TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 3. 2015,
11.17

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Shirting Elena Fajt trajnostna moda

Četrtek, 26. 3. 2015, 11.17

5 let, 3 mesece

Shirting: odgovor na hitro modo, ki nas sili v vedno nove nakupe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kot odgovor na čezmerno in nenadzorovano potrošnjo so na plano tudi v Sloveniji pokukali projekti, ki zagovarjajo koncept trajnosti. Na področju mode je to projekt shirting.

Trajnostni koncept na področju mode v Sloveniji predstavlja projekt shirting, ki, kot nam je v enem izmed preteklih intervjujev povedala idejna vodja, sicer profesorica na naravoslovno-tehniški fakulteti Elena Fajt, temelji na kritičnem razmišljanju o modi in modni industriji nasploh, saj ima ta ob hiperprodukciji vidne posledice tako na družbo kot okolje.

Hitra moda, kot jo pogosto imenujemo, namreč po besedah Elene Fajt posameznika neprestano usmerja v potrošnjo oblačil, ob čemer se posamezniki pogosto izgubijo, saj so njihovi nakupi večkrat spontani oziroma impulzivni.

Projekt shirting se je izoblikoval v nasprotju s tem neulovljivim tempom potrošnje, saj v prvi plan postavlja tisto modo, ki se razvija počasi in posledično tudi premišljeno, hkrati pa je s svojim osnovnim konceptom tudi sredstvo za komunikacijo in mreženje vseh, ki v njem sodelujejo.

S sedmimi novimi srajcami prihaja četrta edicija shirtinga Da bo projekt še naprej dihal s polnimi pljuči, pa bo z novo, že četrto edicijo srajc poskrbela oblikovalska skupina pH15, katere cilj je "znotraj oblikovanja, umetnosti, industrije in obrti ustvariti kroženje in izmenjavo novih, drugačnih idej in mnenj ter že uveljavljenih znanj".

Ta je za edicijo z imenom shirting 04 oblikovala sedem novih črnih srajc, ki zaradi medsebojnega dopolnjevanja sestavljajo zaokroženo celoto. Drugačnost se ne odraža le v trajnostnem konceptu, marveč tudi v tem, da v oblikovanju ni čutiti spolnega ločevanja, zato lahko posamezno srajco nosijo tako moški kot ženske, poleg tega pa jih zaznamuje še nekoliko drugačen način zapenjanja zadaj. Ob novi ediciji še vprašanje: Kdo je shirting? Novo edicijo shirtinga bo v petek oblikovalska skupina pH15 predstavila na posebnem dogodku v kreativnem centru Poligon, kjer se bo ta predstavila skozi video in fotografije, medtem ko bodo prvi krog shirtanja z edicijo 04 na dogodku začeli prav oblikovalci sami.

V kreativnem centru Poligon oblikovalska skupina pH15 slab teden dni v sosledju z novo edicijo srajc 2. aprila pripravlja še pogovor z ustvarjalci projekta shirting, člani skupine pH15 in strokovnjaki z različnih področij, s katerimi bodo iskali odgovor vprašanje: Kdo je shirting?

Ne spreglejte