Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 5. 2014,
18.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

intervju pogovor

Petek, 9. 5. 2014, 18.10

8 let

Spoznajte Mašo, misico, ki je od rojstva gluha (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Resda imamo v Sloveniji kar nekaj lepotnih izborov, a izbor mis gluhih Slovenije, ki je nastal v sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih, prinaša svežino povezano s pozitivnim namenom.

V Sloveniji smo v preteklosti sicer imeli nekaj predstavnic lepotnega tekmovanja mis gluhih, pred kratkim pa je licenco za tekmovanje prevzela v svoje roke organizatorka tekmovanja mis Zemlje Slovenije Jelka Verk. "Z novo svežino želimo sporočiti, da bo misica v Sloveniji postala vez med gluhimi in slišečimi," je Verkova povedala ob predstavitvi Maše Gruden, mis gluhih Slovenije 2014.

Maša Gruden, 20-letna študentka, ki se bo julija odpravila ne svetovno tekmovanje na Češko, je polna optimizma. Čeprav je to njena prva izkušnja z lepotnimi tekmovanji in mediji, se je Maša danes uspešno predstavila tudi nam.

Kako ste se odločili, da boste tekmovali za mis gluhih? O tem prej nisem razmišljala, nisem niti vedela, da obstaja to tekmovanje, potem pa me je vodja projekta povabila, da bi sodelovala, in postalo je zanimivo. Predvidevam, da bom veliko doživela, da bom spoznala veliko novih ljudi.

Kaj pa počne mis gluhih Slovenije v prostem času? Predvsem ne maram, da mi je dolgčas. Imam veliko energije, rada tečem v naravi, rada telovadim, imam psičko, s katero se sprehajam. Če pa sem nekoliko bolj lena, sem doma, poslušam glasbo ali uživam s prijatelji. Sicer mi kar nekaj časa vzame študij, študiram upravno informatiko na fakulteti za upravo.

Kako vaši starši in prijatelji sprejemajo dejstvo, da je njihova hči oziroma prijateljica zdaj mis gluhih? Joj, starši so zadovoljni, veseli. Zdi se jim lepo. Ponosni so name, prijatelji pa prav tako. Nisem pričakovala, da bo odziv tako pozitiven. Kar nisem mogla verjeti, da sem dobila toliko pohval.

Čaka vas tekmovanje na Češkem. Kako se pripravljate nanj? Priprav bo kar nekaj. Seveda se veselim, da bom spoznala Češko, veselim se ogledov, imela pa bom kar delovno obdobje, saj me čakajo šov talentov in finalno tekmovanje, predstavitve v večernih oblekah in kopalkah. Izkušnja bo nedvomno lepa.

Kako pa se navajate na medije? Prej nisem imela izkušenj z mediji in javnostjo. Imam nekaj treme, pred tem še nisem imela intervjuja, nisem še bila v medijih.

Kaj želite povedati slišečim, kaj jim želite sporočiti kot mis gluhih? Kot mis gluhih želim, da bi ljudje, družba, sprejemali problematiko gluhih in naglušnih. Želim, da se vsi gluhi čim bolj vključijo v družbo, ker so, po pravici povedano, zaradi gluhosti, ki je ena od težjih invalidnosti, večkrat odmaknjeni v samoto. Lahko rečem, da so zapostavljeni, da se zapirajo vase ali v svoj krog, kjer se najbolje razumejo s sebi enakimi. Izobrazba je zelo pomembna. Tudi za to, kar zdaj počnem, je potrebnega veliko poguma, priznam. Želela sem si poskusiti nekaj novega, pozitivnega, želela sem si nekaj narediti iz sebe, še najbolj pa me je gnalo to, da bom s tem, da bom mis, pomagala gluhim, da stopijo v ospredje.

Pa ste vi večinoma v družbi gluhih? Ne, ravno nasprotno, od otroštva sem bila vedno v stiku s slišečimi. Pred tremi leti sem začela spoznavati tudi gluhe ljudi, a so se starši veliko ukvarjali z mano, me učili in me podpirali.

Ne spreglejte