrebovali, na primer kopalke in brisače. "To naredimo zelo diskretno," je povedala Krašna.

Tudi tako, da na primer celotni skupini priskrbijo kape za zaščito pred soncem in ne samo otroku, ki mu je starši niso mogli privoščiti. "Na ta način skušamo doseči, da bi bili otroci v skupini enakovredni."

Paštete in marmelade za očija in mamico

Občasno se dogaja, da na letovanjih zasačijo otroke, ki v kovčku ali torbi kopičijo zaloge hrane, razne paštete ali marmelade, ki jih dobijo za zajtrk in ki jih nameravajo po letovanju odnesti domov. To so dogodki, ki kličejo po posebni obravnavi in veliko povedo o stiskah, v katerih so se znašli nekateri otroci.

"Vzgojitelji v takih primerih na težavo opozorijo pedagoškega vodjo, da smo med letom na te družine še bolj pozorni, da jih spremljamo in jim priskrbimo finančno pomoč, hrano oziroma tisto, kar potrebujejo," je pojasnila Krašna.

Siolov žarek | Foto:

Počitnice na morju jim pomenijo veliko več, kot si predstavljamo

Kaj otrokom pomenijo doživetja na morju? Res tako veliko, kot bi si radi predstavljali? "Ne, to jim pomeni še precej več!" je odgovorila sekretarka.

"Ko otroci s celine prvič zagledajo morje, je to nekaj nepredstavljivega. Zato ker je tam toliko vode, da vse ne morejo videti naenkrat, in zato, ker je morje mokro in slano. To pa otroku težko razložiš, dokler tega sam ne občuti."

Prav tako je za otroka velik korak to, da se za kratek čas oddalji od okolja, v katerem  živi in kjer mu ne zagotavljajo vsega, kar bi kot otroci morali imeti.

"Na letovanju ti otroci stkejo nove prijateljske vezi, na nek način se socializirajo. Vzgojitelji vedno skrbijo za to, da jih motivirajo, da se ne zapirajo vase, da bi se sprostili, igrali … Ko vidiš, da otroci uživajo, je to nekaj najlepšega. Takrat je nam odraslim, ki se s tem ukvarjamo, vedno zelo lepo," je priznala sogovornica.

 

Breda Krašna ZPMS | Foto:

Zakaj se številke otrok na letovanju znižujejo?

Na letovanja je pred leti odhajalo tudi po 20 tisoč slovenskih otrok letno. Zakaj se je številka danes prepolovila?

Krašna izpostavlja več razlogov. Po eni strani zato, ker je za letovanja na voljo manj sredstev – razlike med občinskim sofinanciranjem soprecejšnje, opozarja –, nižja je tudi nataliteta, manj je sredstev za financiranje zdravstvenih kolonij, zato so pogoji zanje vedno strožji.

Pa še ena zanimiva situacija je, je opozorila sogovornica. "Vedno več staršev meni, da njihovi otroci ne morejo sami na letovanje. Ne zato, ker si počitnic ne bi mogli privoščiti, pač pa zato, ker jim manjka samostojnosti. Staršem ravno zato svetujemo, naj otroke pošljejo na letovanje. Tam se bodo naučili ogromno novega, navezali bodo veliko stikov. Otroci se naučijo tudi plavati, čeprav opažamo, da je neplavalcev zadnja leta vedno manj. Šole namreč za plavalne tečaje poskrbijo že v sklopu šolskega programa. No, je pa seveda razlika, ali plavaš v bazenu ali v morju. To so dogodivščine, ki jih otroci znajo zelo lepo opisati," je dodala.

Za 350 evrov bo vaš varovanec lahko deset dni užival na morju.  | Foto: Za 350 evrov bo vaš varovanec lahko deset dni užival na morju.

Pohvale in iskanje znanja

"Delo vzgojiteljev na letovanjih temelji na pozitivnem pristopu," je poudarila sogovornica.

"To pomeni, da znajo otroke pohvaliti, se z njimi prijetno pogovarjati, da iščejo znanje in ne neznanja. Prav zato se ti otroci tako radi vračajo. Nekateri so bili že deset- ali celo dvanajstkrat na počitnicah v Dolenjskih Toplicah. Otroci čutijo pozitiven pristop. Za razliko od splošnega razpoloženja skušamo čim manj kritizirati in čim bolj uživati," je sklenila pogovor sekretarka ZPMS.

Ne spreglejte