Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2013,
9.39

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

obrekovanje

Sreda, 12. 6. 2013, 9.39

3 leta, 10 mesecev

Ima opravljanje tudi pozitivne lastnosti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Opravljanje velja za eno najbolj zastrupljajočih oblik komunikacije, ki med ljudmi širi negativno energijo in prepir. Pa obstaja tudi svetlejša plat?

Nedavna raziskava na Otoku je pokazala, da je opravljanje – seveda v zmernih odmerkih – pravzaprav zdravo.

Zmanjšuje stres in tesnobo

Kaj je lepšega od sobotne kave z najboljšo prijateljico in pritoževanje čez naporne osebke, ki so vam življenje grenili skozi teden. Opravljanje sprošča, saj iz sebe spustimo vse frustracije, pazite le, da ne presežete meje dobrega okusa, ob tem pa imejte v mislih zapoved: Ne delaj drugemu tistega, kar ne želiš, da bi drugi naredili tebi. Saj veste, besede hitro zaokrožijo in pridejo na ušesa tudi ljudem, ki ste jih opravljali za njihovim hrbtom. Z njimi bodite raje iskreni in jim naravnost povejte, kaj vas moti. Tista bolj nedolžna opravljanja pa poskusite omejiti na pogovore z ljudmi, ki jim lahko zaupate in vaših slabih besed ne bodo odnesli naprej.

Za lažje razumevanje lastnih čustev

Ob grdem razhodu nam je podpora prijateljev zelo v pomoč, pa ne ker bi zares potrebovali še kakšno dodatno mnenje, ampak ker nam pomagajo potrditi naša lastna čustva, ko ta enkrat izrazimo na glas.

Nas povezuje in ustvarja občutek pripadnosti

Med opravljanjem sogovorniku posvečamo največ pozornosti, saj ga šele takrat resnično poslušamo. Kar vprašajte se, kdaj ste bolj pozorni – ko vam prijateljica razlaga o tem, kako je nečak prvič pokazal na mačko in oponašal mijavkanje, ali ko vam zaupa kakšno umazano podrobnost o vašem skupnem prijatelju. Opravljanje ustvarja tudi občutek pripadnosti, saj skupni "sovražniki" pomenijo novo skupno točko, ki jo imate s sogovornikom. Ob tem pa upamo, da se zavedate, da vsak "trač", ki ga slišite, ni nujno blizu resnici in se je o njem najbolje pozanimati iz prve roke.

Ne spreglejte