Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2013,
11.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

moda Italija

Četrtek, 9. 5. 2013, 11.59

8 let

Umrl znan italijanski modni kreator Ottavio Missoni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Italijanski modni kreator, 92-letni Ottavio Missoni, ki je zaslovel s svojimi barvitimi pleteninami, je danes umrl na svojem domu na severu Italije.

Ustanovitelja modne znamke Missoni so nedavno odpeljali v bolnišnico zaradi težav s srcem, a se je pred kratkim vrnil domov.

Missoni, nekdanji tekač na olimpijski igrah, je skupaj s soprogo Rosito Jelmini, katere družina je imela tekstilno podjetje na severu Italije, leta 1953 ustanovil modno hišo Missoni, ki so ji bile kasneje naklonjene številne bogate in slavne ženske, od nekdanje prve dame ZDA Jackie Kennedy do sedanje cambriške vojvodinje Kate Middleton.

Atlet, vojak in modni kreator Missoni se je rodil 11. februarja 1921 na ozemlju takratne kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Po preselitvi v Italijo je začel z atletsko kariero in še pred drugo svetovno vojno postal državni prvak. Med vojno se je boril v bitki za El Alamein na severu Egipta, kjer so se odvijali ključni spopadi med zavezniki in afriškim korpusom nacistične Nemčije. Missoni je bil tam zajet kot vojni ujetnik.

Olimpijada mu je prinesla soprogo Leta 1948 je nastopil na olimpijskih igrah v Londonu, kjer je tudi spoznal svojo bodočo soprogo. Kmalu po ustanovitvi modne hiše Missoni je ta pridobila sloves, da določa nove meje v modnem svetu. V 60. letih minulega stoletja so jih npr. pregnali z modnega sejma v Firencah, ker Missonijeve manekenke na modni brvi niso nosile nedrčkov.

Prepoznavni cikcak vzorec Za Missonija so bile značilne barvite obleke s cikcakastimi vzorci. V nekem pogovoru je Missoni, ki je veljal za skromnega in družabnega moškega, dejal, da so geometrični vzorci njegovih oblek posledica tega, "ker so posedovali stroje, ki so lahko bili sposobni samo ravnih črt".

Modna hiša Missoni je v zadnjih letih dobila tudi sloves inovativnosti in je bila tudi prva, ki je prek uspešnega ameriška partnerja, verige veleblagovnic Target, vstopila na tržišče za množice. Sledila je tudi številnim večjim italijanskim modnih verigam pri ustanovitvi verige svojih hotelov v različnih mestih, kot sta Edinburg in Kuvajt.

V začetku letošnjega leta je Missoni doživel tragedijo, ko je letalo, na krovu katerega je bil njegov najstarejši sin Vittorio in še pet ljudi, izginilo nad venezuelskim otokom Los Roques. Intenzivno iskanje pogrešanih ni obrodilo sadov, 58-letni Vittorio pa od takrat velja za domnevno mrtvega.

Ne spreglejte