SiolNET. Trendi Nazaj v šolo
Vsebino omogoča Huawei
  • Messenger
  • Messenger

Nova metoda, s katero je študij zabavnejši – čuječnost

učenje
Foto: Getty Images
Vsebino omogoča Huawei

Prehod z gimnazije na fakulteto številnim študentom predstavlja velik izziv. Študij namreč poteka precej drugače od pouka v srednji šoli, saj zahteva veliko samodiscipline in motivacije. Številni študentje se tako spoprijemajo s stresom, ki pa ni nujno vedno nekaj slabega. Za študente in preostale je pomembno, da se znajo s stresom spoprijeti in ga obvladovati. Poiskali smo zanimivo metodo za njegovo odpravljanje, s pomočjo katere bo študij še prijetnejši.

Čuječnost je orodje za obvladovanja stresa, ki se je izkazalo za izjemno uporabno. Ne samo da zmanjša stres, pomaga tudi odpravljati depresijo in občutek tesnobe, krepi pozitivne občutke upanja, optimizma, zmanjša celo strah pred neuspehom ter povečuje učinkovitost posameznika pri spoprijemanju s številnimi izzivi. 

Kaj pravzaprav je čuječnost?

Gre za pristop, ki posamezniku omogoča, da se osredotoči na trenutek, ne da bi ob tem razmišljal, kaj se dogaja v njegovi okolici ali o svojih čustvih in občutkih. Je orodje, ki nam omogoča, da smo zgolj v trenutku, in se ob tem ne ukvarjamo s preteklostjo ali prihodnostjo.

Osredotočite se na trenutek. Osredotočite se na trenutek. Foto: Getty Images

Z drugimi besedami, čuječnost pomaga študentom in seveda tudi preostalim, da se za trenutek ustavijo, na ta način v ključnih trenutkih sprejmejo prave odločitve. S tem čuječnost pozitivno vpliva na kakovost življenja. Vaje za čuječnost lahko potekajo tudi zgolj nekaj minut dnevno. Pred začetkom izvajanja vaj si na pametni telefon Huawei P40 Lite nastavite štoparico, da vas bo opozorila, ko se bo vaja iztekla. Morda bo še lažje, če si štoparico nastavite kar na vašo pametno uro Huawei Watch GT 2 PRO ali Huawei Watch Fit Active, če ste bolj športne narave. Vsakodnevna vaja čuječnosti bo v vaše življenje vpeljala številne pozitivne učinke. Poglejmo, katere.

Odpravljanje stresa

Študentsko življenje, še posebej v času izpitnega obdobja, je zagotovo stresno. Nov način življenja, ki ga je vpeljala pandemija covid-19, pa je zagotovo povečal raven stresa skoraj vsakega posameznika. Študije so pokazale, da že nekajtedensko vsakodnevno izvajanje vaj za čuječnost pozitivno vpliva na prisotnost in predvsem ustrezno spoprijemanje s stresom v življenju. V študijah, v katerih so sodelovali študentje, so opazili občutno zmanjšanje stresnih hormonov, negativnih misli, poročali so, da v vsakodnevnem življenju ne zaznavajo več toliko stresa, zaradi česar se je izboljšala tudi njihova kakovost življenja.

Že nekaj minut vsakodnevnega izvajanja čuječnosti bo znižalo vaš nivo stresa. Že nekaj minut vsakodnevnega izvajanja čuječnosti bo znižalo vaš nivo stresa. Foto: Getty Images

Nivo stresa si lahko izmerite tudi s pomočjo Huaweievih pametnih ur Huawei Watch GT 2 PRO ali Huawei Watch Fit Active. Tako boste lahko v praksi preverili, ali se simultano z izvajanjem vaj za čuječnost zmanjšuje tudi vaš nivo stresa.

Nove ideje, večja ustvarjalnost

Haidi Korošec Jazbinšek Haidi Korošec Jazbinšek Foto: Huawei Čuječnost zbistri misli in omogoča večjo ustvarjalnost. Spodbuja namreč neobremenjeno divergentno mišljenje. To je sposobnost, ki vodi do novih idej, in je osnova ustvarjalnega razmišljanja. Tako vam lahko izvajanje vaj za čuječnost pomaga pri izbiri tez seminarske naloge, esejev, diplomskega dela oziroma pri drugih nalogah, ki zahtevajo ustvarjalno razmišljanje.  

Da si boste nove ustvarjalne ideje vedno lahko nekam zapisali, pa vam bo prav prišla tablica Huawei MatePad T, ki omogoča deljen zaslon, hkrati pa jo lahko pospravite v vsako torbico. Tako kot tudi novo tablico Huawei MatePad 11, ki je prav tako del Huawei ponudbe Nazaj v šolo. Prav zato je Huawei MatePad 11 všeč tudi podjetnici Hajdi Korošec Jazbinšek. Zapisovanje in raziskovanje o novih idejah bo tako še lažje. 

