Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 8. 2014,
14.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alexander McQueen London razstava

Petek, 15. 8. 2014, 14.38

8 let

Retrospektiva Alexandra McQueena v Londonu: enfant terrible modne scene se vrača domov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Razstava Savage Beauty, posvečena britanskemu modnemu oblikovalcu Alexandru McQueenu, se po uspešni predstavitvi v New Yorku prihodnje leto seli še v London.

Prihodnje leto spomladi bodo v londonskem Muzeju Victoria & Albert odprli razstava Savage Beauty, ki predstavlja življenje in delo pokojnega britanskega modnega oblikovalca Alexandra McQueena. Po velikem uspehu, ki ga je razstava doživela v New Yorku, bo retrospektiva dela oblikovalca prvič prikazana tudi v Evropi. Vstopnice za ogled razstave so že na voljo na spletni strani muzeja.

Razstavo si je v New Yorku ogledalo 650 tisoč ljudi Prva in največja retrospektiva kreacij oblikovalca Alexandra McQueena, ki je bila sprva na ogled leta 2011 v newyorškem Metropolitanskem muzeju, je delo kuratorjev z Inštituta za kulturo oblačenja (The Costume Institute) v New Yorku.

Razstava je naletela na dober odziv tako pri obiskovalcih kot pri umetniških kritikih. Skupno si jo je ogledalo okoli 650 tisoč obiskovalcev, ki so na ogled čakali tudi več ur. To je najuspešnejša razstava Metropolitanskega muzeja doslej.

Na ogled tudi McQueenova diplomska kolekcija Na razstavi v Londonu si bo mogoče ogledati McQueenovo vizionarsko zapuščino vse do leta 1992, saj bo na ogled postavljena tudi njegova diplomska kolekcija. Ogledati si bo mogoče del njegove nedokončane jesenske kolekcije iz leta 2010, ki je bila tudi njegova zadnja. Spektakularna razstava bo predstavljena na zanj značilen dramatičen način, podobno kot so bile njegove kolekcije, ki jih je vrsto let prikazoval na pariškem tednu mode.

Direktor Muzeja Victoria & Albert Martin Roth je za časnik The Guardian povedal, da je zanimanje za obisk razstave veliko, zato pričakuje podoben obisk kot v New Yorku.

"Njegovo delo bomo pripeljali nazaj domov" Alexander McQueen je bil rojen v Londonu, tam je tudi živel, študiral, ustvarjal in ustanovil danes po vsem svetu znano znamko Alexander McQueen. "S tem, ko bomo razstavo gostili v Muzeju Victoria & Albert, bomo sklenili krog njegove zapuščine in njegovo delo pripeljali nazaj domov," je še dodal Roth.

McQueen: "enfant terrible" modne scene Lee Alexander McQueen se je rodil leta 1969 kot najmlajši izmed šestih otrok. Šolanje je končal pri šestnajstih in kot pripravnik na krojaški ulici Savile Row v Londonu začel svojo oblikovalsko pot. Leta 1994 se je odločil za študij na londonskem kolidžu za umetnost in dizajn, Central Saint Martins, kjer je vso njegovo diplomsko kolekcijo kupila modna urednica in njegova bodoča muza Isabella Blow.

McQueen je bil znan kot enfant terrible modne scene zaradi svojih šokantnih in pogosto kontroverznih modnih revij. Kljub temu ga je modni svet oboževal in z navdušenjem pričakoval njegove kreacije.

Po njegovi smrti vizijo znamke nadaljuje Sarah Burton Ko si je 11. februarja leta 2010 McQueen vzel življenje, je svet izgubil pomembno modno ikono. Vendar njegova vizija živi naprej, njegova desna roka, oblikovalka Sarah Burton, že vse od njegove smrti s kreacijami oblikovalske hiše Alexander McQueen širi njegovo dramatično vizijo mode.

Ne spreglejte