SiolNET. Trendi Moda
0,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl najmlajši od ustanoviteljev modne hiše Benetton

0,66

termometer

benetton
Foto: Reuters

V 75. letu starosti je na svojem domu v bližini Trevisa umrl Carlo Benetton, najmlajši od treh bratov in ene sestre, ki so leta 1965 ustanovili slavno modno hišo. Vodenje Benettona, ki se je v zadnjih letih znašel v težavah, je sicer lani spet prevzel 83-letni Luciano Benetton.

Najmlajši od Benettonov je bolehal za rakom, za seboj pa pušča štiri otroke. Carlo je s starejšima bratoma Lucianom in Gilbertom ter s sestro Giuliano modno hišo Benetton ustanovil leta 1965 v kraju Ponzano Veneto severovzhodno od Trevisa v italijanski deželi Benečiji.

V zadnjih letih je bila konkurenca za Benetton premočna

Modna hiša je sprva stavila na volnene puloverje različnih barv, s katerimi so tudi navdušili potrošnike. Z začetkom osemdesetih let minulega stoletja je pod slavno blagovno znamko United Colours of Benetton podjetje razširilo svojo ponudbo in doseglo globalni uspeh.

Pri tem so jim pomagale tudi ekscentrične trženjske kampanje, ki so jih med drugim zaznamovala kontroverzna dela slavnega fotografa Oliverja Toscanija.

Vse od začetka tega desetletje podjetje ne doživlja več nekdanjih uspehov. Pod pritiskom novih igralcev na trgu modne konfekcije, kot so španska Zara, švedski H&M in tudi japonski Uniqlo, je vse bolj izgubljalo na zagonu in v zadnjih letih zapadlo tudi v izgube. Lani je ta dosegla 180 milijonov evrov. Vse od začetka tega desetletje podjetje ne doživlja več nekdanjih uspehov. Pod pritiskom novih igralcev na trgu modne konfekcije, kot so španska Zara, švedski H&M in tudi japonski Uniqlo, je vse bolj izgubljalo na zagonu in v zadnjih letih zapadlo tudi v izgube. Lani je ta dosegla 180 milijonov evrov. Foto: Reuters

Bolečina ob zatonu podjetja

Najstarejši od Benettonov Luciano se je tako lani, potem ko se je leta 2012 umaknil iz vodenja družbe, spet vrnil iz pokoja. Kot je dejal, ob zatonu podjetja doživlja "neizmerne bolečine".

Po njegovem prepričanju je bil največji greh odločitev, da Benetton skoraj opusti izdelavo puloverjev, s katerimi je pridelal največjo slavo. Napovedal je, da bo znamko vrnil na pota stare slave, podjetje pa naj bi temeljito prestrukturiral.

Družna Benetton je sicer vmes svoje lovke razširila še na področje infrastrukture - lastniški delež ima v družbi Atlantia, ki je največji koncesionar na italijanskem avtocestnem omrežju in upravlja tudi rimski letališči - ter gostinstva z večinskim lastništvom v podjetju Autogrill, ki upravlja restavracije ob avtocestah.

Trendi Benetton ne glede na proteste pričel s sporno kampanjo Trendi Ustanovitelj Benettona bo vajeti podjetja predal sinu

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin