Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 11. 2017,
13.03

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

Mastercard advertorial Odkrivaj Slovenijo Velenje Stjepan Janić

Četrtek, 9. 11. 2017, 13.03

2 meseca

Mesto, kjer še vedno stoji največji Tito

Vsebino omogoča Mastercard

Stjepan se je z Gorenjske premaknil v Saleško dolino, kjer se je sprehodil po Velenju, občudoval lepote gradu in se naužil nekaj prijetne miline ob Velenjskem jezeru.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Potepanje po Sloveniji skozi oči tujcev

Prepustite se vodenju po lepotah naše dežele, tokrat s pomočjo tujcev, ki so se preselili v Slovenijo. Preberite njihove bloge, morda dobite navdih za naslednji izlet:

Omar Escobar

Joao Costa

Agnieszka Karpowicz

Inna Demchenko Fröhlich

Anna Maria Omarczyk

Concha Martinez Pelaez

Kje pa je vaš najljubši kotiček v Sloveniji? Pošljite nam fotografijo in se potegujte za kartico Mastercard v vrednosti 40 evrov.

Za izlet v Velenje sem se odločil iz podobnega razloga kot za izlet v Žiri, ker iz tega kraja prihajajo ženini sorodniki po mamini strani. Šaleška dolina je prav tako kot Žirovska obkrožena s čudovito naravo in je vidna ter dostopna tako rekoč od povsod. V Velenje se lahko pride z avtom, avtobusom ali vlakom. Javni prevoz je v Velenju brezplačen.

Velenje je najmlajše slovensko mesto in peto največje. Večji razvoj je doživelo šele v drugi polovici 19. stoletja, ko so tu odkrili eno največjih nahajališč lignita na svetu. Zaradi premogovništva se je mesto hitro razvijalo, sodobno Velenje pa je bilo načrtno zgrajeno v petdesetih letih prejšnjega stoletja. Zaradi povečanih zahtev po premogu se je vedno bolj kazala potreba po postavitvi sodobnega mesta, ki naj bi nadomestilo sprva načrtovane male vrstne hiške za številne rudarje iz celotne Jugoslavije.

Takrat je bil to hitro razvijajoči se rudarski kraj, ki je lahko zagotovil tudi ustrezno širitev in razvoj podjetja Gorenje. Rudnik je imel na razpolago prostore ob starem jašku, želeli pa so zaposliti tudi žene rudarjev. Podjetje se je preimenovalo v Gorenje, Tovarna gospodinjske opreme, Velenje. Primernejši prostori in boljša tehnološka opremljenost so omogočili širitev proizvodnje še na električne in plinske štedilnike. Danes je Velenje mladostna regionalna prestolnica, ki kar kliče po tem, da jo raziščete. Premogovnik še vedno pokriva približno tretjino slovenskih potreb po energiji, na območju starih Škal pa je tudi zanimiv in avtentičen Muzej premogovništva Slovenije.

Prva etapa ogleda: čudovit velenjski grad

Izlet smo začeli z ogledom gradu, ki je eden najlepše ohranjenih gradov v Sloveniji. Parkirali smo na parkirišču Vile Bianca, kjer je parkiranje brezplačno in kjer je polnilna postaja za električna vozila. S parkirišča smo se povzpeli po na novo narejenih kamnitih stopnicah, ki vodijo do gradu.

Odkrivaj Slovenijo | Foto: Na poti za grajsko obzidje smo prečkali čez leseni most, se sprehodili do vhoda in uživali v razgledu na mesto, ki preseneča s sliko urejenega modernega mesta, kar mestu skupaj z naravno dediščino v okolici in arhitekturnimi znamenitostmi, ki so raztresene po celotnem mestu, daje edinstvenost. Z zahodnega dela obzidja se vidi tudi termoelektrarno in tovarno Gorenje ob velikem jezeru.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Pravljični velenjski grad stoji na hribu nad mestom, v njem pa si lahko ogledate številne muzejske zbirke. Jedro gradu izvira iz sredine 13. stoletja, sredi 16. stoletja pa je stavba dobila današnjo podobo. Gre za štiritraktno zasnovo, sredi katere je notranje dvorišče z arkadami, zunanji venec obzidja pa je utrjen s stolpiči in renesančno rondelo. Najbolj so mi bile všeč stara trgovina z mešanim blagom in stara gostilna, zbirka afriške umetnosti, zbirka Lojzeta Perka ter zbirka ostankov mastodonta.

Skok v sedanjost: prizorišče nadobudnih športnikov

Po ogledu gradu smo se odpravili še proti nedavno obnovljenemu športnemu objektu skakalnic za smučarske skoke, nato pa se spustili nazaj po stopnicah do male gostilnice v pritličju Vile Biance. Na čudoviti terasi s pogledom na lepo urejen vrt smo se malo spočili in popili kavico ter naredili načrt za naprej.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

V prostorih Vile je turistično-informacijski center Velenje, kjer lahko dobite veliko pomembnih informacij o velenjskih znamenitostih, kupite pa lahko tudi spominke.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Sledila je vožnja skozi stari del Velenja, ki se je nadaljevala skozi industrijski del, kjer smo lahko med drugim videli tovarno Gorenje, termoelektrarno in vhod v rudnik. Naslednja postaja je bilo Velenjsko jezero. Ob čolnarni so urejeni obala s prodom, prostor za sončenje, prhe in sanitarije, mogoče pa si je izposoditi tudi knjige. Ker je bilo sončno in toplo, me je kar malo zamikalo, da bi skočil v zelo čisto jezersko vodo.

Sproščujoč izlet do jezera

Ob jezeru si je mogoče izposoditi različna plovila, ogromne travnate površine pa ponujajo številne možnosti za preživljanje prostega časa ob vodi. Poskrbljeno je tudi za najmlajše, katerim so namenjena otroška igrala. Pri čolnarni je gostinski lokal, kjer se lahko osvežite z različnimi napitki ali sladoledom.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Po ogledu jezera smo šli na odlično kosilo v restavracijo Jezero, od koder je prelep razgled na jezero. Sledil je še sprehod po prečudoviti, nedavno obnovljeni vijugasti velenjski promenadi, kjer so nov sodoben most in zelo lepo zasnovane bele stopnice, ki se spuščajo do reke. Promenada je v središču mesta in velja za glavno komunikacijsko žilo, ki se uporablja za dostop do mestnega jedra.

Največji Titov spomenik in prečudovit pogled na grad

Promenada nas je vodila do glavnega in največjega trga v mestu, Titovega trga, od koder se odpira pogled na grad. Zagotovo pa je največja posebnost trga spomenik Maršala Tita, ki je Titov največji spomenik na svetu, visok šest metrov. Trg krasijo tudi zelo lepa in posebna zgradba Doma kulture, vodomet ter spomenik padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja.

Odkrivaj Slovenijo | Foto:

Za konec smo se še posladkali v čokoladnici Lucifer, kjer smo uživali v njihovih posebnih torticah. Nad mestom Velenje sem bil navdušen in tja se bom zagotovo še vrnil.

Nagradna igra: Kje se skriva vaš najljubši kotiček v Sloveniji?

Odkrivajte Slovenijo skupaj z nami in našimi blogerji ter nam pokažite, kam naj se naslednjič odpravimo na izlet. Imate svoj najljubši kraj v Sloveniji, kamor najraje zahajate? Pošljite nam fotografijo svoje naj slovenske destinacije in se potegujte za Mastercard kartico v vrednosti 40 evrov.

Ne spreglejte