Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 4. 2016,
14.25

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča MIK d. o. o.

Foto: Thinkstock, MIK

Natisni članek

MIK okna advertorial

Ponedeljek, 11. 4. 2016, 14.25

2 meseca, 1 teden

Dobre stvari niso nikoli pretežke – kdaj so kilogrami zaželeni?

Vsebino omogoča MIK d. o. o.

Foto: Thinkstock, MIK

okno, hiša | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ko se znajdemo pred pomembno odločitvijo, s katerimi okni opremiti svoj dom, lahko zaidemo  v nepregleden labirint nasvetov in rešitev. Ker gre za dolgoletno naložbo, od katere je odvisna kakovost bivanja, je vredno dobro premisliti.

Okna so eden najpomembnejših delov opreme našega stanovanja, zato jim posvetimo vso pozornost in zaupajmo svoje želje in potrebe strokovnjaku, ki nas bo vodil po labirintu stavbnega pohištva.

Lesena ali plastična, to je zdaj vprašanje

Kakovostna plastična okna so enakovredna lesenim. | Foto: Thinkstock Kakovostna plastična okna so enakovredna lesenim. Foto: Thinkstock V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so plastična okna v novogradnjah in pri prenovah postala izjemno priljubljena, saj se jih je prijel sloves, da delujejo po načelu "namesti in pozabi"

Danes velja, da so kakovostna okna iz lesa enakovredna izbira plastičnim oknom. Kljub temu se številni lastniki vseeno soočajo z dilemo, katera so prava zanje.

Napredni materiali in sodobni tehnološki postopki omogočajo izdelavo kakovostnih oken ne glede na vrsto osnovnega materiala.

Življenjska doba oken

okno, hiša | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Življenjska doba oken je relativna, vsak proizvajalec mora za svoja okna opredeliti življenjsko dobo.

To je obdobje, v katerem ne bi smelo priti do večjih sprememb na izdelku. Zelo pomembno je, da okna redno vzdržujemo, zlasti lesena, zato imajo okna iz PVC pri vzdrževanju določeno prednost.

Vseeno pa moramo pri PVC-oknih paziti na kakovost varjenih spojev, da ne pride do propadanja armature.

 Prava okna so tista, ki zagotavljajo:

  • nizke toplotne izgube,

  • kakovostno in varčno prezračevanje (z vgradnjo sistema MIKrovent poskrbimo za pravilno zračenje brez toplotnih izgub),

  • zaščito pred hrupom,

  • obstojnost,

  • varnost,

  • preprosto vzdrževanje,

  • pester nabor dodatkov (senčila, police, komarniki, pololive, križi …),

  • barvno usklajenost z zunanjim videzom objekta in notranjostjo doma ter

  • kakovosten servis ter dolgoletno garancijo.

Ko se odločamo za material, je dobro vedeti, da kakovostna proizvodnja in vrhunski osnovni materiali določajo lastnosti dobrih oken. Vsak material pa ponuja svoje značilnosti, s katerimi zadostimo svojim željam in zahtevam prostora.

okna MIK | Foto:

Izberite okno, ki ima svojo težo

PVC-okna MIK imajo svojo posebnost.

Izdelana so iz izjemno kakovostnih materialov, kar potrjuje tudi podatek, da so vsa plastična okna MIK za kar deset odstotkov težja od preostalih PVC-oken na tržišču.

Okna so težja zaradi bolj kakovostnih materialov, pa tudi stene PVC-profilov so debelejše, profili pa širši.

Prav tako so PVC-okna MIK opremljena z več in bolj kakovostnim okovjem, kar zagotavlja tudi večjo protivlomno zaščito.

Vas privlači toplota lesa?

Hišo iz naravnih materialov opremimo z lesenimi okni, le tako bo obdržala svoj čar. | Foto: Thinkstock Hišo iz naravnih materialov opremimo z lesenimi okni, le tako bo obdržala svoj čar. Foto: Thinkstock

So lesena okna prava izbira? Les je naraven material in kot tak ima prednost pred plastiko. Če gradite ali prenavljate hišo v podeželskem stilu in želite dom iz popolnoma naravnih materialov, so lesena okna edina prava izbira. Različni dizajni in pestra izbira tonov pa bosta vnesla kanček sodobnosti.

Toplotna izolativnost

Okno, ki ima manjše steklene površine, prepušča manj toplote. | Foto: Thinkstock Okno, ki ima manjše steklene površine, prepušča manj toplote. Foto: Thinkstock

Nižji delež toplotne prevodnosti okna pomeni, da skozi okno uhaja manj toplote. Energijsko varčni okvirji so debeli 70 milimetrov ali več, sicer pa je prehodnost toplote odvisna od vrste stekla, saj stekla predstavljajo glavni del okenske površine.

