Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 12. 2015,
13.39

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Odkrivaj Slovenijo MasterCard Ljubljana praznovanje advertorial

Sreda, 16. 12. 2015, 13.39

2 meseca, 1 teden

Sprehod po mestu tisočerih luči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prestolnica se je za praznične dni odela v pajčolan iz tisočerih lučk. Letošnja osrednja tema okrasitve, ki že leta privablja številne obiskovalce, nosi naslov Vmesni čas človeštva.

Doživite decembrsko vzdušje v Ljubljani. Ko pade mrak, se mesto spremeni v pravljično podobo tisočerih luči, ki jo sestavlja 64 kilometrov svetlobnih struktur in girland ter kar šest smrek – na Prešernovem trgu, pri Figovcu, na Levstikovem trgu, pri Magistratu, v notranjosti Magistrata in na Ljubljanskem gradu. Poleg tega Ljubljano krasijo tudi bolj umetelne stvaritve, ki so nastale v ideji slikarja Zmaga Modica.

Potovanje po ljubljanski svetlobni aveniji

Za pot po okrašenih ljubljanskih ulicah se najprej okrepčajte v eni od številnih stojnic v mestu, kjer vas pričakujejo lectove dobrote, carski praženec, klasične čar dobrote, praženi oreščki, kuhano vino, vroča čokolada in kostanj. Medtem ko srkate slastno vročo čokolado, se sprehodite po najlepših mestnih točkah.

Vodič po ljubljanski okrasitvi:

- pred Pošto Slovenije stoji velika zvezda, - nad Prešernovim trgom je 50 zvezd in belo-modra krogla, - nad Stritarjevo ulico so ogromna spirala, planet s potujočim kamenjem, lestenec plodnosti, črna luknja ob elipsi, - nad Wolfovo so 3D-modeli kristalov, - na Kongresnem trgu so konture Ljubljanskega gradu, Nebotičnika in Ljubljanskega zmaja, - na stičišču Novega trga in Brega stojijo prinašalci luči - nad Krekovim trgom se sveti velika kocka, - na Trubarjevi ulici in Gornjem trgu so svečani ženski čevlji z bleščicami, moški cilinder, bleščeč metuljček, sijoč kovček in steklenica šampanjca, - grajski hrib, ki je osvetljen s 350 reflektorji, - pred Mestno hišo pa mimoidoče pričakuje Dobra vila in izpolnjuje želje vsakomur, - pred Zoisovo palačo stojijo jaslice iz slame, ki so delo amaterskega umetnika Antona Kravanja. Vse figure so v naravni velikosti.

Pozdrav iz Čarobnega gozda

V paviljonu na Kongresnem trgu stoji Čarobni gozd, kjer otroci lahko izdelujejo praznične okraske in darilca za najdražje. Ob koncih tedna je program obogaten z lutkovnimi predstavami, branjem in pripovedovanjem pravljic ter improvizacijskimi gledališkimi predstavami:

- 19.12. ob 16. uri: S pravljico okrog sveta: Gremo na Kitajsko (Po predstavi delavnica izdelovanja kitajskih zmajev, do 19. ure), - 20. 12. ob 16. uri: Gledališče Fru-Fru: O miški, ki si je želela (Po predstavi lutkovna delavnica izdelovanja mišk iz nogavičk, do 19. ure).

V Ljubljani lahko tudi premikate ozvezdja

Najnovejši dodatek k praznični okrasitvi Ljubljane, ki jo tradicionalno zaznamuje vesoljska tematika, je Moonolith, svojevrsten spomenik luni in zvezdam, avtorja Martina Briclja Barage.

Moonolith je ogromna temna krogla oziroma nebesna sfera, ki se odziva na človeško prisotnost. Na svoji površini odslikava nočno zvezdnato nebo, luno in zvezde. Ko se približate Moonolithu, lahko s svojimi gibi premikate ozvezdja.

Instalacija Moonolith je interaktivno odzivna vsak dan med 17. in 21. uro, ob njej pa se odvija spremljevalni umetniški program, v okviru katerega občasno potekajo tudi ustvarjalne delavnice na temo tehnologije, svetlobe in vesolja.

Instalacija bo na ogled do 3. januarja na Trgu republike.

Stojnice: središče družabnega dogajanja

V starem mestnem središču stojijo stojnice s slastno ponudbo domače hrane, jedi z žara, sladic in pijač, v številnih pa je mogoče nakupiti tudi izvrstna darila domače obrti - kape, rokavice, šale, izdelke mladih oblikovalcev in še kaj za hladne zimske dni ter najrazličnejše modne dodatke.

- Praznični sejem na Pogačarjevem trgu: do 31. decembra od 10. do 22. oziroma 24. ure (gostinske stojnice) - Praznični sejem na Bregu, Prešernovem trgu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem trgu: do 3. januarja od 10.00 do 23. oziroma 24. ure (gostinske stojnice).

Ne spreglejte