Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Četrtek,
5. 1. 2017,
11.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

ZPS Zveza potrošnikov Slovenije test vlažilna krema kozmetika krema ocena nega

Četrtek, 5. 1. 2017, 11.26

6 let, 6 mesecev

Test ZPS

Vlažilne kreme za obraz na preizkusu: cena ni merilo kakovosti

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
vlažilna krema, nega | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zveza potrošnikov Slovenije je tokrat pod drobnogled vzela vlažilne kreme za obraz, za katere je priporočljivo, da jih uporabljate vsak dan. To so njihove ugotovitve ...

Izbira vlažilnih krem za obraz je na naših prodajnih policah zelo pestra, cenovni razpon pa izjemno velik. Zanje lahko odštejete od 2,04 evra pa vse do 155,90 evra. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pod drobnogled vzeli 41 vlažilnih krem, objavljajo pa rezultate za 19 krem.

Končna razsodba? Med zmagovalkami testa sta vlažilni kremi, za kateri bi odšteli 3,98 oziroma 17,90 evra, kar pomeni, da cena ni merilo kakovosti.

"Kot vedno so bile na testu pred enakim izzivom tako kreme, ki spadajo v nižji cenovni razred, kot njihove konkurentke z zasoljenimi cenami (tokrat res astronomsko). In prav najdražja se na testu ni ravno izkazala, saj je za vlaženje kože dobila zgolj povprečno oceno," je način izbora izdelkov predstavila Urša Šmid Božičevič iz ZPS. Dodala je, da so testirali kreme, ki jih lahko potrošniki kupijo v klasičnih trgovinah, lekarnah ali na spletu.

vlažilna krema, nega | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kreme testiralo 500 žensk, starih od 25 do 66 let

Preizkusili so kreme, namenjene predvsem normalni in mešani koži, za katere proizvajalci izrecno navajajo, da vlažijo kožo. Stopno vlaženja kože so merili s korneometrom, napravo, ki meri električno kapaciteto v povrhnjici. Čim bolj vlažna je koža, večja je njena električna kapaciteta, saj voda pospeši gibanje ionov v električnem toku.

"Vsako kremo so preizkusile prostovoljke, stare od 25 do 66 let, z normalno do suho kožo, ki so štiri tedne dvakrat na dan uporabljale kremo in standardno mešanico. Skupno je na testu sodelovalo več kot 500 žensk. Pri isti uporabnici smo izmerili stopnjo vlaženja ob uporabi testnega vzorca in standardne kreme, pripravljene za namen testiranja, saj je le tako mogoče primerjati učinek kreme," je razložila Šmid Božičevičeva.

vlažilna krema, nega | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Splošna ugotovitev?

"Kreme z oceno dobro za vlaženje so kožo navlažile bistveno bolje kot standardna krema," pojasnjujejo pri ZPS. "Tiste z oceno povprečno za vlaženje pa niso bile kaj posebej boljše od standardne kreme. Med kremami v naši tabeli je bila takšna le ena, vse druge pa so kožo dobro navlažile."

Med sestavinami tudi nezaželene kemikalije

Na testu so še preverili, ali kreme vsebujejo hormonske motilce in snovi, ki spadajo med pogoste alergene. To so predvsem dišave in nekateri konzervansi. Nobena izmed krem ni vsebovala prepovedanih snovi, a so dvema znižali oceno za sestavo, ker sta vsebovali nekatere nezaželene kemikalije, in sicer paraben (propylparaben) oz. konzervans methyazolin. Ta bo od februarja 2017 v kremah prepovedan, a trgovci bodo še lahko prodali zaloge, ki so na policah.

Ne spreglejte