Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 1. 2015,
17.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kariera delo

Nedelja, 11. 1. 2015, 17.46

8 let

20 nasvetov za učinkovito izrabljen delovni čas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ste vedno zasuti z delom in je vaš delovnik prekratek za vse obveznosti? Pred vami je 20 nasvetov za bolj uspešno, sproščeno in učinkovito delo.

Pri delu je najpomembnejše to, da ga opravimo. In to dobro ter hitro. Da pri tem še uživamo in nas žene pozitiven adrenalin, pa je v zatrpanih urnikih prej izjema kot pravilo.

Veliko lažje je tarnati, da smo zasuti z delom, kot pa se dela bolj učinkovito lotiti, meni Chad Halvorson, ki je za spletno stran Inc. zbral 20 nasvetov, kako lahko v letošnjem letu postanemo bolj produktivni, bolj energični in organizirani.

1. Vedi, kje si in kje hočeš biti. Vsako jutro si zastavite cilj in naloge, ki jih želite opraviti tisti dan. Če gre za projekt, ki traja dlje, pripravite tedenski načrt. Tako lažje sledite delu in razporejate čas.

2. Bodi naspan. Vsak večer pojdite spat ob isti uri in vsako jutro se zbudite ob isti uri. Ustaljen vzorec spanja telesu dovoli, da si odpočije, pa tudi vstajanje bo tako manj stresno.

3. Bodi fit. Telesna kondicija je pogosto ključna, pa četudi delate v pisarni. Telo bo bolj gibčno, lažje boste sedeli za računalnikom, obenem pa med športno aktivnostjo pozabite na delo in si od njega odpočijete.

4. Prehiti rok. Lovljenje rokov je stresno, pogosto pa v naglici naredite tudi več napak. S pravilnim načrtovanjem dela lahko roke prehitite ali pa zadnje ure pred njimi posvetite morebitnim (lepotnim) popravkom.

5. Napiši seznam prioritet. Ko dobite delovno nalogo, na list papirja napišite, kakšni so vaši cilji in kako jih boste uresničili. Razporedite obveznosti od najbolj do najmanj nujne, šele nato se lotite dela.

6. Ne naloži si več, kot zmoreš. Pomembno je, da imate nad svojim delom nadzor in sledite obveznostim. Če jih imate preveč, se ne bojte reči ne ali prositi sodelavcev za pomoč.

7. Odklopi se z družbenih omrežij. Če skrb za družbena omrežja ne spada med vaše delovne naloge, jih izklopite. Zaprite zavihke in opomnike na mobilnem telefonu. Prav tako izklopite zvočna obvestila. 8. Pozabi na "multitasking". Preklapljanje med različnimi opravki ima pogosto ravno nasproten učinek od želenega. Posvetite se le eni nalogi, ko jo opravite, je na vrsti druga. Občutek, da je naloga opravljena, je boljši od tega, da je napol opravljenih več nalog, mar ne?

9. Osredotoči se na pomembno. Je res nujno, da prav danes zbrišete staro spletno pošto, pospravite pisarno in uredite mape z dokumenti na namizju računalnika? Svoj čas posvetite pomembnejšim nalogam, preostalo lahko počaka.

10. Pomagaj drugim. Če priskočite na pomoč sodelavcu ali sodelujete pri skupnem projektu, se za nekaj časa odmaknete od svojega samostojnega dela. K temu se boste morda vrnili razbremenjeni in tudi s kakšno novo idejo.

11. Delaj v tišini. Glasba in klepeti s sodelavci resda pripomorejo k bolj prijetnemu delovnemu vzdušju, a ko gre zares in se morate posvetiti delu, brez zadržkov prosite za nekaj umirjenih ur. Če imate možnost in ne gre drugače, se umaknite v tišji prostor.

12. Vključi štoparico. Pripravite seznam opravil in predvidite čas, ki ga boste potrebovali zanje. Lahko vključite tudi štoparico ali opomnik, da boste svojemu urniku lažje sledili.

13. Ustvari rutino. Navada je železna srajca. Tudi na delovnem mestu lahko ustvarite pozitivne navade, s katerimi boste delo opravili bolj učinkovito ter prihranili energijo.

14. Spremeni/uredi delovno okolje. Urejena miza, urejene misli, pravijo. Pospravite svoj delovni kotiček, vrzite v smeti neuporabna pisala in papirje, ki jih ne potrebujete. Kupite lončnico, prinesite vam ljubo fotografijo ali dišavo.

15. Odmor za telovadbo. Vsak dan si vzemite nekaj minut za sprehod. Če ne morete na svež zrak, se sprehodite po stopnicah ali hodnikih. Razgibajte ramenski obroč, raztegnite mišice vratu, roke in noge.

16. Ideje zapiši takoj, da jih ne pozabiš. Če pri sebi nimate pisala in beležke, ideje zapišite v telefon ali si jih kar takoj pošljite na spletni naslov.

17. Namesto "ne morem" reci "kako bi lahko" Ne prenaglite se pri odločitvah. Če česa ne znate ali pa ste prepričani, da vam ne bo uspelo, ne recite takoj, da naloge ne morete opraviti. Premislite o rešitvi, pogovorite se s kolegi, prosite za nasvet. Pozitivna naravnanost je prvi korak k uspešno opravljeni nalogi.

18. Če ti ne gre, si privošči odmor. Če se vam zdi, da se med delom nikamor ne premakne ali pa vam ne gre nič po načrtu, si vzemite odmor. Globoko vdihnite, pojdite na kratek sprehod, prelistajte revijo ali si privoščite skodelico kave.

19. Nadležne reči opravi najprej. Vas čaka neprijeten klic, morate pripraviti zahtevne dokumente, napisati pomembno sporočilo? Najbolje je, da se teh opravil lotite čim prej. Ko bo najtežje za vami, boste preostale delovne ure preživeli bolj sproščeno.

20. Jej zdravo in pij veliko vode. Med stresnimi delovniki je še posebej pomembno, da ne pozabite na redne, zdrave obroke in prigrizke. Nešteto skodelic kave nadomestite z zelenim čajem ali hladno vodo.

Ne spreglejte