Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 10. 2017,
14.18

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

advertorial Odkrivaj Slovenijo Mastercard Concha Martinez Pelaez

Petek, 13. 10. 2017, 14.18

2 meseca, 2 tedna

V osrčju Slovenije je našla nekaj zase

Vsebino omogoča Mastercard

Za zadnji izlet sem se odločila obiskati okolico Litije. Svoje prijatelje sem prosila, naj mi predlagajo kakšno idejo, pa so mi svetovali, naj obiščem Geoss, geografsko središče Slovenije. Če se Slovenija nahaja v osrčju Evrope, sem jaz prišla v samo osrčje Slovenije!

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Prepustite se vodenju po lepotah naše dežele, tokrat s pomočjo tujcev, ki so se preselili v Slovenijo. Na potepanje po naši državi nas je v prejšnjih mesecih najprej popeljal Omar Escobar, posebno prepletanje med slovensko in portugalsko kulturo je v štirih blogih iskal Portugalec João Costa, nazadnje pa smo Slovenijo pogledali še skozi oči mlade Poljakinje Agnieszke, Ukrajinke Inne in simpatične Anne, ki si je celo privoščila zmagovalni vzpon na Triglav.

Kje pa je vaš najljubši kotiček v Sloveniji? Pošljite nam fotografijo in se potegujte za kartico Mastercard v vrednosti 40 evrov.

4. julija 1982 so središče označili s spominskim kamnom, ki ga je oblikoval arhitekt Marjan Božič. Besede Prešernove Zdravljice, ki so vklesane v kamen, nas opominjajo na način življenja Slovencev: živi v miru s svojimi sosedi in živi in napreduj na svoji zemlji.

Pozneje sem prav zaradi obiska središča Slovenije začela raziskovati, katero je središče Španije. To naj bi bilo na območju hriba Angeles v kraju Getafe, ki je od Madrida oddaljeno deset kilometrov. Nacionalni geografski inštitut sicer navaja, da je zelo težko odkriti središče, saj je odvisen od uporabljene metodologije.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Dan v slogu Valvasorja

Iz Vač smo se odpeljali proti gradu Bogenšperk. Ko smo se peljali skozi Litijo, sem se spomnila na svoj edini obisk tega kraja. S prijatelji smo prostovoljno plesali flamenko v tamkajšnjem domu za ostarele in se potem istega dne popoldne odpravili na ulice, kjer smo se igrali z otroki.

Odkrivaj Slovenijo | Foto: Ko smo prispeli do gradu, sem bila navdušena. Če sem pohvalila že grad Snežnik, sem nad gradom Bogenšperk še bolj navdušena. Tukaj je v 16. stoletju dvajset let živel Janez Vajkard Valvasor. Stavba ima lesen balkon in zelo zanimivo notranje dvorišče.

Ogromna vhodna vrata nakazujejo, da je to bil vhod za kočije. Sestavljata ga dva ovalna stolpa, ki v notranjosti pričarata prav posebno svetlobo. Manjše sobe v enem izmed teh stolpičev so služile kot opazovalnice za stražarje, ki so varovali grad pred zunanjimi sovražniki.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

V gradu je prav zanimiva razstava o njegovi zgodovini, še posebej so me pritegnile Valvasorjeve ilustracije gradu. Vstopila sem v sobo, v kateri je delal Valvasor, in s posebnimi belimi rokavicami listala knjigo z ilustracijami. Udeležila sem se tudi delavnice, kjer smo skupaj naredili polo papirja in spoznali ves postopek risanja in tiskanja. Za nekaj minut lahko postaneš pravi Valvasor!

Odkrivaj Slovenijo | Foto: Litija | Foto:

V gradu je tudi poročna dvorana, za obiskovalce pa organizirajo različne delavnice, med drugim prikaz vseh zemljevidov, ki jih je izdelal Valvasor, spoznala sem njegove meritvene pripomočke, ki so videti kot tisti, ki jih uporabljamo danes, samo da imajo naši tudi zaslon.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Na koncu našega ogleda sem za hip videla skupino avstrijskih voznikov mercedesovih starodobnikov. Škoda, da so ravno odhajali in si jih nisem mogla ogledati podrobneje.

To je bil moj zadnji izlet. Resnično sem vesela, da sem lahko en mesec z vami delila svoje pohajkovanje po Sloveniji.

Nagradna igra: Kje se skriva vaš najljubši kotiček v Sloveniji?

Odkrivajte Slovenijo skupaj z nami in našimi blogerji ter nam pokažite, kam naj se naslednjič odpravimo na izlet. Imate svoj najljubši kraj v Sloveniji, kamor najraje zahajate? Pošljite nam fotografijo svoje naj slovenske destinacije in se potegujte za Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Ne spreglejte