Po podatkih Gradbenega inštitua ZRMK je toplotna prehodnost lesenih oken ekvivalentna tri-komornemu sistemu pri PVC-oknih.

 Pri nakupu lesenih oken razmišljajte o oknih, ki vam bodo nudila trajno udobje. Pozorni bodite na naslednje lastnosti:

  • vrsta lesa,

  • toplotna izolativnost,

  • zvočna izolativnost,

  • debelina profila,

  • barva oken,

  • zunanja zaščita lesa – barva ali zunanja maska iz aluminija,

  • varnost,

  • vrsta stekla: zvočno-izolativna stekla, toplotno-izolativna stekla, varnostna stekla, ornamentna stekla,

  • oblika okna in način odpiranja ter

  • kakovost tesnil.

Ne pozabite tudi na kakovosten zrak v prostoru in svoja okna opremite z inovativnim prezračevalnim sistemom MIKrovent.

Prednosti lesenih oken MIK:

okna MIK | Foto:

Lesena okna imajo svoj čar – odlikuje jih toplina lesa in naraven, skoraj robusten videz, ki je še posebej primeren za starejše stavbe.

Lesena okna MIK odlikuje kakovost lesa in površinske obdelave, zaščita spodnjih prečnikov krila in okvirja z aluminijastimi odkapnimi profili, možnost vgradnje troslojnega stekla, obvezna osnovna varnost okovja z možnostjo nadgradnje do večje protivlomne odpornosti razreda RC2 in kakovost izdelave in zaščite robov ter spojev prečnega lesa (letnic).

Lesena okna MIK iz smrekovega ali macesnovega lesa so na voljo v treh dimenzijah profilov, vsa pa so premazana z okolju prijaznimi lazurami na vodni osnovi. Večja debelina lesenega okvirja daje oknu boljšo toplotno in zvočno izolativnost.

Neustavljiva privlačnost plastičnih oken

Plastična okna so praviloma cenejša od lesenih, še posebej primerna so za moderne stavbe in za pasivno gradnjo. | Foto: Thinkstock Plastična okna so praviloma cenejša od lesenih, še posebej primerna so za moderne stavbe in za pasivno gradnjo. Foto: Thinkstock

PVC je v preteklih letih pridobil na veljavi, saj se je proizvodnja profilov za okvirje oken precej izpopolnila, pa tudi materiali postajajo vedno boljši, tako da ni bojazni, da bomo s plastičnimi okni kaj na slabšem, kot če bi imeli okna z lesenimi okvirji.

So plastična okna prava izbira? Moderne stavbe, še posebej pasivne, so idealne za vgradnjo plastičnih okvirjev, ki pa so primerna tudi za prenove.  

Plastična okna so praviloma cenejša od lesenih, zato se pri odločitvi za plastična okna nujno odločimo za res vrhunskega proizvajalca, da kakovost ne bo vprašljiva.

Prednosti plastičnih oken:

okno, dom, luna | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Trdnost in stabilnost okna, ki ju zagotavljajo najbolj kakovostni in dodatno ojačani PVC-profili vrhunskih proizvajalcev.

Visoka toplotna in zvočna izolativnost, ki sta odvisni od ustrezne izbire stekla, pravilne debeline okenskega krila in okvirja ter kakovostnih tesnil. 

PVC-okna MIK poskrbijo za varnost, saj so standardno opremljena z vrhunskim okovjem Winkhaus, ki preprečuje prisilno odpiranje in dvig okenskega krila. Če ima okno varnostno zaščito, je bolj varen celoten dom.

Prijetna in zdrava klima je odvisna od rednega prezračevanja, ne glede na vrsto izbranih oken, les ali PVC. MIK-ov energijsko varčen prezračevalni sistem MIKrovent zagotavlja ustrezno svežino doma. Prezračevalni sistem je mogoče vgraditi v vsa PVC-okna MIK.

Napredni okenski sistemi zagotavljajo večjo toplotno izolativnost, večjo protivlomno varnost in daljše ter optimalnejše delovanje.

Prednosti PVC-oken MIK:

okna MIK | Foto:

PVC-okna MIK so preprosta za vzdrževanje, predvsem pa varčna in trajna. Visoko kakovostni materiali priznanih proizvajalcev, lasten razvoj in lastna, najsodobnejša računalniško vodena proizvodnja, omogočajo izdelavo visoko toplotno- in zvočno-izolativnih PVC-oken. Na voljo so v najrazličnejših barvah – od osnovne bele do pestre palete sijočih in izjemno odpornih akrilkolornih barv.

Ne spreglejte