Čuječnost vodi do večje koncentracije

Študij zahteva veliko koncentracije. Brez te se lahko hitro zgodi, da ni zbranosti, vaše misli odtavajo drugam, s tem pa vaše znanje ne bo tako dobro, kot bi si želeli. Študije kažejo, da so študenti, ki redno izvajajo čuječnost, bolj prisotni v trenutku, boljši v samoregulaciji, lažje se uprejo motečim dejavnikom, s tem pa so bolje opremljeni, da vsako nalogo pravočasno dokončajo.

Čuječnost vam bo pomagala do večje ustvarjalnosti in osredotočenosti. Čuječnost vam bo pomagala do večje ustvarjalnosti in osredotočenosti. Foto: Getty Images

Poslovite se od depresije

Znano je, da čuječnost pomaga odpravljati depresijo, saj posamezniku omogoča, da se osredotoči na trenutek in ne pusti, da bi ga premagovali strahovi iz preteklosti ali prihodnosti. Redne vaje, ki spodbujajo čuječnost, tako tudi pomagajo pri odpravljanju anksioznosti, s katero se zaradi polnih urnikov in številnih obveznosti spoprijemajo študenti. Zadostuje že, da vaje iz čuječnosti izvajate nekaj minut dnevno.

Ne glede na to, ali vam čuječnost pomaga pri odpravljanju stresa, boljši osredotočenosti ali večji ustvarjalnosti, je to tehniko zaradi številnih pozitivnih vplivov na naše zdravje vredno preizkusiti. Pozitiven vpliv na počutje in zdravje ima sicer tudi poslušanje glasbe. Pri tem vam lahko prav pridejo brezžične slušalke FreeBuds 4i, ki odpravljajo šum iz okolice in omogočajo kristalno čist zvok.

Od predavanj boste odnesli več

Še posebej pri študiju in v šoli je pomembno, da si zapomnite, kar ste se učili in kar je bilo povedanega na predavanjih. Študentje med študijem prejemajo številne informacije. Težko je izluščiti, katere so pomembne, in si jih tudi zapomniti. Raziskave so pokazale, da čuječnost s pomočjo večje osredotočenosti pomaga tudi pri tem.

Namizni računalnik Huawei MateStation S z zaslonom 23,8 je kot nalašč za študente. Namizni računalnik Huawei MateStation S z zaslonom 23,8 je kot nalašč za študente. Foto: Huawei

Vse pomembne informacije s predavanj pa si shranite tudi na vaš namizni računalnik Huawei MateStation S z zaslonom 23,8', da bodo tudi kasneje vedno pri roki.

Izmed vse ponudbe BACK TO SCHOOL izpostavljamo naslednje izdelke:

HUAWEI MatePad T 10

Huaweieva tablica Matepad T10 ponuja 9,7-palčni zaslon HD in z EMUI 10.11, osemjedrnim procesorjem in naprednim algoritmom. Zagotavlja izboljšano grafiko in povečano zmogljivost. Omogoča vam tudi enostavno pregledovanje člankov, gledanje videoposnetkov ali spletno nakupovanje v enkratni resoluciji in spektru barv. Matepad T10 je pravo orodje za študente in učence, ki so večopravilni, kajti tablica ponuja App Multiplier, ki omogoča, da pri vodoravnem držanju prikaže dve okni iste aplikacije.

HUAWEI MatePad T 10 HUAWEI MatePad T 10 Foto: Huawei

Pametni telefon P40 Lite

Mladostniški pametni telefon Huawei P40 Lite se ponaša kar s štirimi kamerami s podporo umetne inteligence in do 48 MP. Ima tudi HUAWEI SuperCharge 40 W in baterijo s 4200 mAh. Sprednja kamera je vdelana v 6,4-palčnem (16,26 cm) zaslonu Punch FullView, zato je ta lahko večji in brez zareze. Čitalnik prstnih odtisov je nameščen ob strani in omogoča takojšnje ter priročno odklepanje z eno roko. Poleg zmogljive notranjosti in prijetne zunanjosti pa Huawei P40 Lite ponuja tudi selfieje, ki vas prikažejo v najboljši luči. Sprednja kamera namreč prepozna osvetlitev in sence vaše okolice, tako da naredi selfie, ki je prilagojen izključno vam.

Celotna ponudba Huawei BACK TO SCHOOL je na voljo od 23. 8. do 19. 9. 2021 v: Big Bang in Telemach.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin