Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Ponedeljek,
28. 6. 2021,
11.42

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

1

Natisni članek

Lea Pisani modni slog 30 let samostojnosti Slovenije moda

Ponedeljek, 28. 6. 2021, 11.42

2 leti, 10 mesecev

Slovenska moda danes in leta 1991

Slovenci danes laže oblikujemo svoj slog kot pred tridesetimi leti

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

1

moda, ulična moda, Ljubljana | "Mislim, da se vsem zdi aktualna moda boljša," pravi strokovnjakinja. | Foto Ana Kovač

"Mislim, da se vsem zdi aktualna moda boljša," pravi strokovnjakinja.

Foto: Ana Kovač

S strokovnjakinjo za kulturo oblačenja smo primerjali modni slog Slovencev in kako se je ta spremenil v tridesetih letih, odkar smo postali samostojna država.

Lea Pisani
Trendi Svetovalka za videz Lea Pisani: Ko gremo v trgovino, to ni nobena zabava, to je garanje #intervju

V tridesetih letih se je spremenilo marsikaj, in moda je vsekakor eno od področij, ki najbolj opazno izraža spremembo časa. Leta 1991, ko je Slovenija postala samostojna država, smo nosili povsem drugačna oblačila kot danes, predvsem so bila ta širša in večja, ocenjuje strokovnjakinja za kulturo oblačenja Lea Pisani, ki se z modo in ozaveščanjem ljudi o lepšem ter boljšem oblačenju profesionalno ukvarja že skoraj 25 let.

Modna revija iz leta 1991 | Foto: Matej Leskovšek Modna revija iz leta 1991 Foto: Matej Leskovšek

Odmislite staromodne pričeske in tisk. Podobna oblačila nosimo še danes. | Foto: Matej Leskovšek Odmislite staromodne pričeske in tisk. Podobna oblačila nosimo še danes. Foto: Matej Leskovšek

Ženska in otroška moda iz Naše žene leta 1991 | Foto: Matej Leskovšek Ženska in otroška moda iz Naše žene leta 1991 Foto: Matej Leskovšek

"Moški so pogosteje nosili kravate (ki so bile širše), tudi suknjič je bil širši, kot je danes, rokavi suknjiča so bili za celih osem centimetrov širši in tudi daljši. Prav tako so bile hlače širše, z gubami v pasu, in daljše. Nasploh so bila vsa oblačila širša. Imeli smo manj oblačil, kupovali smo oblačila iz kakovostnejših materialov."

Veliko je bilo bradatih moških, se spominja Pisanijeva in ugotavlja, da jih je tudi danes, a se z urejanjem brade ukvarjajo bistveno več, kot so se pred 30 leti. "Takrat se niso ukvarjali z urejanjem brade, le pustili so jo rasti. Lahko pogledamo fotografije naših politikov, kakšne goščave so nosili na obrazu," izpostavlja strokovnjakinja, ki pa sama še vedno dvomi o primernosti brade za moške, ki "veliko komunicirajo z ljudmi in so izpostavljeni javnosti".

Lojze Peterle | Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije Lojze Peterle Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Janez Janša in Lojze Peterle | Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije Janez Janša in Lojze Peterle Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Roman Jakič | Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije Roman Jakič Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Trendi Kaj so se o modi in oblačenju v četrt stoletja naučili slovenski politiki (foto)

Danes lahko vsakdo najde znamko, ki ustreza njegovemu slogu

Je bilo nekoč bolje kot danes? Pisanijeva pravi, da ne. "Mislim, da se vsem zdi aktualna moda boljša. Navadili smo se na vitkejšo silhueto. Zdrav način življenja je postal zelo pomemben, zato so tudi oblačila vseh velikostnih številk veliko manjša, kot so bila pred tridesetimi leti."

Moda je postala tudi bolj demokratična, veliko laže oblikujemo svoj slog oblačenja kot pred tridesetimi leti. Več je blagovnih znamk, in vsakdo lahko najde svojo, tako, ki ustreza njegovemu slogu in globini žepa.

Čeprav se ji zdi sledenje modi zdaj bolj pohvalno, pa opaža, da imamo Slovenci enake težave kot drugi ljudje v razvitem svetu: "Vsi smo oblečeni manj formalno in 'imamo določene posledice': izgubil se je občutek za primernost podobe za različne življenjske priložnosti," poudarja Pisanijeva, ki opaža, da jih veliko ne zna oblikovati sproščene in hkrati profesionalne podobe.

Ne more mimo trenirk, ki jih je po njenem mnenju v urbanem okolju sicer manj, a se njihov pridih čuti v vsakodnevnih opravah. "Čudim se, koliko mladih kupuje oblačila z vidnimi napisi – imeni blagovnih znamk. Če me vprašajo za nasvet, jim rečem, da bi jim blagovna znamka morala plačati za reklamo, ki jo delajo ob nošnji njihovih oblačil. Ne pa da še kupijo takšno oblačilo."

Moda je postala bolj demokratična. | Foto: Ana Kovač Moda je postala bolj demokratična. Foto: Ana Kovač

Po mnenju strokovnjakinje se bomo tudi v prihodnje oblačili sproščeno. | Foto: Ana Kovač Po mnenju strokovnjakinje se bomo tudi v prihodnje oblačili sproščeno. Foto: Ana Kovač

Najbolj ji je žal za propad slovenske tekstilne industrije

Na vprašanje, ali ji je žal, da se kakšen modni slog izpred tridesetih let ni obdržal do danes, odgovarja, da ji ni, obžaluje pa to, da se ni obdržala naša zelo uspešna tekstilna industrija. "Žal mi je, da je propadla slovenska tekstilna industrija in da je toliko znanja in izkušenj poniknilo. To je velika škoda. Še zdaj me kar strese ob misli, kam so šli tisto znanje, leta izkušenj in ljubezni do mode ter obleke."

A Slovenci smo se o lastnem modnem slogu v kratkem času veliko naučili, še doda. "Zagotovo na ulicah ne opazimo več takoj tujca, kot je bilo to pred leti."

Tudi v prihodnje se bomo oblačili sproščeno, a ne verjame, da bolj kot danes. "V poslovnem svetu bo ostala sproščena elegantna raven ali 'smart casual'," napoveduje, obenem pa upa, da se bomo spametovali in pravilneje nakupovali. "Kakovostna oblačila, ki jih bomo radi nosili, dokler se ne bodo izrabila. To je trenutno najpomembneje."

Preberite tudi:

Trendi Kaj se je nosilo pred 25 leti? Modni komentar naših največjih imen.
Ne spreglejte