Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 12. 2016,
15.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

prazniki prazniki Odkrivaj Slovenijo Mastercard advertorial

Sreda, 21. 12. 2016, 15.00

2 meseca, 1 teden

Odkrivaj Slovenijo

Jaslice na Gorenjskem: trije kraji za en izlet

Vsebino omogoča Mastercard
Muzej jaslic Brezje | Foto Nina Vogrin

Foto: Nina Vogrin

Mnogo je krajev po Sloveniji, kjer v adventnem času postavijo jaslice. Nemogoče jih je vse obiskati v enem dnevu, zato smo izbrali tri kraje, ki bodo ravno pravšnji za enodnevni izlet.

Muzej jaslic Brezje

V desetih prostorih je na ogled več kot 300 jaslic iz vsega sveta, ki so predstavljene po tematskih sklopih in geografskih območjih njihovega izvora. Muzejska zbirka je tako tudi pregled zgodovine jasličarstva ter učna ura o pomenu posameznih jasličnih figur in prizorov kakor tudi načinih izdelave jaslic in materialih, ki se pri tem uporabljajo.

Poleg božičnih jaslic, ki so pri nas nedvomno najbolj znane, so v muzeju svoje mesto in vlogo našle tudi druge vrste jaslic, kot so pasijonske, binkoštne in vstajenjske jaslice. Čez vso postavitev je velika pozornost namenjena domačim avtorjem in domačim navadam in običajem.

Fotogalerija
1 / 13

Muzej jaslic Brezje, ki je prav prejšnjo soboto po daljši prenovi in obsežni razširitvi prostorov znova odprl svoja vrata obiskovalcem, je odprt vse leto od torka do nedelje. Odprejo ga ob deveti uri, od aprila do oktobra sprejema obiskovalce do 19. ure, preostale mesece pa do 18. ure. Čeprav je ob ponedeljkih zaprt, bosta prihodnja praznična ponedeljka, 26. decembra in 2. januarja, izjemi in bo muzej odprt. Vstopnina za odrasle je 3,5 evra, manjši del vstopnine pa je mogoče izkoristiti v tamkajšnji trgovini ali kavarni.

S prenovo in nadgradnjo nadaljujejo 15-letno tradicijo tega muzeja, ki je, že po obiskih na dan odprtja sodeč, zelo priljubljen.

Tekčeve jaslice v Tržiču

Zgodba o znanih tržiških jaslicah se je začela že leta 1935, ko je čevljar Jožef Ribnikar iz veselja do oblikovanja lesa začel izdelovati lesene figure za jaslice. Merile so četrt metra, njihovo postavitev na večji prostornini sobe pa je dopolnjeval vse do svoje smrti leta 1970.

Tekčeve jasluce, Tržič | Foto: Marjan Zupan Foto: Marjan Zupan

Jožefov sin Vinko Ribnikar, po poklicu akademski kipar, je nadaljeval veselje svojega očeta. Njegove jaslice, izdelane iz lipovega lesa, so gibljive in zato za obiskovalce še bolj privlačne.

Vinkova sestra Silva je skupaj s svojim možem Danijem Zupanom, sicer članom Kvinteta bratov Zupan, pripravila velik prostor v svojem domu in ga poimenovala Galerija družine Ribnikar – Tekčeve jaslice. Ko je Dani, najzvestejši skrbnik in razlagalec teh jaslic umrl, ga je nadomestil njegov sin Marjan Zupan, ta zdaj skupaj z družino skrbi za zaklad, ki ga je začel ustvarjati njegov dedek.

Jaslice si je mogoče ogledati vse leto po predhodnem dogovoru, v prazničnem obdobju od 24. decembra do 6. januarja pa tudi brez najave, vsak dan od devete do 19. ure.

Fotogalerija
1 / 10

Ledene jaslice v Mojstrani

Od Tržiča ali Brezij do Mojstrane, kjer uprizorijo edinstvene žive ledene jaslice, ni več daleč. Ledeno kraljestvo obiščemo skoraj vsako leto, poglejte naše zgodbe in utrinke na slikah!

Ne spreglejte