Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 12. 2015,
9.51

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

advertorial Mastercard jaslice žive jaslice Postojnska jama Mojstrana

Ponedeljek, 14. 12. 2015, 9.51

2 meseca, 1 teden

Kje so najlepše jasli v Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Decembra jaslice opazimo na vsakem koraku, tako v mestih kot v skoraj vsakem domu. Prav vse so čudovite, a kje lahko vidite zares posebne?

Jaslice v Božični vasi v Banovcih

Vsako leto v decembru v Banovcih oživi Božična vas. Gre za del širše prireditve Božična Prlekija, katere namen je ohranjanje bogate kulturne dediščine. Decembra postavijo edinstveno vas, ki jo obiščejo številni gostje iz Slovenije in tujine. Posebnost so jaslice, postavljene pred domačijami na prostem.

Vsake so zgodba zase, saj vanje vsak izdelovalec vključi svojo unikatno domišljijo, obiskovalci pa nato sodelujejo pri izboru najlepših. Jaslice so zaživele 14. decembra s slovesnim prižigom lučk, ogledate pa si jih lahko vse do januarja.

Otroške jaslice v Stični

V Stični vsako leto pri postavitvi jaslic sodelujejo otroci, a tu njihova naloga še ni končana, saj nato odigrajo vlogo v živih jaslicah. Te jaslice pa niso navadne, saj so v dogajanje vključeni tudi obiskovalci predstave. Otroci se namreč oblečejo v pastirčke in ovčke ter se pridružijo dogajanju.

V predstavi prikažejo dolgo pot od Nazareta do Betlehema, tam iščejo votlino in nato na betlehemskih poljanah prisluhnejo angelom. Predstava se odvije točno tako, kot pripoveduje biblijska zgodba.

Žive jaslice v ledenem kraljestvu v Mojstrani

Med ene najbolj zanimivih jaslic zagotovo spadajo tiste v soteski Mlačca v Mojstrani. Tam si namreč lahko ogledate skulpture ledenega kraljestva v soju bakel in laternic, poleg tega pa se pridružite Snežni Kraljici in se z njo povzpnete na ledeni prestol.

Za trenutek tako lahko vladate ledenemu kraljestvu, na koncu pa z Ledeno Princeso oblikujete gozd izpolnjenih želja. Sprehodite se še po ledeni deželi in si oglejte gledališko predstavo Žive jaslice v ledenem kraljestvu.

Jaslice na Ljubljanskem gradu

Jaslice imajo že dolgo zgodovino in izdelava je vedno veljala za cenjeno umetniško dejavnost. Prve naj bi postavil Frančišek Asiški že leta 1223, nato pa se je običaj močno razširil. V Sloveniji naj bi bile prvič postavljene 1664, na začetku samo v cerkvah, pozneje so se te pojavile v mestih in v skoraj vsakem domu.

Na Ljubljanskem gradu vsako leto prikazujejo dediščino jaslic in tudi letos organizirajo razstavo. Tokratne jaslice, postavljene v Grajski kapeli, so v naravni velikosti in so delo Mira Rismonda, ki je znan tudi po izdelovanju ledenih skulptur.

Žive jaslice v Postojnski jami

V Postojnski jami se je pred 26 leti zgodila prva postavitev živih jaslic v Sloveniji, tradicijo pa seveda nadaljujejo tudi letos. Skozi sprehod po jami si v najlepših kapniških prostorih jame lahko ogledate 16 prizorov svetopisemske zgodbe.

Letos bosta za pristno vzdušje poskrbela Nuška Drašček in Klemen Bunderla, spremljali pa ju bodo še Magično gledališče Serpentens in več kot 100 drugih pevcev ter igralcev. Nemogoče bo prezreti dogajanje zunaj, saj bo tam potekal božični sejem ter decembrsko rajanje na ploščadi pred vhodom v jamo.

Ne spreglejte