Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 11. 2015,
7.42

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

zgodovina grad Turjak Velike Lašče Rašica advertorial

Sreda, 4. 11. 2015, 7.42

2 meseca, 1 teden

Kraj, ki ga imenujejo kar slovenske Atene (video)

Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Ana Kovač

Video: Dean Gostimirovič

Veste, o katerem kraju govorimo? Slovenske Atene je ime za Velike Lašče, saj imajo zelo bogato kulturno dediščino, so pomembne za slovensko zgodovino in so bile kraj mnogih pomembnih mož.

Na obisku v velikolaški deželi

Velike Lašče se nahajajo nedaleč od prestolnice in so ravno dovolj velike za prijeten enodnevni izlet. Okolica kraja je bogata s kulturnimi spomeniki in ostanki rimskih zidov, poleg tega pa ima tudi mnogo čudovitih naravnih danosti: največji dolenjski slap in mnogo izvirov, jam in brezen.

Tisto, kar v teh krajih najbolj privablja izletnike, so zanimive zgodovinske zgodbe. Tu je namreč živelo mnogo pomembnih ljudi, med njimi Primož Trubar v bližnji Rašici, tu je deloval tudi Jurij Dalmatin, prav tako Stritar in Levstik, poleg tega pa je na gradu Turjak živela močna plemiška družina Turjaki. Koliko veste o njih?

  Pogled na grad Turjak. | Foto: Pogled na grad Turjak.

Mogočen grad Turjak, ki skriva nešteto zgodb

Ko se približate turjaškemu gradu, vas preseneti njegova veličina. Že sam pogled na mogočen grad govori, da se je tu dogajalo nekaj pomembnega. Prvič je bil omenjen že leta 1220, a naj bi nastal že v 10. ali 11. stoletju, nekateri trdijo, da morda že prej.

Tu je živela družina Auersperg (Turjak), najvplivnejša plemiška rodbina na Slovenskem, pa tudi ena najvplivnejši v habsburški monarhiji. Njihov vrhunec moči se je dogajal v obdobju turških vpadov in reformacije. Omenjali pa so dva gradova, spodnjega in zgornjega, in ruševine drugega so še vedno vidne nedaleč stran.

Ali ste vedeli, od kod ime Turjak?

Grb s turom lahko vidite vsepovsod po svetu. | Foto: Grb s turom lahko vidite vsepovsod po svetu. Turjaški oziroma Auerspergi so se poimenovali po izumrlem govedu tur in imajo to žival v svojem grbu.  Grb boste opazili nad vhodom v grad, sicer pa ga je mogoče videti tudi v številnih državah po svetu. 

Vodič Klemen Fele pa nam je povedal, da kjerkoli vidimo ta grb, lahko zagotovo vemo, da gre za grofe Turjaške.

Če je le mogoče, si grad oglejte tudi od znotraj, se sprehodite po njegovem dvorišču in dvoranah. V svojem zlatem obdobju je imel namreč grad veliko pokazati: čudovito viteško dvorano, okroglo Rozamundino sobo, prelep jugozahodni stolp, zanimivo župnijsko cerkev ter freske v Dalmatinovi kapeli.

Pod Rozamundino sobo pa se nahaja dvojna ječa, po kateri se lahko tudi sprehodite. Zanimivo je, da gre za dve ječi: "mehko" in "trdo", pri čemer so imeli ujetniki v prvi še nekaj upanja, zadnja pa je pomenila konec za vedno.

Sprehod po dvorišču, kjer lahko slišite tisoč in eno zanimivo zgodbo. | Foto: Sprehod po dvorišču, kjer lahko slišite tisoč in eno zanimivo zgodbo.

Poznate Prešernovo Turjaško Rozamundo?

 

V teh krajih so navdih iskali in našli mnogi literati. | Foto: V teh krajih so navdih iskali in našli mnogi literati. Rozamunda roža deklic,

čast dežele je domače;

nje pogledi, svítle strele

z néba jasnega poslane,

deleč krog junakov srcam

vžigajo skeleče rane.



Celotno pesem si preberite tu.

Bližnja Rašica, rojstni kraj Primoža Trubarja

Prepričani smo, da dobro poznate zgodbo o Primožu Trubarju, a ponovimo dejstva: bil je začetnik slovenske književnosti in protestantski pridigar, ki je slovenski jezik z Abecednikom in Katekizmom spremenil v knjižni jezik. Zelo pomembno dejstvo je, da sta to tudi prvi dve slovenski tiskani knjigi, ki ju je natisnil pri tiskarju v Tübingenu.

V spominski sobi na Trubarjevi domačiji lahko slišite zanimivo razlago o njegovem delu. | Foto: V spominski sobi na Trubarjevi domačiji lahko slišite zanimivo razlago o njegovem delu.

Nas je po Trubarjevi domačiji popeljal Andrej Perhaj, ki z zanimivo razlago Trubarjevo življenje še približa poslušalcem. Tu si je mogoče ogledati spominsko sobo, kjer lahko prisluhnite zgodbi o Trubarju, hišo z mlinom, žago venecijanko in gospodarsko poslopje. Poleg tega pa tu deluje še galerijski prostor, kjer se občasno dogajajo kulturni dogodki in ustvarjalne delavnice. Spodaj pa je tudi simpatična krčma, kjer si lahko privoščite pijačo in izlet v Rašici še malo podaljšate.

Trubarjeva domačija. | Foto: Trubarjeva domačija.

Več utrinkov Lašč in Rašice si oglejte v zgornji fotogaleriji.

 

Ne spreglejte